k-märkt

Share on Facebook

Postat: 2007-09-26 kl. 16.22

Jag började titta på delningsknappar för Facebook idag, för jag blev nyfiken efter att jag sett Expressen använda det. Men jag blir inte riktigt klok på vad Facebook faktiskt hämtar.

På Facebook vill scriptet öppna ett nytt fönster där den plockar med document.title

<script>function fbs_click() {u=location.href;t=document.title; window.open('http://www.facebook.com/sharer.php? » u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t), » 'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436'); return false;}</script>
<a href="http://www.facebook.com/share.php?u=<url>" onclick="return fbs_click()" target="_blank">Share on Facebook</a>

Facebook Share Partners (2007)

På Expressen hämtar den första delen av innehållet i en artikel. Och Expressen slarvar med meta-taggarna, åtminstone på recensionerna (där kommer endast genre med). (Dessutom slarvar de med texten just där – de hävdar att Lars Winnerbäcks nya skiva är smärtsam och vacker. Smärtsam håller jag med om.)

Description meta-taggen för Winnerbäck-recensionen är:

<meta name="Description" content="Universal ROCK" />

Expressen Källkod för Lars Winnerbäck - Daugava (2007-09-26)

Ändå blir resultatet:

Expressen: Dela på Facebook

Det verkar som den faktiskt analyserar innehållet på sidan, såväl som den tittar på metataggarna, för texten som kommer upp där finns bara i brödtexten på sidan.

<p class="brodtext1 indent"><br /><span style="margin-left: 15px;"/> I ”Mareld” sjöng <strong>Lars Winnerbäck</strong> att Dublin var farligt. Det är väl därför han drar dit. Trotsar sunt förnuft. Nu när ändå allt är uppfuckat och demonerna rider honom.

Ibid (Rad 2372 i källkoden)

På andra sidor tar den faktiskt meta name="Description", men inte just här där den var så dålig.
Känns som en smart lösning av Facebook, men jag förstår inte hur så jag letar vidare.

När jag googlade på parametrarna jag hittade att använda (t för sidtitel [som inte verkar fungera] och u för url) hittade jag en svensk blogg som använder Facebook-länkar. Där skickas också permalänken med, men antingen tar Facebook ingenting alls eller det andra stycket, vilket inte gör mig särskilt mycket klarare (då det andra stycket inte är uppmärkt på annat sätt än det första).

<p>Jag kanske har för höga krav på folk.<br />
På ett sätt, jag vet mycket väl att jag inte har höga på andra. </p>
<p>Men vad fan, jag kan väl inte rå för att jag är perfekt och aldrig gör några som helst misstag.<br />
När det kommer till vissa saker alltså. För jag gör misstag. Det gör jag verkligen.</p>

Ett eko i mängden Källkod för Archive for the ‘Filosofi’ Category (2007-08-17)

Jag testar på dagensskiva.com där Facebook hittar bilderna från vänsterspalten (naturligt, eftersom vi varken använder meta name="Description" eller har en smart källkodsordning då den spalten ligger först. Konstigare är dock att den hittar innehåll först vid dagensbok.com-puffen längst ner i vänsterspalten:

<dd class="text">Det är häpnadsväckande vilken oroande bild Johan Cullberg målar upp av psykiatrin i Sverige från 60-talet och framåt. Vi har ...</dd>

dagensskiva.com High on Fire "Death is this Communion" (2007-09-26)

Facebook hittar sex bilder, men inte rätt bild:

dagensskiva.com - Normal

Om jag vänder källkoden rätt (med Holy Grail-teknik) hittar Facebook innehållet, rätt bild (och bara en bild) men den tar texten från bonusinformationen (som också ligger före content):

dagensskiva.com - Omvänd

Om jag sedan lägger till meta name="Description" tar den rätt bild och rätt text:

dagensskiva.com - Omvänd med meta description

Om man tittar på de utökade instruktionerna finns det ännu fler meta-taggar att välja ut. Som till exempel bild och title:

<meta name="title" content="Smith hails 'unique' Wable legacy" />
<meta name="description" content="John Smith claims beautiful football is the main legacy of Akhil Wable's decade at the club. " />
<link rel="image_src" href="http://www.onjd.com/images/WableAFC205.jpg" />

Där finns även instruktioner för hur man får Facebook att känna igen olika mediatyper man vill dela.

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)