k-märkt

Internetworld om 24-timmarsmyndigheten

Postat: 2004-12-13 kl. 13.35

Webben håller på att revolutionera myndighetssverige. Nästa år satsar kommuner och myndigheter 600 miljoner kronor på att utveckla 24-timmarsmyndigheten. Det visar en stor kartläggning som Internetworld genomfört.

Jag gillar att Internetworld skriver om 24-timmarsmyndigheten, även om det fortfarande, på sätt och vis, är en datortidning. Alldeles för länge har fokuset legat just där, på tekniken och inte på innehållet. Det är väl därför jag blir glad när Intetworld skriver, för trots att de är en tekniktidning så fokuserar de mer på innehållet än på tekniken. Vorsprung durch teknik. Tekniken är bara medlet, inte målet.

Synd bara att de inte riktigt fattar.

Den 9 juni i år fastställde den nystartade myndigheten E-nämnden en checklista för vad som kännetecknar 24-timmarsmyndigheten 2.0 med ett stort antal punkter som ska bockas av med allt från krav på att undvika krångliga url:er till att det ska gå att lämna in ärenden via webben och att databaser med offentligt material ska göras tillgängliga.

24-timmarswebben är en väldigt liten del av 24-timmarsmyndigheten. Vägledningen för 24-timmarswebben 2.0 är inte en checklista för att vara en 24-timmarsmyndighet, det är en checklista för webbplatser. Och webbplatsen är bara en kanal i sammanhanget och bara en del av verksamheten. Vissa 24-timmarsmyndigheter kommer aldrig behöva en webbplats över huvud taget.

Sen kan man ju roa sig med tankar om vad deras lista över myndigheter som satsar mest på utveckling inom 24-timmarsmyndigheten visar? Alla som svarat på frågan borde svarat fel. Eller också har de helt stagnerat. 24-timmarsmyndigheten är ett sätt att sätta fokus på den organisationsutveckling som görs i det offentliga Sverige. Och om myndigheterna inte lägger mer pengar på organisationsutveckling än sådär blir jag orolig.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/495

Kommentarer

Vi fattar visst, men för en tidning som främst skriver om internet är det naturligt att fokusera på webben.

Kommenterat av: Urban Lindstedt den 2004-12-15 kl. 23.41 #

Äh. Om ni fattade skulle ni inte skriva fel.

Vägledningen för 24-timmarswebben är inte en checklista för 24-timmarsmyndigheten. Det är helt enkelt bara fel. Och felet uppstår bara genom att inte förstå.

Sätt fokus på webbsatsningarna om ni vill, men skriv då det och inget annat.

Kommenterat av: Kal Ström den 2004-12-16 kl. 00.02 #

Det vore intressant om Internetworld kunde använda riktlinjerna i 24-timmarswebben som en checklista när man gör nästa års "Sveriges bästa sajter". Eftersom man uppenbarligen inte över huvud taget tittade på saker som webbstandarder och tillgänglighet när man gjorde årets lista, menar jag.

Kommenterat av: Roger Johansson den 2004-12-19 kl. 17.55 #

Fast tycker du verkligen det? Väldigt mycket av Vägledningen är inte relevant för ett privat företag.

Jag tycker absolut att de borde använda tillgänglighet och webbstandarder som en faktor. Men det kan inte vara ett absolut krav, för då stänger vi snarare till det för webbstandarder. Gör det svårare för dem att nå fram och komma till användning. Jag tror på att folk och organisationer måste vilja använda webbstandarder och vilja vara tillgängliga för att det ska slå igenom ordentligt. Och man kan inte tvinga någon att vilja.

Det som borde hända är att det borde uppmärksammas positivt så det blev en konkurrensfördel att göra rätt. Men en fantastisk funktion som inte är tillgnglig är fortfarande en fantastisk funktion. Den kunde bara vara ännu bättre.

Kommenterat av: Kal Ström den 2004-12-20 kl. 13.53 #

Nej, man kan inte tvinga någon att vilja, men att ha webbstandarder och tillgänglighet med som en del av bedömningen uppmuntrar ju till användning. Jag menar inte att man ska stryka webbplatser som inte lever upp till det.

Däremot bör det definitivt ses som något negativt, eller, om man vänder på det, som något positivt för företag som hänger med och ser till att deras webbplats bygger på webbstandarder och är tillgänglig för alla. Där håller jag med dig om att det förmodligen är bättre att vinkla det så.

Rent tekniskt tycker jag absolut att det mesta i 24-timmarswebben är relevant för alla webbplatser. Däremot finns det ju många andra områden som bara är relevanta för offentliga organisationer.

Kommenterat av: Roger Johansson den 2004-12-20 kl. 18.20 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)