k-märkt

Snocap skapar tillåten P2P, men hur ska det fungera?

Postat: 2005-05-03 kl. 12.25

Shawn Fanning börjar bli redo att synas med sitt nya företag Snocap. De har redan slutit avtal med två av majorskivbolagen (Universal och Sony BMG) och de andra väntas följa efter.

Planen är att erbjuda laglig P2P där användare laddar ner från varandra, samtidigt som tjänsterna pratar med en central server för att komma underfund med om filen som laddas ner är tillgänglig för laglig nedladdning och hantera en betalningsprocess.

As Rofman argues, "We're still at a very early stage in the development of this market. How many business models are out there? There's the Steve Jobs model, the streaming model, and the tethered subscription model. And I'm not sure that any of them, ultimately, is going to be what consumers want on a mass scale."

Business 2.0 Shawn Fanning's New Tune (2005-04-27)

Poängen med deras modell är att man ska dra nytta av svansen i P2P-sfären samtidigt som bolagen ska få betalt. Men jag tvivlar på hur det ska fungera. Ett av problemen med P2P är att folk kopplar ner sig. Och att de har dålig kvalité på sina digitala varor. Sättet att komma runt det är att Snocap och dess lierade P2P-nätverk tillhandahåller eget material, men då förlorar man poängen med det innehåll användarna själva tillför, som är hela poängen med P2P-nätverk och varför de slagit så hårt.

Enligt artikeln i Business 2.0 ska skivbolagen kunna avgöra vilka DRM-rättigheter man ska ha med musiken, så det vet man inte heller från början (eller kanske vid själva köptillfället - problemet då är att det inte är givet från början, det kan vara olika DRM för olika filer).

Det man vinner är funktionen där man kan utforska en nedladdares övriga arkiv. Det kan man aldrig göra via de vanliga tjänsterna, förutom via recommended-if-you-like-funktioner som är dåliga på att fånga upp det användarna redan hade när de gick in i tjänsten. Men det är den enda riktiga fördelen jag ser med Fannings tjänst.

Fast det är ganska fränt att de pratar om att ansluta stora nätverk som eDonkey till sin teknik.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/623

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)