k-märkt

Hitlistan och den långa svansen

Postat: 2005-11-18 kl. 20.07

Jag läser Computer Swedens nyhet om att Hitlistan har fått ett virtuellt hem och funderar över dess form:

Svenska hitlistan, med de mest säljande skivartisterna, fyller 30 år på söndag. Med anledning av det återlanseras hitlistan.se, där alla listor sedan 1992 finns lagrade digitalt.

Computer Sweden Hitlistan firar 30 år (2005-11-18)

Om jag tittar på hur dagensskiva.com:s besökare lyssnar på musik så funderar jag på om singel-metaforen verkligen fungerar fortfarande? Är det verkligen den enhet man borde använda? Och vad är en hit?

Kent:s EP, The Hjärta & Smärta EP innehåller fem spår. Tre av dessa återfinns på topp tre på veckans totala lista (hos last.fm). The Arcade Fire låg med två låtar på sjätte plats, ingen av dem var den högst placerade av The Arcades Fire:s låtar förra veckan. Många av albumets resterande placerar sig också högt i den totala listan.

Än mer intressant är The Knife:s snart tre år gamla Heartbeats som tar sig in på listan (på tolfte plats) i kraft av Sony:s reklamfilm som ackompanjeras av José González version av låten. Dessutom ligger José:s version på listans sextonde plats.

Borde inte en singelförsäljning resultera i en försäljningslistepoäng för varje låt av de fem på ep:n istället? Jo det borde det. Jag ser fram emot den dagen när en gammal låt får klivan in på en officiell försäljninglista av ny musik.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/835

Kommentarer

Nu gissar jag att förstaplatsen på Sonics lista över de bästa låtarna under 00-talet har lockat en och annan att plocka fram "Heartbeats" igen.

Kommenterat av: Patrik H. den 2005-11-19 kl. 19.13 #

Bah. Det var en tråkigare förklaring.
Har inte läst nya Sonic.

Kommenterat av: Kal Ström den 2005-11-20 kl. 15.49 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)