k-märkt

Sony BMG på krigstigen mot sina kunder

Postat: 2005-06-21 kl. 13.16

Sony BMG har börjat kopieringsskydda alla sina skivor igen. Skyddet fungerar bara i Windows-miljö, men Sony BMG hänvisar iPod-ägare att gå in på en särskild webbbplats för information om hur de knäcker skyddet. (Varför har ingen publicerat adressen till den webbplatsen ännu? Och dessutom: Är det verkligen lagligt att kringgå ett kopieringsskydd efter 1:a juli? Sony BMG uppmanar till lagbrott!)

Bland annat kan man lägga märke till att Sony BMG:s ansvariga för digital nedladdning tycker att 3,5 % av sina kunder och därmed 3,5 % av sina intäkter och därmed $33 670 000 av sina inkomster (Q4 2004) är rätt värdelösa. Med en sån lättvindig inställning till sina pengar förstår jag att de förlorar pengar.

Dessutom gäller skyddet endast för Windows-baserade datorer. Kopieringsskydd för Macintoshdatorer är enligt Sony BMG under utveckling. Samtidigt säger Victor Fredell att det knappt är lönt.
– Macintoshanvändarna är för få.

Konsumenternas reaktioner på det nya kopieringsskyddet har inte låtit vänta på sig:
”Varför ha ett kopieringsskydd som bara fungerar på ett operativsystem? Ungefär lika smart som att ha ett lås på dörren som bara fungerar tisdag till söndag.” ”Man kan ju bränna av skivan och sedan bränna av den brända igen”, skriver några på sajten dagensskiva.com. Victor Fredell är medveten om att skivbolaget aldrig kan stoppa piratkopiering helt och hållet.
– Allting går att kopiera om man vill, det beror på hur mycket man kan om datorer. Det här är för gemene man.

Sen är det sött att Sydsvenskan citerar våra läsare.

Det jag främst funderar på är vad Bodström ska göra nu. Det är ju precis det här han sa att han skulle bevaka, och precis det branschen sa inte skulle hända:

Ekdahl påpekar att flertalet svenska skivbolag sedan en tid inte använder kopieringsskydden. Orsaken är att de fungerar för dåligt. Vissa skivor går inte att spela upp i en dator.

Carl Ekdahl, som citeras ovan, jobbar naturligtvis på Sony BMG.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/672

Kommentarer

Extra smart att bråka med Macintoshägarna ur PR-synpunkt...

För övrigt är kopieringsskydd på cd-skivor jäkligt korkat.

Kommenterat av: Henrik Torstensson den 2005-06-21 kl. 22.50 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)