k-märkt

iTunes (Film) Store

Postat: 2006-09-13 kl. 07.27

Så har nu iTunes 7 släppts med filmbutiken i sig. Naturligtvis finns film endast att köpa i USA, ännu så länge. Till övriga världen hoppas Apple kunna släppa filmbutiken under 2007.

Framför allt innehållsmässigt är tjänsten mycket mindre imponerande än vad man kunde hoppats på. Av de sex stora filmbolagen finns endast Disneys filmer med i tjänsten i inledningsskedet, från filmstudios som Buena Vista, Walt Disney, Pixar, Touchstone, Miramax och Hollywood Pictures. Det är definitivt inte en lång svans, det är istället ett kort huvud. Chris Anderson brukar prata om att det går upp 13 000 nya filmer varje år på de internationella filmfestivalerna. Av dem visas 300 på biograferna. I iTunes Store finns 75 filmer (och alla är inte från i år).

Jag blir lite osäker på vilket format filmerna säljs i, men jag gissar på MPEG4 med FairPlay-drm i sig. Filmerna har en upplösning på 640 x 480 (eller 640 x 360 om filmen är i widescreen-format). Det är en ökning från de 320 x 240 de tidigare tidigare för tv-programmen i iTunes Music Store.

Prismässigt kommer filmer ligga på $9,99 för filmer i sortimentet, om de inte är nya. Förhandsbeställda filmer samt filmer köpta den första veckan efter de släppts kommer kosta $12,99 för att sedan kosta $14,99 under tiden de betraktas som nya.

Det kommer inte finnas möjlighet att hyra film genom iTunes Store.

Det mest intressanta i hela släppet är kanske iTV som är en Airport Express för tv.

Bakåtspårning (Trackback)

Bakåtspårnings-URL för det här inlägget:
http://k.digitalfarmers.com/mt/mt-tb.cgi/1165

Kommentarer

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)