k-märkt

Connection07

Postat: 2007-03-27 kl. 22.39

Jag spenderade dagen på Connection07 i Göteborg.

Bubblan och kraschen är historia, nu är vi i utbyggnadsfassen

Henrik Torstensson från Stardoll talade om utvecklingen, som han ser den.

 • Grundförutsättningar för utvecklingen av den nya webben är tre: Ändrade vanor > Billigare > Bättre
  • Ändrade vanor innebär bland annat att 1995 hade internet en räckvidd på 10 % och de använda nätet ~50 minuter om dagen. 2005 var räckvidden 60% och man spenderade ~110 minuter
  • Det är billigare att bygga tjänster nu med LAMP, billiga servrar och billigare bandbredd (90% billigare på [var det?] 10 år)
 • Utvecklingen står på tre ben: Information, underhållning och kommunikation
 • Henrik tror att uppkopplade klienter utanför webbläsaren är en stor möjlighet i framtida utveckling (som Joost)

Design för den mobila webben

Anna Grandt från 3 pratade om mobil utveckling och mycket om 3:s tjänster.

 • När 3 skulle lansera bestämde man sig för att inte prata om internet i mobilen, det var för belastat med WAP-upplevelsen – jag tycker det är ett misstag
 • De ville heller inte prata om Planet3 som en portal, också på grund av tidigare belastning
 • 3 vill inte bygga en walled garden, men vill samtidigt gärna tjäna pengar på sina tjänster
 • Don't shrink - re-think, om utveckling av mobila tjänster
 • Anna såg fem problem för den mobila webben: nytt medium, inga standarder, oklar prissättning, svår navigering och kontext
  • Nytt medium: Anna menade att det inte finns några motsvariga tjänster att jämföra med och att använda som referenser
  • Inga standarder: Olika webbläsare i olika telefoner, även inom samma tillverkare. De flesta med dåligt webbstandardstöd. Olika Java- eller Symbian OS-versioner för klientutveckling.
  • Prissättningen är oklar på den mobila webben. Precis som modemets tickande taxameter var en bromskloss för internet innan bredbandet är känslan av att det kan komma en stor räkning i slutet av månaden en bromskloss för den mobila webben. Därför är allt på Planet3 gratis, tills man köper en tjänst eller vara som kostar. Då ska den varans/tjänstens pris skrivas ut tydligt och enligt de avtal användarna har (Har musikpaket: Musiktjänsterna kostar 0 kr).
  • Svår navigering: Olika telefoner använder olika sätt att navigera med webbläsaren. Vänster och höger kan vara skrolla eller gå framåt bakåt i historiken. Andra funktioner kan också skilja sig.
 • Vet utvecklarna/produktcheferna vad kunden vill ha? Nej.
 • Vet kunderna vad kunden vill ha? Nej.
 • 3:s lösning är att testa prototyper och inte vara rädda att stänga en tjänst som inte fungerar
 • Orb är en tjänst som strömmar innehållet från din dator till mobilen, ompaketerat för mobil konsumtion (bilder, ljud, film)
 • MSN i mobilen har inte kannibaliserat SMS-trafiken trots att det skickats 600 000 meddelanden i tjänsten
 • Musiken är en viktig tjänst för 3
  • 3 har givit ut en artist som man tog fram med ett Idol-koncept (Encore). Encore har varit 2:a som högst på Digilistan, 3:a på totala singellistan. Då är endast försäljning från Planet3 medräknad. Försäljningen på svenska iTunes räknas in på Digilistan.
 • Jag funderar på hur utvecklingen av webbläsare som visar webben som den ser ut i en vanlig webbläsare påverkar utvecklingen (Nokia Web Browser, Nokias implementation av Webkit på Nnn-modellerna struntar helt i om det finns ett mobilt stylesheet, men den skalar om p-taggar för att passa skärmbredden. Safari i iPhone kommer med största sannolikhet göra samma sak.)

Design för dagens internet: Webbstandarder och tillgänglighet

Roger Johansson från NetRelations pratade om tillgänglighet och webbstandarder.

 • Roger använder en sunt förnuft-definition av tillgänglighet: Att göra det möjligt för alla att använda webben - oavsett webbläsare, operativsystem eller funktionshinder
 • Han gjorde poänger av att visa på de ekonomiska aspekterna av att stänga ute upp till 600 000 möjliga svenska kunder från en webbplats för att de har funktionshinder när det är helt onödigt. Vilken marknadschef vill inte utöka sin möjliga kundstock med 600 000 bara genom att bygga rätt.
  • Min kommentar: Diskussionen blir väldigt tydlig när man tar Mac-marknaden som exempel. Om man stänger ute dem mister man direkt 4% av sina möjliga kunder. Och om man tar omsättningen för ett företag och har en chans att öka den med 4% är det lätt att räkna hem en investering. Det är inte många åtgärder som kan ge en 4%-ig ökning direkt.
 • Exempel på illa byggda webbplatser: Apoteket, CSN och Ica
  • Om man går in till Apotekets startsida med Javascript avstängt får man en tom sida. Om man förstorar texten alls bryter den layouten helt.
  • CSN:s webbplats använder massor av spacer gifs som alla har alt-texten Typografisk luft vilka allihop läses upp av en textläsare som besöker sidan.
  • ICA fungerar inte heller utan Javascript påslaget

Case Study: Podradio.nu

Rasmus Sellberg från Daytona berättade om utvecklingen av Podradio.nu.

 • Rasmus berättade om Podradio.nu som en case study för hur Daytona arbetar med framkantsprojekt för att dels utbilda sig själva (Daytona University) och för att testa ny teknik för att vara redo för kunders behov
  • Jag tycker det låter som en efterhandskonstruktion att det var så planerat. Jag förstår att det är resultatet för Daytona, men jag tvivlar på att det var så planerat. Det lät inte så när det lannserades i alla fall. Men jag är imponerad om det var så.
 • Daytona har använt kunskapen när de utvecklade för Aktiespararna (webbplats med dess community-funktioner för en målgrupp på 55+) och Nokia (kampanjer för N73)
 • Snart kommer en ny version av Podradio.nu med Digg-funktioner, bättre personalisering och mer incitament att använda funktionerna - egoistisk rättvisa

Ge dig in i samtalet - Så påverkar webbtrenderna företag och organisationer

Webbrådgivaren Fredrik Wackå pratade om hur företag ska ta till sig utvecklingen av sociala sajter.

 • Fredrik höll dagens bästa anförande. Han blir bättre och bättre på det där.
 • En av de viktigaste punkter fick jag härifrån då Fredrik tog upp Edelman Trust Barometer
  • “a person like me” experienced a significant jump in credibility as a spokesperson in both the U.S. (22% in Jan '03 to 56% in Jan '05) and in Europe (33% in Jan '03 to 53% in Jan '05). Edelman Trust Barometer 2005
  • Global opinion leaders say their most credible source of information about a company is now “a person like me”, which has risen dramatically to surpass doctors and academic experts for the first time, according to the seventh annual Edelman Trust Barometer, a survey of nearly 2,000 opinion leaders in 11 countries. In the U.S., trust in “a person like me” increased from 20% in 2003 to 68% today. Opinion leaders also consider rank-and-file employees more credible spokespersons than corporate CEOs (42% vs. 28% in the U.S.). Edelman Trust Barometer 2006
  • “A person like me” is the most trusted spokesperson across the European Union, North America, and Latin America. In Asia, it is second to physicians. For the second consecutive year, “a person like me” or a peer is the most trusted spokesperson in the United States at 51%. A peer is tied with doctors as the most trusted messenger across the big three economies of Europe, at 45%. Edelman Trust Barometer 2007
 • Tre saker:
  1. Wisdom of crowds
  2. Förtroende
  3. Vi måste visa vad vi tillför

Personligen tyckte jag det var lite roligt att flera av talarna tog upp mig som exempel på saker. Och att jag dessutom sa till hela den församlade gruppen att jag även är en slackerdåre på jobbet. Jag diskuterade personligheter i en person och hur vi vill olika saker i olika situationer - att jag kan vara mitt privatjag även på jobbet och interaktionsdesigner på Happy User även en lördagmorgon hemma.

Andra bloggar om: Connection07

Permalänk

Kategori: Internet

Kommentarer

Tack för en fyllig sammanfattning.
Jag vill bara komplettera med en anteckning till:
Anna Grandt från 3 visade hur gränssnittet utvecklats och tankarna bakom. Hon sa:

"Inga dead ends", dvs besökaren får aldrig hamna i ett läge där spåret tar slut. I sådana situationer är det vanligt att man lämnar siten. I och för sig triviellt men det verkade vara extremt tydligt i den mobila sfären. Kanske också för att man som besökare inte är på "forskande" jakt efter något utan mer låter sig fastna.

Idag arbetar man med tre olika ingångsval:
"Idag" = editorial selected
"Mitt" = personalized view
"Innehåll" = library (dvs allt) and services

---
Jag funderar också kring Daytona University. Rasmus Sellberg sa som svar på min fråga att ca 5% av arbetstiden användes. I mina öron låter det för lite om man betänker att det är en viktig del av deras yrkesmässiga vidaretveckling, dvs man ska lära sig ganska omfattande fenomen som "mobil web" och "web 2.0". Däremot är jag imponerad av förhållningssättet (om det nu inte är en efterkonsruktion) - det är säkert både roligt, kreativ, gemenskapsbyggande och lönsamt, oavsett om man mäter i försäljning eller publicitet.
/chris

Kommenterat av: chris Jangelöv den 2007-03-29 kl. 11.33 #

Hej Chris: jag är den första att erkänna att det 5% är för lite för utvecklingprojekten! Men som alla andra byråer är det lite för mycket tryck nu för att få tiden till utvecklingsprojekten. Däremot så pågår ju de andra University-delarna (bibliotek, tidningar, länkdelning) kontinuerligt och dagligen.

Och Kal: om man lanserar en tjänst och säger att det är ett utvecklingsprojekt (dvs "på låtsas") är det inte så lätt att bli tagen på allvar. Men att Podradio.nu var tänkt att lära oss "webb 2.0" och på något sätt bidra till bilden av Daytona som "långt fram" är faktiskt ingen efterkonstruktion.

Kommenterat av: Rasmus den 2007-03-29 kl. 11.50 #

Tack Rasmus.
Om jag formulerar frågan så här: Hur många % av årsarbetstiden gick åt för respektive projekt? (Nano Kid resp podradio.nu)
Jag är ute efter att förstå om ert sätt att sköta detta tar mer eller mindre tid t ex jämfört med ett företag som säger "Vi använder 10% av arbetstiden för vidareutbildning".

En annan fråga som dyker upp är: Om man startar så entusiasmerande projekt där alla deltar inom sina områden, påverkar det era andra uppdrag under vissa perioder - dvs hur mycket tid måste ni avsätta för att kunna jobba koncentrerat med era projekt? Handlar det i så fall om flera kortare perioder eller ett fåtal längre?

Kommenterat av: chris Jangelöv den 2007-03-29 kl. 14.53 #

Jag skulle definitivt säga att tiden avsätts så att den inte påverkar andra, betalda projekt. Det innebär också att det blir ett antal kortare perioder snarare än ett fåtal längre. Och eftersom inte bara projekten är utsmetade över tiden och pågår kontinuerligt, utan även alla andra aktiviteter inom Daytona University, blir det väldigt svårt att säga hur mycket tid som läggs på ditt eller datt. (Vi försöker också att in i det längsta undvika tidrapportering, vilket också är svårt när man lägger nån minut här och nån där.) Det viktiga är istället att ambitionen att lära nytt genomsyrar det dagliga arbetet. Dvs 100% av tiden.

Kommenterat av: Rasmus den 2007-03-29 kl. 17.37 #

Nu förstår jag. Föredömligt.
Tack.

Kommenterat av: chris den 2007-03-29 kl. 23.10 #

Chris: Jag tyckte hon sa att de inte längre arbetade med ingångsval, att allt numer var på en sida?

(Jag skulle ju kunna kolla. Jag är 3-kund. Men Planet3 är inte riktigt vad jag besöker varje dag.)

Kommenterat av: Kal Ström den 2007-03-30 kl. 23.41 #

Jag hade heller inte varit inne på Planet 3 på väldigt länge men kände mig tvungen att kolla efter den där presentationen. Resultat: webbläsaren (den inbyggda i Nokia 6280) misslyckas konsekvent med att ladda bilderna längst ner på sidan.

Kommenterat av: David Hall den 2007-04-05 kl. 16.05 #

Kal: Ja hon sa att de inte längre arbetade med ingångsval. Jag formulerade mig dåligt. Det jag menade var att de delar in sitt material i de tre kategorierna. Varje kategori finns nu med på förstasidan med något innehåll, lite som en tidningssites förstasida.
Har du kunnat kolla?

Kommenterat av: chris den 2007-04-15 kl. 23.22 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)