k-märkt

2007 är året för mp3 utan drm

Postat: 2007-01-10 kl. 22.21

I mängder av teknikprognoser för 2007 nämns att 2007 blir året då drm-tekniken dör. Jag är inte helt övertygad, för jag tror inte att skivbolagen vågar. Men det finns bra argument för varför det kanske blir så ändå (och exempel på bolag som vågar, både för skivor och filer). Eliot Van Buskirk sammanfattar läget i en artikel för Wired.

Han tar upp 7 skäl till varför drm-tekniken försvinner i år.

  1. Skivbolagen har inget val
  2. Apple tvingas till interoperabilitet
  3. Thomson stödjer för vattenstämplemärkta mp3-filer
  4. Amazon startar mp3-butik
  5. Sony säger att DRM blir mindre viktigt
  6. Folk gillar Allofmp3.com
  7. mp3 har framtiden för sig

Det första skälet är det viktigaste. I dagsläget har Apple musikindustrins framtid i sin hand, det är inte något som skivbolagen gillar. Även om de är tacksamma för att någon ledde utvecklingen framåt så gillar de inte när makten inte längre är i deras händer. De har försökt stödja andra satsningar för att göra spelfältet lite mer jämlikt, men ingenting har lyckats. Och nu när till och med Microsoft misslyckas med att lansera en konkurrent till iTunes+iPod-plattformen börjar alternativen ta slut.

EMusic, som säljer mp3-filer utan drm, är världens näst största digitala musikbutik och det har de blivit helt utan de allra största artisterna – som inte finns med i butiken eftersom de stora skivbolagen inte tillåter musikfiler säljas utan drm. Istället har de blivit störst på att ha med independentbolagen som alltid varit lite närmare sina kunders önskemål.

Apple har blivit stämda för att konkurrensen snedvridits på grund av deras överlägsenhet på marknaden. Stämningen går ut på att musik såld i iTunes Store borde kunna spelas i andra tillverkares musikmaskiner. Det i sig behöver inte betyda att de gör sig av med drm helt och hållet, de skulle till exempel kunna välja att licensiera FairPlay eller byta till Suns open-source-drm-teknik. Men om skivbolagen bara tillåter det skulle Apple garanterat hellre bara skippa drm-tekniken och fortsätta sälja aac-filer.

Thomson, som sitter på patenten för mp3-tekniken, har redan tagit upp möjligheten att vattenstämpelmärka mp3-filer. Det här skulle kunna leda till att musik som köpts från musikbutiker, som sedan sprids, kan spåras tillbaka till köparen. Inte för att det här är någonting positivt för konsumenterna, men det kan vara ett argument som får skivbolagen att doppa tårna i vattnet.

Nu när iTunens Store gått om Amazon som den fjärde största musikförsäljaren i USA tar Jeff Bezos upp kampen under 2007, om rapporterna stämmer. Skillnaden mellan Amazon och alla de andra stora butikerna är att de kommer sälja musik utan drm, i mp3-format. Hur många skivbolag, förutom independent-bolagen som tillåter sin musik att säljas i butiken är inte klarlagt - även om det verkar som EMI är en het kandidat. Om Amazon får med tillräckligt många skivbolag genom dörren kommer även EMusic dra nytta av deras framgång, vilket genererar ännu hårdare tryck mot skivbolagen att släppa på drm-låsningen.

Att Sony säger att drm är slut är egentligen ganska ointressant, eftersom det ligger så mycket i deras eget intresse. Men just därför att de faktiskt har sina kladdiga fingrar i alla intressanta marknader som är inblandade här blir det ändå lite roligt. Skivbolagsdelen Sony BMG är ju lite brända av drm på skivor, sedan deras rootkit-debacle, men tidigare har just deras skivbolagsdel varit en av de hårdaste förespråkarna för drm. Det var till exempel deras egen drm-nojja som fick Walkman-varumärket att changera, med deras hårt bundna ATRAC3-format och från början helt utan möjlighet att ens spela mp3-filer. Nu när loppet är över sedan länge på spelarsidan och enda sättet för dem att få tillbaka en bit av kakan är att konsumenten kan välja spelare själv när han eller hon köpt musiken från världens fjärde största butik så svänger till och med Sony BMG.

Att konsumenterna gillar Allofmp3.com beror inte bara på att det är hutlöst billigt att köpa musiken där, det beror lika mycket på att man inte alls är låst i varken vilket format man vill köpa musiken i som vilken kvalitet man vill ha eller hur man får använda den efter man köpt den. När alla stämningar är över kommer någon köpa upp tekniken bakom Allofmp3.com (förhoppningsvis reda ut deras id3-taggningsteknik) och sedan ha en riktig spelare på återförsäljarmarknaden.

(Den sista punkten handlar om ljudkvalité, men det vet vi ju allihop hur ointressant det är, så den hoppar jag helt.)

Kommentarer

Dubbelpost och det vet du. Fast du får inte använda drm i rubriken nästa gång.

Kommenterat av: Patrik H. den 2007-01-10 kl. 23.20 #

Kommentera


(visas aldrig på sajten men måste anges)


Kom ihåg mig?

(du får använda html-kod)