k-märkt

Tillgänglighet är grejen, inte mobilitet

Postat: 2005-04-07 kl. 14.56

Internetworld refererar en undersökning från Lunarstorm om ungas musikmediavalsvanor:

Ungdomar från mellersta Norrland laddar ner musik i större utsträckning än stockholmare, hela 84 procent av de norrländska ungdomarna laddar ner i jämförelse med 75 procent av stockholmarna.

Internetworld Norrlänningar laddar ner mer än 08-or (2005-04-07)

OK, skillnaden är inte så stor. Men det säger ändå precis vad det behöver säga. Avsaknaden av möjlighet att få tag i musik på ett vettigt sätt skapar behov att ladda ner, för behovet av musik är konstant.

Men de gör en märklig analys, som så ofta i undersökningar från Lunarstorm:

Det är tydligt att format blir mindre viktigt och att det är tonåringarna som driver utvecklingen. Med en musikfil kan man lyssna på sina låtar i mobilen, i mp3-spelaren, på datorn och i stereon. Unga prioriterar tveklöst mobilitet framför en bågnande cd-hylla hemma på rummet, säger Johan Forsberg, informationschef Lunarstorm.

Ibid

Det är inte mobiliteten som är grejen. Det är tillgängligheten. Att vilja nå sin musik i den situation man är i. Det är ungefär samma slutsats, men det är milsvid skillnad i betydelse (och förståelse). Kan jag inte köpa skivor laddar jag ner den, orkar jag inte hämta skivan hela tiden från cd-hyllan rippar jag den, orkar jag inte bära med mig en bunt skivor på stan har jag en iPod (haha, jag ville mest testa att säga det istället för mp3-spelare — jag kommer aldrig klara att göra det helt naturligt).

Analysen att formatet blir mindre viktigt är sann, men inte heller särskilt svår att göra.

Mer intressant blir det om man bryter ner det lite mer i siffror. När testpersonerna listar viktiga faktorer när man handlar musik eller film på Internet hittar man intressanta uppgifter som att 71 % tycker det är ganska eller mycket viktigt att man får bra priser, 72 % att det är bra sortiment, men bara 48 % att det sparar tid.

Sammanfattningen, som även tar upp andra köpvanor samt brand loyalty heter Äger, Duger, Suger. En intressant uppgift, som de tyvärr inte underbygger med siffror i rapporten är att de säger att:

(D)et är många som anger att de köper fler skivor idag än förra året. En förklaring skulle kunna vara att trots att möjligheten att ladda ner gratis skadar försäljningen av en viss typ av artister, så ökar många istället sin totala musikkonsumtion.

Lunarstorm Äger Duger Suger[pdf] (2005)

Om jag letar lite i resultaten säger de att 11 % köper fler cd-skivor idag än för år sedan. 37 % köper färre skivor.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/604

Kommentarer

Det intressanta är också att veta vem som köpt undersökningen. Jag anar mp3-spelarfabrikanter bakom det hela. Det är problemet med Lunarstorm, att deras undersökningar (wzup) har ett oerhört brett dataunderlag men deras analys styrs väldigt mycket vem som betalat för wzup-frågan...

Kommenterat av: N|. den 2005-04-09 kl. 11.24 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)