k-märkt

Microsoft Zune lanseras 14/11

Postat: 2006-09-30 kl. 16.06

I ett pressmeddelande från Microsoft berättar de att deras kommande musikspelare, Microsoft Zune, kommer lanseras den fjortonde november i USA.

De har ännu inte sagt något om lanseringsdatum för resten av världen. Ett möjligt problem för dem blir den FM-sändare som sitter i maskinen, för att spela upp musik från Zune i till exempel en bilstereo över fm-bandet. För det behöver de söka tillstånd från PTS i Sverige och även om jag har för mig att de sändare som sålts till iPods skulle bli godkända till slut, så har jag inte hört att de faktiskt blivit godkända.

Pressmeddelandet från Microsoft berättar att priset för en Zune blir $249,99 för en spelare med en hårddisk på 30 GB (samma pris som för en iPod av samma storlek, med andra ord).

Med på maskinen kommer nio låtar, tolv musikvideos och tre kortfilmer.

Låtarna blir:

  • Band of Horses Wicked Gil (Sub Pop)
  • Bitter:Sweet The Mating Game (Quango Music Group)
  • CSS Alala (Microsoft edit) (Sub Pop)
  • Darkel At the End of the Sky (edit) (Astralwerks)
  • Every Move a Picture Signs of Life (V2)
  • Small Sins Stay (Astralwerks)
  • The Adored Tell Me Tell Me (V2)
  • The Rakes Open Book (V2)
  • The Thermals A Pillar of Salt (Sub Pop)

Och värt att notera är att sju av nio är från indiebolag. Stora indiebolag förvisso, men ändå. Det är helt klart ett statement och ett försök att vara lite fränare än vad som kunde väntas från Microsoft.

Samtidigt lanseras Zune Marketplace, som blir Microsofts motsvarighet till iTunes Store, som i veckan kritiserats för att det skapar ännu ett stängt ekosystem för drm-skadat innehåll, som bland andra Ny Teknik gjorde en drapa om:

Låtar från andra nedladdningstjänster som säljer Microsofts wma-filer går inte att spela på en Ipod. Och musiken från Itunes Music Store kan enbart avlyssnas i en Ipod. Skälet är att olika kopieringsskydd används. Detta har bromsat marknaden för nätmusik enligt skivbolagen som kraftfullt uppmanat Microsoft och Apple att skapa ett enhetligt musikformat. Amerikanska myndigheter har till och med övervägt att stifta en lag om detta.

Men nu har Microsoft i stället introducerat ytterligare ett kopieringsskydd som enbart kan användas i den kommande spelaren Zune med musik som säljs från Microsofts egen nätbutik Zune Marketplace. Låsningen mellan spelaren och butiken är så hård att den musik med Microsofts nuvarande kopieringsskydd som säljs från andra nätbutiker inte kan avlyssnas i Zune.
- Det här är mycket olyckligt, säger Mikael Olander som är vd för nätbutiken Cdon vilken är störst i Sverige på att sälja musik i Microsofts kopieringsskyddade filformat wma.

Ny Teknik Zune vill fjättra musikkunderna (2006-09-27)

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1186

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)