k-märkt

IFPI om bredbandsskatten

Postat: 2006-06-21 kl. 00.48

I nyhetsbrevet Musikindustrin hittar jag en debattartikel signerad Ludwig Werner som är ordförande för svenska IFPI. Artikeln går ut på att det vore förödande för musikbranschen att bredbandsskatt infördes eftersom rättighetsinnehavarna då blir av med inflytandet över sina verk, vilket skulle hämma både initiativkraften och även viljan att skapa. Så långt är väl allt väl och som vanligt, det är väl vad en sån som Ludwig ska säga, men när han börjar svepa gör han sig bara dum:

Den situation vi nu befinner oss i beror till stor del på att Sverige var sist med att införa den utökade upphovsrättslagstiftningen i kombination med politikernas beslut om bredbandssatsningen (som av privathushåll i första hand används till illegal nedladdning).

I första hand används bredbandsanslutningar till illegal nedladdning. Jag tror snarare att det är precis den synen som skapat den situationen vi befinner oss i.

Sen talar han sig varm för prenumerationstjänster, det jag funderar på är vad som är den exakta skillnaden mellan att betala för musik via abonnemang eller via skatter, förutom frivilligheten i det? Formen är ju nästan exakt densamma. Du betalar så får du ladda ner hur mycket som helst.

Med den brasklappen att allt långt ifrån finns tillgängligt och att du i alla fall får pirata hem det du är riktigt sugen på, för det finns inte ens att köpa.

Det företrädare för musikbranschen borde fokusera på med prenumerationstjänsterna, samt även andra butiker, är istället ökad tillgång till mer musik, vilket Chris Anderssons senaste data som inte ens hanns med till tryckningen av The Long Tail som visar att ju mer innehåll en tjänst har, desto större blir värdet av den långa svansen. Det vill säga om den totala mängden musik ökar i en tjänst så kommer den del av den totala användningen som inte tillhör den som säljs mest bli procentuellt större.

I en traditionell butik består nästan 50 % av försäljningen av musik av de 100 mest populära artisterna och deras skivor, i en onlinebutik med större utbud består de 100 mest populära artisterna bara av mindre än 25 % av den totala försäljningen.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1093

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)