k-märkt

Drm minskar skivförsäljningen?

Postat: 2005-11-29 kl. 17.35

Ars Technica refererar en artikel från E-Commerce Times som gör gällande att drm-skyddade skivor minskar skivförsäljningen:

Hesse had reason to feel this way; DRM has had little effect on sales so far. From a business perspective, the Velvet Revolver disc, for example, was a smashing success. It may have annoyed Little Johnny, but it sold by the truckload. Their album Contraband shot to the top of the charts, becoming the first disc with DRM to hold the number one sales spot in the US. The lesson to RIAA members was simple: everyone loves DRM.

Not anymore. A recent story in the E-Commerce Times suggests that the labels are now losing customers to their aggressive DRM tactics. The article suggests that in Canada, at least, customers have started to shy away from those "copy-controlled" logos. Even some in the music business see the current strategy as short-sighted. Terri McBride, president of Canadian label Nettwerk, argues that

The average consumer who's not tech-savvy is going to buy the CD, thinking that they can load it onto their iPod ... They're going to be royally pissed off.

Ars Technica Music labels losing sales over DRM (2005-11-28)

Svårt att göra direkta jämförande studier antar jag. En skiva som släpps på en specifik marknad görs ju inte i en version med och en utan DRM. Men tendenser borde man kunna se.

Jag vet inte vad vad artikeln baserar sig på. På kort sikt kan ju Sony BMG:s rootkit-incident påverka, ingen vill ju köpa en skiva som gör ens dator osäker. Med längre perspektiv är det väl det minskade värdet i varan (inte rippa, inte kopiera) som minskar försäljningen.

Undrar hur långt mognaden kommit i Sverige? Jag har hört om flera som pratar om att de aldrig köper drm-skyddat media, men jag vet ju att flera av dem köper dvd-skivor som ju har drm inbyggt från början ...

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/850

Kommentarer

Jag köper aldrig cd-skivor med drm. Jag lyssner nästan bara i min iPod numer och då är det ju uteslutet.

När det gäller dvd så har jag inte samma behov av att rippa dem så det är ok på ett annat sätt. Men det kanske kommer ändra sig om jag skaffar en video-iPod som jag vill rippa grejer till...

/Björn - men det blir nog en nano

Kommenterat av: Björn Hagström den 2005-12-02 kl. 08.08 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)