k-märkt

Pod(d)radio i media

Postat: 2006-01-03 kl. 10.13

Svenska språknämnden

Alla har redan bloggat om att svenska språknämnden tagit upp podradio som ett av 2005 års nyord. Tyvärr stavar de det med två d och jag vägrar byta en gång till. De gör det bland annat för att det är ett ord som bygger på deras ord podda:

ladda ned musik till mp3-spelare, i synnerhet Apples mp3-spelare Ipod, och ordna med sina nedladdningar. 2005

Svenska Språknämnden Nyordslista 2005 (2005-12-30)

Ärligt talat, det är bland det töntigaste ord jag varit med om. Jag gissar på att den enda som använder ett sånt ord för att ordna med sina nedladdningar är Fredrik Virtanen som tror att det viktigaste är formatet när han ska lista årets låtar ...

Trend

Computer Sweden känns heta på bollen när de utnämner podradio till 2006 års trend (2). De gör det för att IBM nu fått upp ögonen för denna teknik. Richard Gatarski myser nog när de skriver att när tekniken slår igenom i utbildningsväsendet kommer den att skapa revolution.

Peter Wolodarski har hittat fram till podradion och sätter den korrekt i facket för 2005, dessutom gör han en bra om än lite självklar analys:

podcasting [påd'ka:sting]
Det är inte pengarna som vinner över politiken. Det är teknologin, hävdade Jan Stenbeck. Efter Sveriges Radios havererade satsning på dab, de digitala sändningarna, har den framlidne hyperentreprenören blivit sannspådd igen.

2005 var året då varje snabbfotat etermedieföretag i stället utvecklade sin podcasting, som gör det möjligt för lyssnarna att ladda ner programmen till datorn eller mp3-spelaren. Namnet anspelar på dataföretaget Apples storsäljare Ipod, som utlöst en trendvåg i hela världen.

Fortsättning lär följa. Stanna uppkopplad.

DN Ledare Svenska ord på allas läppar (2005-12-30)

Men uppkopplad förresten. Är det inte det man inte behöver vara med podradioprogram i iPod:en?

(Umm. Var det inte något mer också. Äh. Jag uppdaterar sen i så fall.)

Uppdatering (10.45)

Erik sågar mig välförtjänt i en kommentar. Naturligtvis är det delen där alla kan göra radio som är det riktigt stora med podradio. Jag tar det lite för självklart. Och Wolodarski glömmer bort det helt.

Det var väl problemet med att SR var så förhållandevis tidiga med att anamma begreppet, det gav känslan att det är en mediagrej. Inte något som du och jag kan göra, när vi vill. Som det är.

Permalänk

Kategori: Podradio

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/897

Kommentarer

Förutom att jag nog aldrig hört/läst någon använda ordet "podda", så tycker jag det verkar vara en lite olycklig sammanblandning av producent- resp. konsumentledet i hela podcasting-grejen. Det stora är väl att alla *utom* SR kan "sända" radio, inte att SR (m.fl.) anpassat sig efter lyssnarnas behov och erbjuder mp3? Det senare känns lagom revolutionerande och trendigt, mest praktiskt ju.

Kommenterat av: Erik den 2006-01-03 kl. 10.27 #

Det var inte så mycket en sågning av dig, som av span-, trend-, nyords- och återblickslistorna där producents- och gräsrotsaspekten missas.

Kommenterat av: Erik den 2006-01-03 kl. 11.32 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)