k-märkt

EU kritiserar iTunes för att bryta mot den fria marknaden

Postat: 2007-04-03 kl. 22.32

EU har lagar om varor och tjänsters fria rörlighet över nationsgränserna inom unionen och på grund av att iTunes säljer musik genom landsspecifika butiker utan möjlighet för konsumenterna att köpa musik från ett annat lands butik har kommissionen kritiserat Apple.

- Konsumenter kan bara köpa musik från Itunes nättjänst från det land som de bor i. Därför har konsumenterna bara möjlighet till ett antal låtar för ett visst pris, säger EU:s konkurrenstalesman, Jonathan Todd till BBC News.

EU har märkt att olika låter kostar olika mycket i olika länder. Under 2005 kunde en brittisk användare köpa en låt på Itunes för 1,16 euros. Det kan jämföras med en fransk eller tysk användare som samma år kunde köpa en låt för 0,99 euro.

Ny Teknik EU till nya angrepp mot Apple (2007-04-03)

Problemet för Apple är att skivbolagen oftast skrivit kontrakt med en artist om försäljning i ett specifikt land eller ett specifikt område, för ett annat land kan ett annat skivbolag ha rättigheterna att sälja musiken. Vem ska då få intäkten om musiken säljs i EU?

Apple har sagt att sig vilja sälja via en all-europeisk nätbutik, öppen i alla EU-staterna, men företaget hävdar att skivbolagens krav hämmat det alternativet.

iTunes i sig bygger på en och sammma bas, för hela världen. Musik som läggs in i den svenska butiken finns egentligen tekniskt tillgänglig över hela världen, men skivbolaget sätter vilka rättigheter de har till musiken.

Därför har den amerikanska butiken ett myckte större utbud än de europeiska butikerna till exempel. Det behöver dock inte betyda att skivbolagen som lagt in musiken där inte har rätt att sälja musiken globalt, de behöver bara inte ha fyllt i uppgifterna rätt.

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)