k-märkt

Grammisnomineringar

Postat: 2006-11-27 kl. 22.45

Jag fick en inbjudan till grammisjuryn igen och tänkte jag skulle posta mina nomineringar här.

Reglerna för grammis säger:

Grammis har skapats för att uppmärksamma och premiera artister, musiker och kreatörer som på fonogram åstadkommit intressanta produktioner inom olika områden av musik. Grammis skall verka som en symbol för en bred och artistiskt ambitiös svensk fonogramproduktion. Grammis syfte är att stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv

[...]

Produktioner som ej naturligt passar i någon annan kategori ska anmälas till ”Öppen kategori” som till exempel instrumentalmusik, filmmusik, boxar, samlingar, musikaler etc. Samlingar av en enskild artist/grupp av tidigare utgivet material måste innehålla minst 3 nya spår för att få anmälas till någon av Grammis ordinarie kategorier.

[...]

Varje jurymedlem gör vid röstningen sitt individuella val med utgångspunkt från ”Grammis devisen” ovan och de generella förutsättningarna för deltagande i Grammis.

Grammis Regler för Grammis [pdf, kanske bakom inloggning] (2006-11)

Trots grammisreglerna är Refuseds Refused are Fucking Dead bland de skivor som finns tillgängliga att nominera till årets album. Nog för att den skulle förtjäna det, om det var ny musik vi pratar om. Men det är det ju inte. Det är ju dvd:n om Refuseds slut, med musik redan utgivet på den tiden. (Som jag måste komma ihåg att be Wille komma hit med igen. Vi hade det inbokat, så ställde jag in och så har jag inte kommit ihåg att boka in det igen.) Utan att titta alldeles för djupt hittar jag David & the Citizens 1999-2005, Björn Afzelius Sång till friheten, Europe Live in Sweden - 20th Anniversary Edition, Evert Taube Samtliga grammofoninspelningar 1921-1970, Lars Winnerbäcks Efter nattens bränder ...

Mina nomineringar är som följer:

Album
Naima av Hans Appelqvist
Son of a Drummer av Jonas Kullhammar Quartet
Silent Shout av The Knife
Vatten och bröd av Veronica Maggio
Artist
Hans Appelqvist
Jonas Kullhammar Quartet
The Knife
Album
Hans Appelqvist Naima
Jonas Kullhammar Quartet Son of a Drummer
SLS SLS
The Knife Silent Shout
Veronica Maggio Vatten och bröd
Jazz
Håkan Lidbo & Alex van Heerden Simple
Jonas Kullhammar Quartet Son of a Drummer
Koop Koop Islands
Kullrusk Spring spring spring spring spring spring
Oddjobb Luma
Kompositör
Hans Appelqvist
Jonas Kullhammar
The Tiny
Totalt Jävla Mörker
Musik-dvd
David & the Citizens 1999-2005
Refused Refused are Fucking Dead
The Knife Silent Shout - An Audio Visual Experience
Nykomling
SLS
Veronica Maggio
Pop/rock kvinnlig
Anna Ternheim
Britta Persson
Lisa Nilsson
Marit Bergman
Veronica Maggio
Pop/rock manlig
-
Popgrupp
David & the Citizens
Irene
The Knife
The Tiny
Vapnet
Producent
Håkan Lidbo
Hans Appelqvist
Jari Haapalainen
Karin Dreijer Andersson/Olof Dreijer
Pelle Gunnerfeldt
Rockgrupp
Cat5
Hellsongs
Mattias Alkberg BD
Textförfattare
David Fridlund
Ellekari Larsson
Hans Appelqvist
Totalt Jävla Mörker
Öppen kategori
Hans Appelqvist Naima
Samling Ström - Pausfågeln remixad
Samling Jävla kritiker (Snarare för idén än resultatet)
Samling Moserobie Jazz Manifesto

Det är märkligt när jag tycker jag har mest att tycka om jazzgrammisen. Kullhammar har jag nominerat där jag kan för att han revitaliserat den svenska jazzscenen.

Antagligen skulle jag väl få stryk av FN om hon visste att jag nominerade Kaah och resten av SLS, men jag gillar den faktiskt. Quickslap och It's Over Now är två av de låtar jag fått mest på hjärnan i år. Men Veronica Maggio har gjort bästa nykomlingsskivan.

Jag vet fortfarande inte riktigt om jag gillar The Knifes skiva, men samtidigt är det en av de mest imponerande skivorna från någon artist i år. Och turnén i sig ger pluspoäng, även om det inte är fonogram.

Pop/rock manlig är för tråkig genre för att jag ska kunna engagera mig. Ingen förtjänade en nominering där. Irene är ju ren nepotism, men va fan. Producenterna var svårare. Jag måste nog rösta på Pelle Gunnerfeldt igen, inte för att han gjort sitt bästa arbete i år men för att han förtjänat det länge.

Rockgruppsnomineringarna är mer för att jag inte kunde sluta garva när jag såg att de var nominerade i rockgruppklasserna. Cat5 är ett electro-band och Hellsongs gör väna singasongacovers (i och för sig av rocklåtar). Mattias Alkberg BD har gjort sin sämsta skiva i år, men de är den enda seriösa nomineringen ändå. Sen kändes det fint att få nominera Totalt Jävla Mörker för en textgrammis.

Öppen kategori är en märklig fågel. Att A Taste of Ra är nominerad där måste innebära att ingen hört skivan, för den är en ganska rak singasonga-skiva, även om Nicolai Dunger döljer sig bakom pseudonym. Jag tänkte nominera den ändå, bara för att förra skivan var bra, men jag lät bli till slut. Oavsett hör den inte hemma i den öppna kategorin. Jävla kritiker är en ganska kass skiva, men jag gillar idén. Så den får nomineringen för det.

Permalänk

Kategori: Musik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1248

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)