k-märkt

Podcasting: Hur då? 2.0

Postat: 2005-09-06 kl. 00.02

I januari när jag själv försökte hitta information om podcasting skrev jag ett kort inlägg om hur podcasting fungerar.

Men det är ganska långt ifrån att berätta hur jag själv gör och jag fick en fråga från Martin om tips på hur man gör.

När jag tidigare letade hittade jag inget renodlat podcastmakarprogram för Mac OS X och jag använder två olika metoder till dagensskiva.com och Utbyggarna.

dagensskiva.com

För dagensskiva.com:s podcastsändningar använder jag Apples Garageband för att spela in. Det är ett ganska osmidigt sätt att arbeta på tidsmässigt, men det är enkelt och fungerar. Låtarna ligger i två olika kanaler och mitt tal i en tredje. Det gör det enkelt att mixa, tona och flytta ljud om det behövs.

Utbyggarna

Utbyggarnas podcast spelar jag in utan pre- eller postproduktion med Audio Hijack Pro. Jag spelar egentligen in endast min egen röst och mixar in Skype där jag, Erik och Henrik har ett konferenssamtal. Rogue Amoeba beskriver hur man gör i sin blogg.

Till båda programmen använder jag en ganska dålig Logitech-headset. Det är de som gör de märkliga knäppljuden eftersom plasten är korrupt.

Om man inte vill lägga ut några pengar alls kan man använda open source-programmet Audacity för att spela in sin podcast. Det finns till Mac OS X, Windows och GNU/Linux.

Eftersom jag skrev det här nu så letade jag på Macupdate efter ett podcasting-program för Mac OS X. Och lo and behold, det finns ett nu för tiden. Cast Easy. Jag har dock inte testat ännu, så jag vet inte hur bra det fungerar. Jag borde komma ihåg att skicka tipset till Richard Gatarski som frågade för ett tag sedan för arbetet med Broängens Super G-podcast.

Windows

Castblaster är väl the tool of the trade för Windows-användare. Jag har sett Richard Gatarski visa det lite snabbt på Bloggforum 2.0 och jag såg en screencast om hur Castblaster 2.0 ska fungera.

Technoratietiketter: , , ,

Permalänk

Kategori: Podradio

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/729

Kommentarer

Text-till-tal börjar bli väldigt bra... Talkr erbjuder konvertering av RSS till RSS med enclosures, alltså att prenumerera på en podcast direkt från den skrivna bloggen. Här är ett flöde som har konverterat Techdirt som går bra att lägga in direkt i iTunes:

http://www.talkr.com/app/partner_reg.app?action=view_chicklet&pid=3591&feed_id=5718

Kommenterat av: Simon den 2005-09-09 kl. 08.24 #

Eventuellt blev det fel länk där...

http://www.talkr.com/app/cast_pods.app?feed_id=5718

Kommenterat av: Simon den 2005-09-09 kl. 08.26 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)