k-märkt

Löpsedeln om digitala nedladdningmarknaden

Postat: 2006-10-10 kl. 18.56

I förra veckan körde Expressen en löpsedel om den digitala nedladdningsmarknaden, där de konstaterade att det skett ett prisras till 2 kr per låt.

Artiklarna kom från DinaPengar.se som försöker förklara marknaden och dess problem, listar butiker, beskriver problemen för All of MP3 och sätter betyg på butikerna tillgängliga i Sverige (Emusic vinner).

eMusic

Fredrik Granlund, som skrivit artikeln, konstaterar att man kan köpa musik från eMusic för 2 kr/låt, men förklarar inte köpformen där man i princip prenumererar på en tjänst där man sätter in pengar varje månad och därefter får köpa upp summan i butiken.

Låtarna kostar 2,15 kr med deras dyraste abonnemang eMusic Premium, där man sätter in 200 kr i månaden och därefter får ladda ned 90 låtar. Med eMusic Plus får man 65 låtar (160 kr/månad, 2,42 kr/låt) och med eMusic Basic 40 låtar/månad (120 kr/månad, 3 kr/låt). Om man inte utnyttjar sin kvot varje månad blir priset per låt genast mycket dyrare, då kontot endast ger 90 nya nedladdningar nästa månad, inte det du hade kvar i kontot + 90 låtar.

DinaPengar.se förklarar heller ingenting om Emusics utbud, som knappast kan jämföras med de andra butikerna, vilket är deras största problem. Vi kan ju till exempel titta på hur det ser ut för de låtar som ligger på hitlistan just nu.

Och om man går igenom de första 20 platserna så hittar man endast två artister i eMusics katalog, The Poodles Metal Will Stand Tall (#12) och Hammerfalls Natural High (#15).

De har helt enkelt för få eller inga produkter alls jag vill köpa, även om det finns en del independent-bolag med bra artister som XL Recordings (med The White Stripes och Peaches, men de har till exempel inte Thom Yorkes solomaterial trots att han ger ut på XL) och Anti (Tom Waits) i katalogen.

Då spelar det ingen roll att filerna är VBR-kodade (192 kbit/s i snitt) eller att de saknar DRM och därmed ger oändliga möjligheter:

Eftersom de inte har någon DRM-funktion så kan du göra precis vad du vill med filerna – bränna till cd, säkerhetskopiera, lyssna på i bilen eller i datorn och ladda din mp3-spelare.

DinaPengar.se Så här bra är de största musiksajte (2006-10-03)

Lite roligt att just de exemplen tas upp, då alla butiker jag vet om klarar de sakerna om man bortser från att man måste välja rätt musikmaskin för att spela musik från respektive drm-skadad butik.

Resten av butikerna

På resten av listan, efter eMusic, placerar de in iTunes (Betyg 4), Gunvor, Skivhugget, Bengans och Homedownloads.com (Betyg 3) samt sist CDON (Betyg 2).

DRM

Fredrik försöker dessutom förklara DRM för läsarna och meddelar att eftersom inte iPod inte stödjer DRM så kan man inte spela musik från butikerna i en iPod. Undrar vad FairPlay är? (Men det är ju riktigt som han påpekar, att det inte är säkert att en spelare klarar butiksköpta WMA-filer, bara för att den kan hantera WMA-formatet.)

FAKTA/ Välj rätt mp3-spelare

För att kunna spela upp DRM-skyddat material krävs att din mp3-spelare inte bara klarar av formatet WRM utan dessutom kan läsa ut DRM-informationen. Kontrollera noggrant med din handlare innan du köper! Apple Ipod stödjer exempelvis inte WMA och DRM.

AllofMP3.com

Mest intressant i artikelserien var den korta intervjun med Alexander Ramsay på justitiedepartementet om AllofMP3.com. I den meddelar Ramsay att det är upp till konsumenten som måste se till att den musik man köper är inhandlad i enlighet med svensk lag och att för att nedladdningen ska vara tillåten enligt svensk lag måste upphovsrättsinnehavaren lämnat sitt godkännande.

Jag ser ganska många problematiska implikationer med det, vad händer om en upphovsrättsinnehavare för en särskild marknad ger OK till exempel?, men jag lämnar det därhän. Jag blir nyfiken på vad Staffan Malmgren skulle säga om det.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1209

Kommentarer

Ska nog vara per låt i slutet av "(120 kr/månad, 3 kr/månad)"?

Byter man ut "och" mot "med" i "Apple Ipod stödjer exempelvis inte WMA och DRM." så stämmer det lite bättre men jag är inte alls säker på det var det skribenten avsåg.

Kommenterat av: David Hall den 2006-10-11 kl. 01.01 #

Tack.

Och jo. Men jag tror inte att det var det skribenten avsåg, när jag läser resten av artikeln/artiklarna.

Kommenterat av: Kal Ström den 2006-10-11 kl. 15.13 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)