IFPI på reträtt när fildelning visar sig inte minska försäljningen?
Skivindustrin har fel när den påstår att illegal fildelning är orsaken till den minskande skivförsäljningen. Det menar svenska forskare bakom EU-projektet Music lessons som kartlagt fildelare i Sverige och tittat på effekten på musikförsäljningen.
– Sambandet finns helt enkelt inte, skivbranschens kris beror i stället på den digitala utvecklingen samt att dagens försäljningssiffror jämförs med den stora uppgång som skedde när cd-skivan kom, säger Håkan Selg, forkare på KTH som tillsammans med World internet Institute vid Uppsala universitet står bakom rapporten.
DN Skivbolagen får svar på tal (2005-11-18)
IFPI-företrädaren håller naturligtvis inte med, men i den här artikeln välkomnar han i alla fall rapporten. Det går framåt.
Nicklas Lundblad kommenterar dessutom vad IFPI:s anmälningar av femton fildelare innebär:
Men i IFPIs fall rör det sig inte om fulstämningar som de som APB ägnat sig åt, med en enda film som föremål för den rättsliga prövningen. I stället rör det sig om långtida utdelning av material (inte nedladdning, nota bene) och stora mängder material därtill. IFPI följer de rekommendationer som Daniel Westman kom med i SvD häromdagen och koncentrerar sig på vad de upplever som storskurkar.
[...]
Betyder då detta att musikindustrin flyttat fram sina positioner? Att man nu skärper kriget? Att vi ser upptrappningar?
Nej, intressant nog betyder det motsatsen: att musikindustrin börjat sin reträtt. Förmodligen inser man att nolltolerans inte längre är ett möjligt mål - det kommer alltid att finnas en viss piratkopiering på nätet. I stället försöker man hitta en nivå på piratkopieringen som man kan hantera, och detta är det första budet. Med ett utgångsbud satt så högt som i det aktuella fallet (100-1000 låtar utdelade under lång tid) är det också en ganska rejäl reträtt.
Kommenterat IFPI faller till föga (2005-11-15)
Kategori: Nedladdningsmarknaden
Kommentarer
Kommentera