k-märkt

Pseudonymer, identiteter, synonymer

Postat: 2006-02-14 kl. 11.15

Två kommentarer om inlägg på dagensskiva.com:s forum på sistone. Alf:s är roligast. På b-sidan till Manchester Man sjunger han om en popestet som Kopplar upp och börjar skriva under pseudonym på dagensskiva. Den andra är Ronnie Sandahl som passar på att ge en känga åt forumskribenterna i samband med att han dissar Nöjesguiden:

Nu är i stället tidningens främsta dragplåster en Carl Reinholdtzon-Brynolfsson. Han inledde sin karriär med att beställa en gonzo-text från Hobbex som han sedan dess endast har brytt sig om att byta rubrik på.

Hade han inte haft Nöjesguiden som forum hade han antagligen varit ännu en i raden som skriver bittra inlägg under pseudonym på dagensskiva.com.

Där frodas den sortens bitterhet som biter hål.
Han skulle trivas där.

Aftonbladet Jag vill dansa på Nöjesguidens grav (2006-02-09)

Jag reflekterar över diskussionen om pseudonymer. Ingen av dem skriver det rakt ut, men nästan. Om anonymitet och feghet och jadajada.

Det är en missuppfattning att en pseudonym på nätet är anonym. Det är en identitet, precis som de identiteter du och jag visar upp varje dag när vi går upp, går till jobbet, går ut på krogen, träffar vänner, är alldeles ensamma. Alla situationer har roller vi spelar på olika sätt. En onlineroll har förväntningar på hur han/hon själv beter sig, hur andra förväntar sig att han/hon ska bete sig och ett rykte att tänka på. Många identiteter online behålls under flera år och är det främsta gränssnittet i många relationer mellan människor. Det är inte anonymt. Det är inte fegt. Det är bara inte som vanligt.

Ronnie hade en identitet när han gästrecenserade på dagensskiva.com, en helt annan som krönikör på Aftonbladet och med största säkerhet en helt annan hemmavid.

Alf spelar en roll som artist, en som privatperson och säkert en annan som textförfattare.

Jag spelar en roll som bloggare, en som dagensskiva-skribent, en som interaktionsdesigner, en som podcast:are, en som forumführer. Det är inget konstigt. Det är bara som vanligt.

En onlinepseudonym är inte anonym.

Permalänk

Kategori: Internet

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/968

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)