k-märkt

WPF/E (Windows Presentation Foundation/Everywhere)

Postat: 2005-10-26 kl. 01.39

Relaterat till mitt inlägg om Odeo Studio så lyssnade jag på Gillmor Gang när jag var ute och sprang idag. Det mest intressanta avsnittet är 21 minuter in i programmet från 23/10.

Där pratar Jon Udell om WPF/E från Microsoft som är en liten portabel version av Avalon, det kommande API:et för användargränssnittet i Windows Vista (som officiellt fått namnet Windows Presentation Foundation).

Enkelt tänkt är att WPF/E är en konkurrent till Flash, men eftersom det är en del av Dotnet och kan dra nytta av det är det kanske Microsoft:s stora inspel för webben som plattform. Gillmors gäng tror mest på det som något för den mobila marknaden, men Jon Udell tror att det kommer rullas ut för plattformar såsom Mac och Linux. Det som är intressant med det är att det är ett skifte för Microsoft. Visst kan de fortfarande använda det till att bara utveckla sin Windows Mobile-plattform, men Everywhere tyder ju just på att det är plattformsoberoende.

Jon Udell har intervjuat Bill Gates i podradio-form om bland annat det här från PDC. Det hoppas jag hinna lyssna på i morgon.

Uppdatering (2005-10-27)

Programmet var inte så mycket att ha. Men jag lägger märke till en annan sak i en intervju med Microsofts plattformschef i Sverige, Anita Arkéus-Åsheden:

Officepaketet med e-mailklienten Entourage är antagligen den mest använda Macintoshapplikationen idag. Databasen Access finns inte till Macintosh därför att den innehåller många funktioner som bygger på grundläggande komponenter i Windows som inte finns tillgängliga under Mac OS. Det samma gäller utvecklingsverktygen, att skapa och köra applikationer för Macintosh kräver en annan arkitektur, andra så kallade API:er än de som Microsoft har byggt i Windows. Visual Studio används för att programmera .net på Windows. Det finns andra verktyg för Macintosh som adresserar API:erna i Mac OS då .net inte finns för Macintosh och ingen stor efterfrågan existerar.

Vilken miss att inte prata om WPF/E här. Lysande tillfälle.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/804

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)