k-märkt

Uppsnurrade av SpiralFrog. Gratismusik men ...

Postat: 2006-09-06 kl. 23.38

Idag snurrar nyhetskvarnarna vidare om SpiralFrog och deras gratismusiktjänst som jag tidigare skrivit om då Universal skrev avtal med dem för sin musikkatalog.

Missuppfattningarna i media har varit många och värst av alla var en krönika i GP jag läste i lördags, men den hittar jag tyvärr inte på nätet så jag kan inte såga den bit för bit. Jag klarade inte ens att läsa den färdigt, så usel var den.

Han upprepade alla missuppfattningar som spridits om tjänsten, som att det är Universals tjänst och att den kommer slå ut allt annat.

Nu när SpiralFrog slutit ett nytt avtal kommer fler missuppfattningar. Den här gången har de slutit avtal med EMI Music Publishing, det är alltså musikförlaget som finns i EMI-koncernen, inte skivbolaget som bland annat Computer Sweden gör gällande.

EMI blir den andra skivbolagsjätten som samarbetar med den nya musiktjänsten Spiralfrog. Hela skivbolagets musikkatalog, som är världens största, blir därmed tillgänglig för gratis nedladdning.

ComputerSweden EMI knyts till gratis musiktjänst (2006-09-06)

I och för sig var ett avtal med förlagsdelen någon vecka före ett avtal med skivbolaget när EMI skrev avtal om sin katalog för annonsfinansierade P2P-nätverket Qtrax. Så om det hinner gå tillräckligt lång tid så kanske nyheten slutar vara falsk.

Stefan Malmqvist i SvD tror sig se en självklar koppling mellan SpiralFrog och Microsofts kommande Zune-spelare, men av alla nyhetsrapporter att döma så kommer Zune inte ens ingå i PlaysForSure-konceptet.

En annan faktor i sammanhanget är hur pass populär Microsofts mp3-spelare Zune kommer att bli. Zune, som redan kallats för iPod-dödare, ska börja säljas lagom till jul i år. Att lanseringen av Zune och Spiral frog sammanfaller lär knappast vara någon tillfällighet och mp3-spelaren är självklart förberedd för PlaysforSure.

Men det ska väl knappst förvåna att han inte är så påläst när han tror att PlaysForSure är namnet på DRM-skyddet i Windows Media och inte bara det marknadsföringskampanjkoncept som det är. Antagligen kollras han bort av att iTunes DRM-skydd heter FairPlay.

Jag är övertygad om att det är en missuppfattning att se SpiralFrog som en konkurrent till musikbutikerna. Det är snarare reklamfinansierad radio som får en konkurrent med tjänsten. Att behöva titta på 90 sekunder reklam, en gång i månaden för varje låt som laddas ned via SpiralFrogs tjänst är inte ens nästan ett troligt scenario att byta ut musikbutikerna med. Diggs kommentatör är på pricken:

I would rather pay .99 for a song with a quick download and great sounds then .00 for a song with a mini commercial before or after the track, that doesnt work on my iPod thanks but no thanks. If I wanted ads Id buy a $14.99 portable FM radio and use that. Good try but no go.

Tjänsten kommer fungera om de lyckas knyta de stora skivbolagen till sig, men inte som ersättare till iTunes Music Store, Napster och kommande Zune.

Riktigt intressanta möjligheter blir det först om de, som The Independent skriver, skapar en egen spelare och därmed ett eget ekosystem som de kan distribuera ut sin reklam i - då finns en möjlighet att störa musikbutikerna, men först då.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1157

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)