k-märkt

Första riktiga sammanslagna singellistan och resultatet är nedslående

Postat: 2006-10-13 kl. 07.59

Förra veckan, när P3, Rix och Grammofonleverantörernas förening gick ut och sa att den första sammanslagna topplistan av fysisk singelförsäljning och digital singelförsäljning skulle publiceras, misslyckades GLF att få ihop listan då en av leverantörerna av digital försäljningsstatistik inte lyckades leverera sin försäljning för listgenereringen.

Så småningom sände P3 den sammanslagna listan, men man publicerade endast listan med fysiskt sålda singlar.

Den här veckan publicerar allihop den första sammanslagna listan och den historiska första ettan är Martin Stenmarck med 7milakliv. Tyvärr fortsätter trenden jag såg när jag tittade på hur gammal musiken är på den digitala topplistan med den sammanslagna listan. Om man räknar ihop hur många veckor de 20 första platserna funnits på den sammanslagna listan, jämfört med listan för endast fysiska singlar från förra veckan är resultatet nedslående. Förra veckan, den sista som endast innehöll fysiska singelköp var det sammanslagna veckoantalet för de 20 första platserna 107. Den här veckan, med digital försäljning som får påverka listan är istället summan 129.

Men det räcker inte ens för att få den fulla bilden. Flera av artisterna har släppt digitala singlar tidigare än fysiska, varför de legat längre på den digitala listan innan de hamnat på singellistan vilket helt och hållet ligger till grund för antal veckor på den nya sammanslagna listan. Om man lägger till de veckor som är differansen mellan den digitala och den fysiska 149 veckor totalt för de 20 första platserna. Och då innehöll ändå den digitala listan endast 20 platser, vilket skulle lägga ytterligare veckor på listan om den innehöll 60 platser som den fysiska och sammanslagna listan.

Kontstaterande är alltså att den digitala marknaden är mycket mindre rörlig än den fysiska marknaden. Kanske är det mer musikintresserade konsumenter som tar sig till skivbutiken för att inhandla en singel, men de som inte bryr sig så mycket och tar tid på sig att hitta till ny musik som köper musiken sent trots ett mycket större utbud? Om allt stod rätt till borde den digitala marknaden istället vattna ur antalet försäljningar som krävs för att komma upp på singellistan då det finns många fler singlar som skulle kunna ta sig upp på listan (alla som någonsin sålts). Men nu är det istället så att hitsen blivit viktigare och fått längre livslängd. Alla långkörare på 20 i topp klättrade några placeringar på listan när den digitala försäljningen lades till toppliste-underlaget. Och totalt på hela listan var det bara 3 singlar med mer än 10 veckor på listan som tappade placeringar när den digitala försäljningen lades till (The Poodles [#33, 18v] , Elias med Frans [#57, 21v] och Gnarls Barkley [#58, 25v]).

# Artist Låt v
1 Martin Stenmarck 7milakliv 5v
2 Roxette One Wish -
3 Scissor Sisters I Don't Feel Like Dancin' 4v
4 Agnes Kick Back Relax 3v
5 Cascada Everytime We Touch 23v
6 Basshunter Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA 3v
7 Linda Sundblad Oh Father 2v
8 Justin Timberlake SexyBack 6v
9 Akon Smack That -
10 Cascada Miracle 5v
11 Basshunter Boten Anna 19v
12 Bo Kaspers Orkester I samma bil 6v
13 Fergie London Bridge 3v
14 Lucas Prata And She Said ... 13v
15 Christina Aguilera Hurt -
16 Nelly Furtado Promiscuous 3v
17 Shayne Ward No Promises 14v
18 Lisa Miskovsky Mary 14v
19 The Poodles Song For You -
20 Datafork Beautiful 2v

De artister som kom in tidigare på den digitala listan än på singellistan är Justin Timberlake (+4v), Roxette (+2v), Basshunter (+2v), Cascada (+1v), Bo Kaspers Orkester (+5v), Fergie (+1v) och Nelly Furtado (+3v).

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1213

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)