k-märkt

Ny teknik om den långa svansen

Postat: 2005-04-06 kl. 11.19

Lars Melin skriver om den långa svansens ekonomi i Ny teknik. Memet rör sig från Wired till till Ny teknik. Nu dröjer det nog inte länge förrän det kommer en artikel i någon ekonomi-bilaga.

Lars Melin tar dock ett enkelt exempel och säger att det stannar där, jag tror han har fel:

För det är främst handeln med varor som böcker, musik, film och datorspel som kan dra nytta av The Long Tail. Alltså varor som finns i oerhört många olika titlar och som är lätta att lagerhålla och distribuera. Bok-, skiv- och filmbolag kommer att upptäcka att det blir mycket lönsamt att göra precis allt de har i lager tillgängligt via nätet. Det är ju den stora mängden olika titlar som skapar "svansen" och den huvudsakliga vinsten.

Ny Teknik Den långa svansens ekonomi (2005-04-06)

Svansen kan appliceras på mycket mer. Och en stor del av det är de digitala råvaror som vi sitter på idag. Ta Lantmäteriet till exempel. Jaktkartor som aldrig kommer säljas till många, men flera olika till några få. Eller en karta till hajken. Eller till festen i skogen. Fastighetsinformation om en specifik fastighet som inte särskilt många kommer ta del av. Eller microbetalningar genom geografiska sökningar tillsammans med andra intressenter.

Det finns väldigt mycket digital råvara där tankarna om den långa svansens ekonomi kan appliceras.

Permalänk

Kategori: Internet

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/603

Kommentarer

Någon blog som jag regelbundet läser (vet inte om det var din eller någon annan) tipsade mig om att läsa http://bnoopy.typepad.com/bnoopy/ - som också handlar om samma sak. Faktiskt ett väldigt intressant tankesätt, tycker jag... Jag är inte alls ekonom själv, men jag tilltalas av "tänket".

/David

Kommenterat av: David Magnusson den 2005-04-07 kl. 08.10 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)