k-märkt

Musikindustrin vs sig själv: iTunesmobilen

Postat: 2005-04-27 kl. 21.25

Imorgon tyder mycket på att iTunes Music Store kommer till Sverige.

Tanken att en del av framgången med iTunes Music Store är relativt lättförståeliga regler för vad man får göra med musiken och ett enhetligt, relativt lågt, pris är några av framgångsfaktorerna.

Skivbolagen tycker att Applechefen Steve Jobs har fått för stor makt över nätförsäljningen av musik och håller för låga priser. Nu hoppas branschen på att bättre kunna kontrollera musikförsäljningen till mobiltelefoner där låtarna kostar mer.

Samma diskussion går igen i mobiltelefonbolagens korridorer.

That iTunes phone under development by Motorola and Apple, the introduction of which has been delayed, received a blow when two major carriers—Verizon and Sprint—said they wouldn’t carry it. Lack of provider support has put the phone in limbo, since phone underwriting by the cell companies is what brings new handsets to market. In this case, the carriers object to being cut out of the revenue loop provided by portable music. The Motorola unit is designed to synch with the computer, store music tracks, and play them back with a modified iTunes client. Verizon and Sprint intend to launch their own music services that will include mobile downloading … and they reportedly plan to charge two or three dollars per song.

Digital Music Weblog iTunes Phone Fades … Maybe (2005-04-22)

Vodaphone har ju också en egen butik som tar för mycket betalt för att sälja musik till telefonen. Det de inte verkar förstå är att det här inte är en ny marknad. Internet i telefonen är inte en ny marknad. Webbläsare - Webbserver - Webbtjänst. Hello! Det kallas webben och är ett sammanhängande system av dokument som hänvisar till varandra och är tillgängliga över internet.

Som tur är lär väl konsumenterna tala i det här fallet. Om telefonen får lite av iPod:ens popularitet kommer operatörerna tvingas tillåta den. Och då vinner konsumenterna två slag när operatörernas musikbutiker tvingas sänka sina priser för att konkurrera. Ja, de har fattat rätt att det finns en villighet att betala för tjänster i telefoner, men inte en villighet att betala överpriser när alternativ finns.

Och att musikbranschen fortfarande inte förstått att höga priser är en orsak till vikande försäljning när de har ökad konkurrens från andra marknader är mest skrattretande.

Uppdatering (2005-04-28)

Glömde att länka till No Soup For You. Med ungefär samma resonemang. Bra krönika.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/618

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)