k-märkt

Promo Only MPE

Postat: 2006-08-28 kl. 23.19

Tomas Lundström skickade mig en länk för några veckor sedan till en nyhet om att Evanescence:s nya singel endast distribuerades till radiostationerna i USA genom ett format som kallas Promo Only MPE (MPE står för Media Protected by Encryption). [Sidenote: Fan vad säljiga Blabbermouth är ibland. Tar de betalt för sina nyheter som annonser?]

Jag började direkt fundera på Radio Örebros musikproducent Arne Holmberg och hur han aldrig någonsin skulle gå med på att kompromissa för att få tag i musik. Med lysten blick började jag leta med lysten blick för att såga systemet. Ett skyddat format till kräsna radioproducenter, troligt.

Man kan ju lätt förstå skivbolagens sida. Det är ofta i medialedet som de hittar en av de främsta läckorna för ny musik. Så om de kan hitta ett sätt att hantera det så skulle ingen vara nöjdare än dem. Men jag tänkte att det aldrig skulle fungera, eftersom systemet måste interagera med mängder av musikläggarprogram som alla musikproducenter är väl inarbetade med.

Men jag blev faktiskt imponerad.

Systemet fungerar till både Mac och PC. De listar själva sina nyckelfunktioner:

  • [...]
  • Complete list management and reporting.
  • Lockdown of an audio file until impact date of the release, which controls leaks of a single.
  • Complete track information, which includes, Name, Artist, Label, Intro time, total time, Ending, BPM and Genre. Labels can also include publishing & composer info, bio’s, an image or personal message from the artist and the ISRC code of the song.
  • Supports CD Text
  • Audio Quality Assurance - broadcast quality of the audio file every time.
  • Small file size and quick downloads
  • Auto naming of the song for downloading and exporting purposes.
  • Exporting the track to either a .WAV file or a Scott Studio Audio File, which allows for playback on any broadcasting system.
  • iPod (AAC) or WMA exports
  • Video stream previews
  • Create and organize your own Playlists, then burn to CD.
Promo Only MPE Promo Only MPE

Jag imponeras av att de tillåter alla exportformat som de gör. Nu har musikläggarna problemet med att rippa all musik som ska läggas in i ett digitalt hanteringssystem, vilket de ju slipper. Tänk om de tillät det där för konsumenter i vanliga nedladdningsbutiker.

Det som garanterat blir problemet är pushingen av vilken musik som ska spelas i radio. En bra musikproducent ser förbi singlarna och försöker själv hitta musik från en artist som passar sina lyssnare, till skivbolagens förtret. De vill ju bara ha ut singeln med så många spelningar som möjligt. I det här systemet lär de knappast ge möjligheter att välja. Men i övrigt märks det att Jim Robinson och Pete Werner, som skapat systemet, själva varit frustrerade musikläggare innan de skapade Promo Only MPE.

Men mitt i min fascination över en bra lösning så ser jag mörkt på den här framtiden. Redan idag får man ofta hembrända cd-skivor med i bästa fall kopierade omslag som recensent. (Och i ärlighetens namn är det ändå ett steg upp från den värsta sortens promoskivor som bolagen skickar ut nu för tiden, med voice overs som talar om att det man lyssnar på är en promoskiva - hur fan ska man kunna bilda sig en uppfattning om musiken då?) Det här kommer bli framtidens distributionssätt för skivbolagen, det är jag övertyad om.

I sin blogg skryter de redan om det de själva ser som en kommande industristandard:

With the increasing number of users on the Promo Only MPE system almost at 8400 and over 19,000 songs sent out, the numbers prove that digital delivery will be the future and Promo Only will be the industry standard.

Men då får jag ställa mig på barrikaderna bredvid Kjell Alinge och yra om riktiga skivor.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1145

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)