k-märkt

EU vill konsolidera insamlingsorganisationerna för musik

Postat: 2005-10-27 kl. 21.33

EU-kommisionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy, vill att EU:s insamlingsorganisationer för musik ska slås ihop till två eller tre totalt, för hela Europa. Idag finns det två eller tre i varje land över hela EU (2 eller 3 gånger 25, i Sverige: IFPI, SAMI och STIM).

Poängen är att det ska bli lättare att förhandla om rättigheter om de är få. Det nuvarande tillståndet, menar kommissionären, har hämmat utvecklingen av butiker för nedladdningsbar musik i Europa.

EU vill göra det enklare att öppna musikbutiker för nedladdningsbar musik i Europa. Målet är att musikbutikerna och de som erbjuder direktsänd musik ska kunna vända sig till en enda organisation som kan ge licenser som gäller för hela EU.

[...]

- Den europeiska modellen för att hantera upphovsrättslicenser tillhör mer 1800-talet än 2000-talet, sade EU-kommissionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy, i ett tal när han lade fram förslaget om förändringar [...]

De nya rekommendationerna är inte helt entydiga, men i princip vill EU att det ska finnas ett par tre organisationer som kan erbjuda licenser för hela EU-marknaden.

Ny Teknik EU vill få vart på webbmusik (2005-10-26)

Ny Teknik hävdar sedan att det bara är STIM som erbjuder licenser för den svenska marknaden, men de har bara en av rättigheterna.

Kanske är det här också en väg framåt för hanteringen av musik i podradio? När jag blev intervjuad av SR för en undersökning om deras podradio så berättade hon som frågade ut mig (som jag tyvärr glömt namnet på) att det inte är STIM utan IFPI och SAMI som sätter käppar i hjulet för att SR ska kunna ha med musik i sin podradio. Vilket jag tycker var intressant information. Jag tycker STIM ska göra som de gjorde förra gången, det vill säga gå i bräschen och därmed släpa in de andra (i åtminstone 1900-talet).

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/806

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)