k-märkt

Nokia köper Loudeye/OD2

Postat: 2006-08-11 kl. 03.23

I mitten av juli skrev jag om problemen för de tjänsteleverantör-stödda butikerna, där Loudeye/OD2 är den största aktören - framför allt i Europa (24/7 MusicShop och svenska Inprodicon är andra exempel).

Det är svårt för butikerna att särskilja sig med endast varumärke och om man vill verkligen kapa åt sig en del av marknaden på lång sikt behöver man mer än så. Därför är ingen av de stora butikerna i USA tjänsteleverantör-stödda, utan egna butiker med egen teknisk lösning, egen katalog och egna avtal med skivbolagen.

På Europas diversifierade marknad, där skivbolagen är många och starka på varje lands egen marknad och en mängd avtal måste slutas har tjänsteleverantörs-butikerna varit framgångsrika i etableringsfasen av den digitala nedladdningsmarknaden, men mycket tyder på att den tiden är förbi.

Att då Nokia går in och köper Loudeye (som gjorde sig av med sin amerikanska del och i stort sett numera bara är vad OD2 var) är därför ett steg i den riktningen.

Nokia får en teknisk lösning som redan har avtalen i hamn med (väst-)världens skivbolag. De får en redan uppbyggd katalog och ett färdigt distributionssystem.

Nokia har därmed allt klart för att också skapa ett stängt ekosystem med sina telefoner och en musikbutik (pressmeddelandet pratar mest om N-serien) likt iTunes + iPod och kommande Zune + Xbox Live Store (eller vad det nu kan tänkas bli).

Vad som kommer ske med de OD2-stödda butikerna världen över är i dagsläget inte klart. Man kan ju tänka sig att Microsoft inte blev mer intresserade av att hålla kvar i Nokia-stödda MSN-butiker ... Även om köpet av Loudeye kanske innebär att Nokia byter teknisk fot till Windows Media-formatet.

(Sommaren 2004 köpte Loudeye OD2 för omkring $40 miljoner. Köpesumman för Loudeye/OD2 beskrivs som runt $60 miljoner. Affären väntas slutföras i december.)

Uppdatering/tillägg

Nokias uppköp har ökat på rykteskarusellen kring ett eventuellt uppköp av Napster, som nu i sommar har postat en kvartalsrapport som visar på minskade förluster (äntligen) men även en 7 %-ig minskning av antalet prenumeranter. (Den där superlyckade prenumerationsmodellen verkar het.)

Uppdatering (14.34)

I morse när jag vaknade upptäckte jag att Computer Sweden skrivit om Nokias köp i dagens nummer:

Enligt Sigurd Leth, nordisk chef för Nokias affärsområde för multimediemobiler, var köpet av Nasdaq-noterade Loudeye, som arbetar med digitala musikplattformar, strategiskt viktigt för Nokias satsningar på musikområdet.

– Genom köpet av Loudeye får vi 1,6 miljoner låtar som redan är gjorda för mobiler och dessutom får vi personal som har bred kompetens, säger han om det nyförvärvade bolaget som Nokia sedan tidigare samarbetat med.

[...]

Sigurd Leth påpekar att fördelarna mobilen som musikspelare är många.

All musik kan laddas ner trådlöst, jämfört med en Ipod som behöver vara kopplad till datorn. Spellistorna i den egna musikshoppen kommer att kunna skickas till varandra och dessutom är Nokias egna musikmobiler av mycket hög kvalitet, hävdar Sigurd Leth.

Computer Sweden Nokia tar upp kampen med Apple och Itunes (2006-08-11)

Uppdatering (2006-08-14)

Hade missat att Internetworld också skrev om köpet. Den mest intressanta delen följer:

Han tror att tjänsten även kommer att bli tillgänglig för dem som har mobiler från andra tillverkare, eftersom Nokia brukar använda sig av öppna standarder.

OD2:s butiker säljer filer i Windows Media-format idag och Nokias telefoner i N-serien klarar att hantera Windows Media-filer. Men även om citatet är väldigt svävande har han ju rätt i att Nokia brukar välja öppna standarder och de har kritiserat drm-skadade satsningar förr.

Uppdatering (Samma dag, 16.38)

Hypebot skriver också om Nokia + Loudeye/OD2:

  • Last year Apple sold 35 million iPods.
  • Last year Nokia sold 45 million music enabled cell phones.
  • Next year Nokia expects to sell 80 million music enabled phones.

[...]

  • Apple's Music Business Model: cool devices + music easy to use download store = success.
  • Nokia's Music Business Model: cool multi-use devices (cell, music, camera, etc) + download store = ???
Hypebot Could Nokia Be The real iPod Killer? (2006-08-10)

(Nu ska jag sluta uppdatera det här inlägget.)

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1123

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)