k-märkt

PC för alla:s IT-panel: Bygg ut

Postat: 2006-05-09 kl. 22.59

När man vill väcka sina livsandar kan man ibland behöva något att uppröras över. Ett tips är PC för allas IT-panel som får kommentera samtiden i ett videopodradioprogram.

Jag har roats och oroats av programmet tidigare, men det senaste från femte maj slog rekord. Första ämnet som avhandlas var internetcensur. Pernilla Widér från Nätverk & Kommunikation inleder med bravur:

Jag tycker man gör det lite lätt för sig när man pratar om åsiktsfrihet, för det är ju jättefint. Men man måste ju skilja på åsiktsfrihet och att visa sånt som är rent brottsligt, eller rent av uppviglande.

PC för alla IT-panelen 5 maj 2006 (2006-05-05)

Hon säger också det där med jättefint med en ironisk skakning på kroppen, så hon får lite extra obehaglig touch på uttalandet. Tycker hon inte ens att åsiktsfrihet är bra, på riktigt?

Man blir ju lite sugen på att föreslå att Pernilla ska flytta till Kina, där gillar de också censur av Internet. Där har de dessutom sköna brandväggar och annat som hennes tidning gillar. Hon har nu naturligtvis ingen som helst koll på hur det fungerar i resten av mediavärlden och antar på fullt allvar att allt som kommer ut förhandscensureras. Hon tar till exempel upp exemplet filmcensur som det självklara exemplet på att censur redan används och är helt OK. Det hon inte förstår i sammanhanget är ju att det bara är om film ska visas på biografer som film behöver förhandsgranskas och godkännas av Statens biografbyrå. Hon nämner inte att biograffilm också är den enda mediet i Sverige som får förhandsgranskas av staten över huvud taget.

Efter tre minuter och en helt oavslutad diskussion så byter de raskt ämne och griper in på ämnet Linux. Programledaren Petter Ahmstedt ställer frågan Är det värdelöst så till vida att vanliga användare aldrig kommer ta sig till det. En inte alls ledande fråga kan man tycka, men Fredrik Granlund från PC för alla drar det ett steg till. Han konstaterar helt enkelt att Linux är dynga och fortsätter så småningom med att beskriva det som bara skräp.

Höjden på diskussionen är löjeväckande och till och med försvararna lyckas inte ta någon slags höjd för tanken när de diskuterar, något ämne. Ingen nämner till exempel att vanliga användare använder Linux varje dag. Många gångar om dessutom. Frågan är om de inte använder flera Linux-maskiner per dag än de använder Mac OS eller Windows-maskiner.

Andelen av webbplatser som drivs av webbservern Apache är 64,76 %, enligt Netcraft.

Den senaste statistiken för användningen av sökmotorer (från november 2005) som jag hittar vid en snabb sökning säger att 46,3 % av alla sökningar görs på Google. Yahoo! används vid 23,4 % av sökningarna. Google använder en egen Linux-version och Yahoo! använder Free BSD. Webben är en plattform och den står på Linux. Har du testat att använda Linux frågar Fredrik Granlund, som tidigare i programmet erkänt (tror jag) att han oftast inte brukar kunna ladda webbsidor eller söka på nätet (det måste varit det han sa), retoriskt. Jag tror att alla datorlitterata människor borde svara Ja på den frågan. Och dessutom tillägga: Varje dag.

Uppdatering (2006-05-10)

Det var en artikel i Computer Sweden idag som Pernilla nog skulle gilla:

Allt fler förtryckar stater utnyttjar möjligheterna att censurera information på internet och västerländska företag ställer upp med tekniken, enligt en rapport från Reportrar utan gränser.

Computer Sweden Censur på nätet vanligare (2006-05-10)

Uppdatering (2006-05-15)

Eller också kan man säga som Per Svensson i senaste Filosofiska rummet:

Det kan inte finnas för mycket information. Det kan inte finnas för mycket frihet i världen. Ju större utbud det finns, av information, ju större är den potentiella friheten. Om det finns något det finns underskott av i världen så är det frihet. Frihet är alltid det högsta goda. Ju mer information, ju fler uppgifter det finns, ju fler val det finns, desto bättre.

SR Filosofiska rummet Varför (2006-05-14)

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1069

Kommentarer

Det låter ju skönt underhållande. Lite som 100 höjdare fast på riktigt:)

videopodradioprogram eller podvideoprogram? Det är väl inte både radio och video va?

Kommenterat av: Björn Hagström den 2006-05-10 kl. 08.10 #

Igen. Ordet podradio kommer från iPod och broadcast som på svenska översätts till iPod och rundradio. Rundradio är både ljud och bilder. Alltså är det podradio även om det är video.

Men för att göra en enkel distinktion så var jag lite tautologisk och skrev ut att det var video det handlade om. Så jo, det är både rundradio och video.

Kommenterat av: Kal Ström den 2006-05-10 kl. 11.11 #

Se förresten Wikipedia.

Kommenterat av: Kal Ström den 2006-05-10 kl. 12.05 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)