k-märkt

Harmoni, ingenting för Apple

Postat: 2004-08-07 kl. 02.02

I sitt anförande på Jupiter Plug.IN sa BMGs vd Charles Goldstruck två saker som borde ringa en klocka för Apple.

För det första räknade han upp DRM-konformitet som en av de viktigaste förutsättningarna för att den digitala nedladdningsbranschen ska lyckas. Och i förbifarten nämnde han att Microsofts intåg på marknaden kommer bli ett stort steg.

I det ljuset läser jag moloket om Apples svar på Real Networks Harmony-teknologi. Harmony är mjukvara som är tillverkad för att efterlikna Apples DRM-teknik FairPlay, så filer köpta via Reals musikaffär ska gå att spela i en iPod. Och dessutom en teknik för många musikmånglare att licensiera för att kunna göra sig oberoende av musiken ska spelas i.

Real Networks har tidigare försökt möta Apple genom en förfrågan att licensiera FairPlay. Apple svarade hånfullt att de inte behövde samarbeta eftersom deras spelare (iPod) redan funkade med den bästa affären (iTunes Music Store) och att deras affär (iTMS) redan funkade med den bästa spelaren (iPod). Det känns som historien upprepar sig.

Cory Doctorows ord ringer i mitt huvud:

American film studios didn't want the Japanese electronics companies to get a piece of the movie pie, so they fought the VCR. Today, everyone who makes movies agrees that they don't want to let you guys get between them and their customers.

Sony didn't get permission. Neither should you. Go build the record player that can play everyone's records.

Because if you don't do it, someone else will.

Apples officiella svar på Harmony är hot om stämningar med hjälp av DMCA och antydningar om att de kommer ändra iPodens Firmware i kommande uppdateringar för att omintetgöra Harmony.

De borde bjuda in alla och vinna med de bästa produkterna istället för att göra det de redan fallit på en gång. I sommar kommer hPod. Och tillsammans med Motorola ska de göra iTunes för mobiltelefoner. Hoppas de projekten smakar tillräckligt bra för att de ska fortsätta på det spåret istället för att stänga in sig till sin egen krets.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/409

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)