k-märkt

Philadelphias symfoniorkester öppnar digital butik

Postat: 2006-09-24 kl. 15.56

The Philadelphia Orchestra, Philadelphias symfoniorkester som är en av de fem stora symfoniorkestrarna i USA har öppnat en butik för att sälja digitala nedladdningar, vid sidan av skivorna, av sina inspelningar.

The Philadelphia Orchestra has become the first major symphony orchestra to sell performance recordings without the aid of an online distributor.

De erbjuder alla inspelningar i drm-fria mp3- och flac-format. Mp3-filerna är kodade med 256 kbps i variable bitrate. Flac är ett lossless-format. Poängen med flac är att ingen ljudinformation tas bort vid komprimeringen och man kan återskapa ljudfilen med oförstörd ljudkvalitet.

Man erbjuder även skivböcker och omslag i pdf-format vid inköpen.

Det är intressant att den klassiska musiken går i bräschen för nedladdningsbutikerna. eClassical har länge sålt musik utan drm-format och har varit framgångsrika med det. Och det är väl i stort sett bara butiker som All of MP3 som erbjuder möjligheten att sälja musiken både drm-fritt och lossless för populärmusik.

Det är även intressant att se orkestern förbereda för möjligheten att sälja musiken som de spelar i konsertsalen efter konserterna. Inspelningar som kanske aldrig skulle givits ut på skiva, men med det oändliga hyllutrymmet i sin nätbutik kan de erbjuda dem - både för de som var där och för de som inte hade möjlighet att ta sig dit.

The online store comes after the orchestra and its unionized musicians resolved a disagreement over fees for concert recordings and for radio broadcasts, which have resumed after a nearly 10-year absence.

The orchestra expects to offer at least a dozen new downloads each season.

Yahoo! News Philly Orchestra to open online store (2006-09-21)

Prismässigt ligger butiken på $5 för verk, $10 för en hel konsert och någon dollar extra för flac-filalternativet. Just nu erbjuder de dessutom en gratis nedladdning av Beethovens femte.

(Ur SEO-perspektiv är det lite lustigt att de valt den lite märkliga domänen philorch.org för orkesterns webbplats och thephiladelphiaorchestra.com för butiken. Butiken borde naturligtvis placerats på orkesterns webbplats, som borde använda butikens domän.)

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1180

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)