Snabba partivändningar när valårets vindar blåser i piratdebatten
I veckan presenterades Lunarstorms och Aftonbladets Ungt val-undersökning där bland annat Sverigedemokraterna blev Sveriges tredje största parti med 11 % av rösterna, till skillnad från 6 % i GP:s undersökning av niondeklassare som publicerades i slutet av maj.
Det som är likt i båda undersökningarna är att Piratpartiet uppmättes till ~5-6 % av rösterna i båda undersökningarna.
Hade förstagångsväljarna fått bestämma hade Piratpartiet kommit in i riksdagen.
I Ungt val får de 4,7 procent av rösterna och bland pojkarna är de femte största parti.Ungt val Piratpartiet gläds år höga siffror (2006-06-07)
I efterdyningarna av The Pirate Bay-razzian börjar alla partier samtidigt vackla i frågan om upphovsrätt och fildelning. Svenskans analys är inte svår att förstå:
Det rodnar och kliar: partiernas överkänslighet mot opinioner ökar som alltid när avståndet till valdagen minskar.
SvD M och v byter fil i delningsfråga (2006-06-09)
Miljöpartiet har ju redan innan valfläskat med sin bredbandsskatt i valmanifestet. I torsdags publicerade Sydsvenskan en opinionsundersökning som sa att tre av fyra förstagångsväljare är positiva till fildelning, även om det innebär lagbrott. Samma dag publicerade Lars Ilshammar och Jeanette Gustafsdotter på SvD brännpunkt om bredbandsskatt och samtidigt gick Centern, Moderaterna och Vänsterpartiet ut med ut med att de vill utreda lagen på nytt (även om Modsen är negativa till en bredbandsskatt och istället kallar det för ny finansiering
).
Idag följer Thomas Bodström och Socialdemokraterna efter med snipiga kommentarer om att de minsann pratade om det redan innan lagen trädde i kraft ...
Han kan tänka sig att lagstiftningen från förra året som kriminaliserade nedladdning av upphovsrättsskyddat material rivs upp, säger han till Sydsvenskan. Enligt Bodström var bredbandsavgifter en modell som diskuterades mellan partierna förra året, men att miljöpartiet och vänsterpartiet då var emot det. Om de nu ändrat sig och kommer med nya förslag är det något han är beredd att diskutera.
SvD Bredbandsavgift kan bli aktuell (2006-06-09)
Lars Ohly säger att det aldrig var meningen att myndigheterna skulle jaga människor med den nya lagen. Jag funderar på var han var när de hade dragningen av den nya lagen och dess konsekvenser.
Valår är rätt märkliga år.
Kategori: Nedladdningsmarknaden, Politik
Kommentarer
Bredband bör bekämpas och allra helst förbjudas. En hög uppkopplingspenetration kommer ju absolut inte att vara avgörande för det här landets framtida konkurrenskraft...
Kommenterat av: Rasmus den 2006-06-09 kl. 16.32 #
På väg att starta eget parti Rasmus?
Kommenterat av: Kal Ström den 2006-06-09 kl. 16.57 #
Kommentera