k-märkt podcastradio v40
QritiQ
Richard Gatarski har lanserat ett nytt svensk podcastprogram tillsammans med Ola Feurst, Anders Lundkvist och Stig G. Johansson. Jag har bara lyssnat på det första programmet ännu, det vill säga program #0 där Richard mest introducerar programmet i ett samtal med Ladislaus Horatius (hade inte han tagit bort sitt artistnamn?).
De talar om kritik, för att definiera vad QritiQ ska handla om. På sajten skriver de om vad QritiQ är och lutar sig på NE:s definition:
Definitioner
QritiQ. (av sv. kritik), en i podosfären utvecklad konversation om den sköna konsten marknadsföring. Samtalen leds av akademikerna Richard Gatarski, Ola Feurst, Anders Lundkvist, Stig G. Johansson, deras gäster och övriga besökare.jmfr. NE: kritik (fr. critique, av grek. kritikē' (te'chnē) 'bedömandets konst', av kritiko's 'kritisk', 'avgörande', av kri'nō 'avgöra', 'bedöma'), ett i massmedier utvecklat sätt att beskriva, tolka och värdera konstverk.
Att kritisera är i vardagliga sammanhang att påtala fel och brister hos något. Att uppträda som kritiker av t.ex. litteratur, teater, film, konst eller musik är däremot en speciell verksamhet med bestämda institutionella former som i grunden inte har med felsökande att göra. Kritiken är en del av det nya livsmönster som fick sina nuvarande former under 1700- och 1800-talen och som har den estetiska upplevelsen som centrum. Att gå på teater, att lyssna till musik, att gå på konstutställning, att läsa dikt osv. fick ett stort egenvärde med eget innehåll och egna former.
QritiQ Om QritiQ (2005-09-28)
Men jag tycker de fokuserar fel i NE:s artikel. Kritik är mer intressant när den tar formen av analys, inte när den tar värderande ställning.
NE-artikeln fortsätter:
I den engelskspråkiga världen betecknar ordet kritik, criticism, också den förklarande och tolkande verkamheten som inte är bunden till aktuella konsthändelser utan till redan publicerade verk. Företrädesvis resulterar denna verksamhet i tidskriftsartiklar, essäer, monografier och vetenskapliga publikationer. Denna form av kritik syftar till bättre och djupare förståelse av litteratur, bildkonst, musik etc. i en historisk tradition.
NE kritik, Band 11, s 446 [se även Wikipedia: Critique]
Där borde fokus för den destillerade definitionen av QritiQ ligga, inte på den värderande delen. Annars kommer QritiQ bli ett ganska tråkigt program.
Dessutom diskuterar de tu Andrew Lloyd Webber i programmet för att exemplifiera kritik. Ladislaus menar att Webber inte alls är kung av musikalen eftersom det finns andra som är bättre än honom på att göra musikaler. Men eftersom benämningen är en popularisering av ordet finns det rimligen ingen annan som kan vara just kung över musikalen. Att sedan Ladislaus dessutom har fel om vilken av Webbers musikaler är bäst i genomgången. Det är ju självklart Jesus Christ Superstar som är hans bästa.
Uppdatering (23.56)
Ska man kritisera Webber för bara en sak borde det ju vara att han är så tråkigt upprepande. En del av sångerna i hans mest storsäljande musikaler som Cats, Fantomen på Operan och Evita är så lika varandra att jag inte skulle kunna placera dem rätt om jag fick göra ett hit test på dem. Han är oftast en trist konformist.
Men jag prenumererar naturligtvis ändå. Jag hoppas på stordåd i fortsättningen.
- Programmet: QritiQ #000, Intro & Horatius om kritik
- Flöde: feed.qritiq.se / iTunes
IT Conversations
Jason Fried: Basecamp
Det jag försöker ta med mig från det här programmet är hans slagord om att release early, release often:
Jason explains how he learned that less is more when it comes to features and emphasizes the importance of building "half a product, not a half assed product".
IT Conversations Jason Fried: Basecamp (2005-09-13)
- Programmet: Jason Freid: Basecamp
- Flöde: itconversations.com/rss/
Kommentarer
Tack för en rejält genomtänkt återföring. Vi skall fokusera på analys, men det är svårt att undvika värderingar. Första avsnittet ligger ute sedan någon vecka och andra är på gång.
/richard
Kommenterat av: Richard Gatarski den 2005-10-02 kl. 23.57 #
Kommentera