k-märkt

Podradio bara för Windows

Postat: 2005-09-07 kl. 11.27

Ny Teknik fortsätter bevaka utvecklingen av podcastradio i Sverige genom att endast fokusera på Sveriges Radio. OK, det är väl trevligt att Mats Åkerlund får komma till tals, han är bra, men man kanske kunde titta utanför radiohuset någon gång.

Tala med Fredrik Björnsson (podcasting.se) eller Rasmus (podradio.nu) nästa gång kanske?

Hur som helst. Mats pratar i artikeln om att byta format för sina sändningar och det luktar naturligtvis genast lite illa:

Ett alternativ är att radiofilerna bara ligger ute en viss tid, till exempel en månad. SR har valt att använda ljudformatet mp3 för sina filer, vilket gör att det inte finns några restriktioner för hur länge eller hur många gånger lyssnaren kan spela programmet. Det är enkelt att sprida ljudfilen vidare. Fördelen är att SRs tjänst fungerar på de flesta musikspelare och datorer. Med mp3 går det inte att införa begränsningar i själva ljudfilen, men SR är inte främmande för att byta format i framtiden.

- Om vi kunde hitta ett format med tekniska begränsningar för hur länge man kan lyssna på filerna kan det vara intressant, säger Mats Åkerlund.

Windows Media Audio, WMA, är ett vanligt alternativ för tjänster som vill begränsa hur länge man kan använda ljudfilerna.

Det är ju just där man hamnar. Windows Media. Och då stänger man ute en del av sin lyssnarkrets, eftersom Microsoft inte är intresserat av att bygga en fullständig WM-klient för andra plattformar än sin egen. SR borde inte ens fundera i de banorna.

Och diskussionen är galen i alla fall. Det enda podcasting är för SR är timeshifting. Det är en teoretisk skillnad från att lyssna strömmat över nätet, inte en reell. Jag skulle antagligen kunna bygga ett verktyg med Automator som skullle kunna schemalägga inspelningen till mp3-filer från live-sänd radio med musik på någon timme. Och det helt utan programmeringskunskaper.

Tekniken är redan förbi den gamla metaforen. SR borde utmana STIM och börja lägga med musik i sina program istället för att filtrera ut den. STIM kommer inte ändra sig för att de vill, de kommer bara ändra sig för att de måste.

Permalänk

Kategori: Podradio

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/733

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)