k-märkt

Tiden förbi för DSP-stödda musikbutikerna?

Postat: 2006-07-14 kl. 08.32

När de första digitala nedladdningsbutikerna i Europa lanserades var det OD2 som låg bakom dem.

OD2/Loudeye är en DSP (Digital Service Provider) som säljer digitala musikbutiker som en tjänst. OD2 har tekniken, avtalen mot skivbolagen, hanterar musiken och köpprocessen. OD2:s kunder varumärker tjänsten och marknadsför den mot slutkund.

I Europa har OD2 varit väldigt framgångsrika och totalt servar de omkring 75 butiker världen över, med en övervägande majoritet i Europa. I Sverige driver de MSN Music och Home Downloads.

En av butikerna som var först ut i Europa, MyCokeMusic.com, ska snart stänga sina digitala dörrar för gott. Butiken var en gång i tiden den butik som sålde mest musik av alla (framför allt för att de var tidigt ute).

Problemet med deras modell är att alla får samma butik, med kosmetiska förändringar. Vissa butiker har lägre priser och vissa har exklusiva skivsläpp för en tid, men allt står i samma bibliotek. Och samma butik mot samma marknad ger knappast slutkunden en bra marknad. När marknaden var omogen spelade OD2 en viktig roll då de kunde knyta avtal som en enskild butik inte orkade med. Men nu när marknaden mognat och skivbolagen börjar förstå poängen med nätet försvinner den fördelen.

I USA, där konkurrensen är hårdare, har Loudeye redan sålt sin verksamhet till Muze. I maj förnyade de sitt avtal med Microsoft för fortsatt drift av MSN-butikerna runtom Europa, men den verksamheten har de bara tills Microsoft bestämmer sig för att veckla ut sin egen teknik på Europa-marknaden.

I Sverige konkurrerar OD2 framför allt med Inprodicon som har 20 butiker (bland annat Poplife från Aftonbladet och Gunvor från Lunarstorm), 24/7 Musicshop (CDON Downloads) samt lilla Klicktrack (som framför allt koncentrerar sig på lösningar för specifika skivbolag).

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1108

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)