k-märkt

IFPI på reträtt när fildelning visar sig inte minska försäljningen?

Postat: 2005-11-18 kl. 18.57

Skivindustrin har fel när den påstår att illegal fildelning är orsaken till den minskande skivförsäljningen. Det menar svenska forskare bakom EU-projektet Music lessons som kartlagt fildelare i Sverige och tittat på effekten på musikförsäljningen.

– Sambandet finns helt enkelt inte, skivbranschens kris beror i stället på den digitala utvecklingen samt att dagens försäljningssiffror jämförs med den stora uppgång som skedde när cd-skivan kom, säger Håkan Selg, forkare på KTH som tillsammans med World internet Institute vid Uppsala universitet står bakom rapporten.

IFPI-företrädaren håller naturligtvis inte med, men i den här artikeln välkomnar han i alla fall rapporten. Det går framåt.

Nicklas Lundblad kommenterar dessutom vad IFPI:s anmälningar av femton fildelare innebär:

Men i IFPIs fall rör det sig inte om fulstämningar som de som APB ägnat sig åt, med en enda film som föremål för den rättsliga prövningen. I stället rör det sig om långtida utdelning av material (inte nedladdning, nota bene) och stora mängder material därtill. IFPI följer de rekommendationer som Daniel Westman kom med i SvD häromdagen och koncentrerar sig på vad de upplever som storskurkar.

[...]

Betyder då detta att musikindustrin flyttat fram sina positioner? Att man nu skärper kriget? Att vi ser upptrappningar?

Nej, intressant nog betyder det motsatsen: att musikindustrin börjat sin reträtt. Förmodligen inser man att nolltolerans inte längre är ett möjligt mål - det kommer alltid att finnas en viss piratkopiering på nätet. I stället försöker man hitta en nivå på piratkopieringen som man kan hantera, och detta är det första budet. Med ett utgångsbud satt så högt som i det aktuella fallet (100-1000 låtar utdelade under lång tid) är det också en ganska rejäl reträtt.

Kommenterat IFPI faller till föga (2005-11-15)

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/834

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)