k-märkt

Jihad: DN reder ut begreppen

Postat: 2005-07-15 kl. 09.32

DN är lite motsägelsefull idag. Först i nyhetsdelen skriver Erik Gustafsson om bombdåden i London:

En tidigare elev i en av dessa skolor säger till tidningen The Times att lärarna uppmanade honom att ge sitt liv för det heliga kriget, yihad [sic].

DN Polisen jagar fler inblandade [och sida 10] (2005-07-15)

I Kultur-delen skriver Carl Rudbeck om David Cooks bok Understanding Jihad:

Ta till exempel det arabiska ordet "jihad" som fram till för bara några år sedan översattes med "heligt krig". Det syftade på de väpnade aktioner som de muslimska arméerna utförde för att erövra nya områden eller återerövra platser man hade förlorat. Kriget skedde i Guds namn, antingen för att försvara islams landvinningar eller för att sprida islam till ännu ogudaktiga människor.

Denna syn på jihad, det heliga kriget, har på sistone ifrågasatts. Man har menat att denna översättning var ett led i orientalismens försök att demonisera islam och muslimer, ett sätt att utmåla dem som krigiska och intoleranta. I själva verket syftade jihad på ett inre krig, varje muslims plikt att kämpa mot yttre frestelser och inre ondska; jihad var den kamp som människan måste föra med sig själv för att bli en bättre individ.

DN Jihad - kriget till Guds ära, Kultur s 4 (2005-07-15)

För att vara rättvis fortsätter faktiskt anmälningen med ett referat av boken som bitskt i tonen /.../ hudflänger västerländska experter som vill framställa jihad som ett slags hjälpsterapi där fromma muslimer försöker förbättra sig själva:

Det är en form av bedrägeri, menar Cook, och riktar speciell kritik mot den ansedda islamologen Joh L Esposito som har en "extrem motvilja mot att syssla med islams historia som den verkligen var". Denna terapeutiska syn på islam är framför allt ett västerländskt påfund. De som läser och skriver på arabiska vet att "det är lönlöst att framställa jihad som något annat än militant krigsföring".

Ibid

Permalänk

Kategori: Politik

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/701

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)