oktober 2004
Postat: 2004-10-27 kl. 13.19
Macfeber skriver att skälet till varför Sverige inte fått iTMS skulle kunna vara att vi inte infört Infosoc-direktivet.
Teoretiskt skulle det i och för sig kunna vara ett skäl, men då har Inprodicon-butikerna gjort en helt annan bedömning. Danmark har infört Infosoc-direktivet, men har ändå inte fått iTMS. Danmark har inte heller Euro.
Postat: 2004-10-26 kl. 21.39
Belgien, Finland, Grekland, Italien, Luxemburg, Holland, Portugal, Spanien och Österrike. Blev det som fick iTunes Music Store i den här vändan. Nästa land i planeringen är Kanada (Och musikindustrin kan ju alltid skylla på dem. They're not even a real country anyway.)
Spekulationerna innan sa att Danmark var ett av länderna som skulle få iTMS, men det blev istället inga icke-euro-länder som fick sina butiker öppnade.
Jag skulle tro att det beror på några saker:
Prissättning över valutagränser
Den nyuppkomna prisdiskussionen i Storbritannien. Där har en konsumentorganisation hotat med stämningar mot Apple för att priset skiljer sig mellan Storbritannien och butikerna i Frankrike och Tyskland. I den franska och tyska butiken, samt de nu nystartade butikerna. I Storbrittanien kostar låtarna 79 pence styck. I euro-butikerna kostar varje låt ¢99, vilket motsvarar 67 pence. Apple menar att man istället jämför med andra nedladdningstjänster i landet där butiken finns, konsumentorganisationen menar att sådan här prissättning förstör själva grunden för EU:s öppna marknad.
I alla länder där iTMS har lanserats har man försökt lägga priset rätt i munnen. Känslan av ingenting. Den mest förväntade prissättningen i Sverige skulle vara 9,99 kr (motsvarar €1,10).
Interna konkurrensen
SAMI har utvecklat egen teknisk lösning för de svenska skivbolagen och Inprodicon har lanserat butiker med egen teknik.
I och för sig är det väl att tillskriva dem lite för mycket makt, men att SAMI inte arbetat skjortan av sig för att få iTMS till Sverige är kanske inte alldeles svårt att se skäl till.
Svenska bolagens prissättning
Som företrädare för Aftonbladets Poplife-butik och CDON:s butik har avtalen de svenska skivbolagen skaffat sig alldeles för höga priser. Just nu säljer de musiken med förlust, antingen som en kontring på den lanseringen som inte kom idag eller som bräcka att slå i huvudet på bolagen när de märker att försäljningen faktiskt fördubblats sedan prissänkningen.
Postat: 2004-10-25 kl. 15.34
Imorgon väntas Apple öppna iTunes Music Store i fler europeiska länder på ett event med U2. Ingen utanför Apple vet just nu vilka länder det blir, men att det troligen blir en paneuropeisk affär där den väl blir. Att Apple inte inlett förhandlingar med svenska bolag ses som ett negativt tecken för att iTMS ska släppas även här. (Eftersom Danmark verkar bli ett av länderna som får iTMS imorgon kväll verkar det inte ha med Euron att göra.)
För att agera inför släppet har de svenska Inprodicon-tjänsterna Poplife (Aftonbladets) och CDON:s butiker sänkt sina priser till vad Apple förväntas sätta som priser, det vill säga 9,90 kr.
Digital nedladdningsbar musik är en mycket priskänslig vara. När Poplife sänkte priserna till 9,90 kronor per låt och 99 kronor per album i fredags märktes det direkt på försäljningen.
- Omsättningen gick upp med flera hundra procent och antal transaktioner med ännu mer, säger Peter Holmlund, affärsansvarig för musik och Poplife på Aftonbladet Nya Medier.
Undrar just hur länge det fungerar för dem att sälja musik med förlust?
Postat: 2004-10-22 kl. 11.17
RIAA (Recording Industry Association of America), IFPI:s motsvarighet i Sverige, släppte försäljningssiffrorna för första halvåret 2004 kan man se en ökning i försäljning med 10 % för cd-skivor (och en ökning med 4 % i intäkter).
Själv vill man framhålla deras jakt på nedladdare som den främsta orsaken till ökningen, men det finns en annan sanning begravd i rapporten.
De traditionella skivbutikerna har minskat sin totala försäljning under halvåret. Istället är det andra återförsäljare, som stormarknader (typ Wal-Mart) som stått för ökningen i försäljning. Värt att notera med dem är att de arbetat för att sänka priserna på skivorna de säljer, ner mot $10 istället för normala $17.
(Via The Register, som också refererar en artikel från C|Net tidigare i år om en forskningsrapport som visar att nedladdning inte skadar skivfösäljningen)
Postat: 2004-10-20 kl. 11.34
Orbs kunder får ladda ner programvara som sorterar och indexerar alla multimediafiler i den egna datorn. Filerna strömmas sedan via Orbs server till valfri internetuppkopplad apparat som mobiltelefonen eller handdatorn. I servern konverteras de egna filerna automatiskt till det filformat och den upplösning och bandbredd som kan hanteras av användarens uppkopplade apparat.
Fränt. I want. 75 kronor i månaden.
Vet inte riktigt var jag skulle använda det dock. Mobiltelefonen behöver jag inte få musik strömmad till, jag har ju min iPod. Men det är ett naturligt utvecklingssteg.
Orbs pressrelease.
Postat: 2004-10-14 kl. 12.13
Den långa svansen
Henrik Torstensson refererar två artiklar om den långa svansen i sin blogg. Den ena från Wired den andra från VentureBlog.
For too long we've been suffering the tyranny of lowest-common-denominator fare, subjected to brain-dead summer blockbusters and manufactured pop. Why? Economics. Many of our assumptions about popular taste are actually artifacts of poor supply-and-demand matching - a market response to inefficient distribution.
Wired tar ett grepp om marknaden för böcker, film och musik. Jag väljer att mest fokusera på musik – men drar precis samma slutsatser. Den långa svansen är marknaden för allt det som inte är storsäljare. Alla låtar som någon ger ut, utan att hamna på Sonics förstasida eller kanske inte ens i en notisspalt. All den kultur som inte har det där självklara dollargrinet.
Scarcity of attention and space were the cause of the 80/20 rule; the Internet is changing that
The 80/20 rule is a rule of thumb every startup should know. Economizing on time, management effort, and money has to be second nature. They should constantly be going after the 20% of the effort that provides 80% of the benefit. They should constantly be focusing on the 20% of their products and customers that provide 80% of the revenues.
Or should they?
Teorin om 80/20 har länge gällt inom marknadsekonomin. 20 % av dina produkter drar runt de andra 80 %:en. I musikbranschens fall är procentantalet som drar runt resten ännu mindre, om man lyssnar på bolagens marknadsmänniskor.
Skivbranschen har försökt parera en nedgång i konjunkturen och ökad konkurrens från andra medieformer (som ovannämnda samt spel, mobiltelefonitjänster etcetera) med att produktifiera musiken och öka fokuset på de 20 %:en. Istället för att bygga karriärer har man försökt satsa på säkra kort och enkelt marknadsförda produkter. Om man betänker tankarna om den långa svansen är det att skjuta sig själv i foten.
What's really amazing about the Long Tail is the sheer size of it. Combine enough nonhits on the Long Tail and you've got a market bigger than the hits. Take books: The average Barnes & Noble carries 130,000 titles. Yet more than half of Amazon's book sales come from outside its top 130,000 titles.
Även om man säljer fler antal av varje hit, så är den totala mängden sålda exemplar av svansen mer värd – för den är så mycket större. Och för att ha en lång svans måste man satsa lite på mycket. Strategin att bygga hits av ihåliga artister skapar ingen backkatalog av värde, det gör bara kvalité. Problemet med detta är att det är mycket svårare att räkna på och det är marknadsmänniskorna som styr.
The Death of 80/20 on the Internet
It's not just media. Once you start to think of the world in those terms, it is clear that most of the successful Internet companies fall into exactly that category: business models aggregating the untapped tail.
- Amazon makes most of their profit from the tail - they receive a higher margin because they don't have competition in that area.
- Ebay does nothing but aggregate all of the tiny, single lot size items that were not being sold at all (or just through local classifieds).
- Google and Overture are aggregating all of the advertising spending that was not happening because it could not be targeted well enough. Coke doesn't go there in a big way, but Riley's Trick Shop in Worth, IL can target you if you're looking for vampire teeth.
Internet är väl det största beviset på att det alltid finns någon dåre som är intresserad av vad man än kan erbjuda. (Jag menar, är det någon som varit på en webbsida som aldrig någon besökt. Jaja, det var kanske inte så roligt som det lät i huvudet innan jag skrev det.)
Det bästa exemplet på att svansen är det som fungerar bäst var populariteten för den hittills bästa av de illegala (ja, hur det nu är med det där) P2P-tjänsterna hittills: Audiogalaxy. Audiogalaxy var bäst just på grund av den långa svansen, för att allt material runt en artist fanns tillgängligt, oavsett om materialet fanns tillgängligt just då eller inte.
Katalogen måste vara stor för att tjänsterna ska kunna konkurrera med filbytartjänsterna. Därför misslyckas små försök som en helsvensk satsning. De har inte resurser nog att fylla ut en fullständig katalog. Själva verkar de tro att det är formatet som är felet, att de inte når in i iPods, eller att priset är för högt. Och visst är det så, också. Det är inte rimligt att betala mer per låt när man inte får hela paketet och dessutom inte får göra vad man vill med musiken.
Företaget Inprodicon startade i juni som grossist för musikbutiker hos åtta kunder, bland annat Åhléns, Cdon och Aftonbladet under namnet Poplife. Det har inte blivit någon flygande start. Vid årsskiftet kan butikerna tillsammans ha sålt 200 000 låtar.
Svensk musikindustri borde satsa på att komma ut i de andra butikerna och därmed få möjlighet att sälja till hela världen, istället för att tro sig kunna tjäna större alla pengar för att de bygger själva. Nu verkar det som om till exempel iTunes Music Store hoppar över Sverige när de expanderar till fler europeiska länder om några veckor. Skivbolagen försöker båda äta och ha kvar kakan.
Vad är de traditionella skivbutikernas roll i allt det här? De har ingen möjlighet att hålla svansen i lager, alltså kan de inte göra pengar på den – eller? Jag är övertygad om att de butiker som kommer finnas kvar kommer fungera som shoppingagenter. Med relationer till kunderna kan de hjälpa kunderna att hitta rätt och tipsa dem om bra skivor. De butiker som har någon positiv känsla kvar i dessa tider av negativitet gör redan det. Och de hänger inte heller med huvudet heller. Jag tycker bara det känns tråkigt att gå in i de flesta skivbutikerna idag. De flesta har resignerat, de verkar mest vilja casha in på det sista innan de lämnar det brinnande skeppet. Det är åtminstone inte brinnande lust för musik de utstrålar. De borde arbeta med vad de gillar, hitta och föra ut bra musik. Och därmed ha kontakt med svansen. Kanske behöver de slå sig ihop för att hitta bra kanaler till skivbolagens kataloger. Några butiker går redan idag runt de föråldrade system som finns i den stelbenta branschen och köper material snabbare och billigare av utländska skivbolag. Det måste fler kunna göra om de bara vill och vågar.
Skivbolagen i sin tur behöver börja arbeta mer med sina bakkataloger. Och kanske till och med börja fundera på andra modeller för prissättningen av musik som redan tjänat in sina inspelningskostnader.
As a result, almost anything is worth offering on the off chance it will find a buyer. This is the opposite of the way the entertainment industry now thinks. Today, the decision about whether or when to release an old film on DVD is based on estimates of demand, availability of extras such as commentary and additional material, and marketing opportunities such as anniversaries, awards, and generational windows (Disney briefly rereleases its classics every 10 years or so as a new wave of kids come of age). It's a high bar, which is why only a fraction of movies ever made are available on DVD.
That model may make sense for the true classics, but it's way too much fuss for everything else. The Long Tail approach, by contrast, is to simply dump huge chunks of the archive onto bare-bones DVDs, without any extras or marketing. Call it the Silver Series and charge half the price. Same for independent films. This year, nearly 6,000 movies were submitted to the Sundance Film Festival. Of those, 255 were accepted, and just two dozen have been picked up for distribution; to see the others, you had to be there. Why not release all 255 on DVD each year as part of a discount Sundance Series? In a Long Tail economy, it's more expensive to evaluate than to release. Just do it! (min emfas)
Det finns ju tankar på försök om liknande saker, som pocket-skivorna till exempel. Tyvärr verkar det som de valt att skjuta sig själva i foten när skivorna som släppts i pocket-utgåva redan finns som mid-price-skivor och inte kostar särskilt mycket mer trots att man då får allt runt-omkring-material.
Minsta insats borde vara att skeppa allt material som finns tillgängligt för inläggning i musiktjänsterna, så det finns en möjlighet att sälja dem. Det blir både billigare och snabbare än att fundera över vilka som skulle kunna fungera nu.
Nu finns ju de som fortfarande argumenterar om att det i alla fall inte går att konkurrera med gratis och ger upp i alla fall. Men det är inte sant, för ingenting är gratis. Det tar tid att ladda ner saker gratis på nätet. Ju mindre tid konsumenten av musik har, desto villigare är den att betala för samma sak. Och där kommer butikerna åter igen in i bilden, de som inte har tid att leta efter vad de kommer gilla behöver stöd med att hitta den där fantastiska skivan som gör även den här månaden möjlig att genomföra på jobbet. (Jag har många gånger varit tacksam mot lokala skivhökare som plockar fram en skiva bakom disk och säger, jag tänkte på dig när jag såg den här – provlyssna där borta. Det är en bra försäljare. Och det är möjligt, om man bara tror på sig själv i sin yrkesroll.)
Det finns fortfarande skäl att använda p2p-nätverk, men det är bara för ingen annan riktigt tar hand om möjligheterna.
As Steve Jobs put it at the iTunes Music Store launch, you may save a little money downloading from Kazaa, but "you're working for under minimum wage."
Jag har för länge sedan skrivit av nedladdningen av film från nätet som alldeles för jobbigt för att hålla på med. Jag valde istället att lägga ner pengar på en Bra film-prenumeration. Det låter mig alltid ha bra filmer hemma att se, men jag slipper trasslet med bränning och långa nedladdningstider. Det är tråkigt helt enkelt.
De som är mest frekventa nedladdarna av musik (eller film) är de som har mest tid och minst pengar: studenter. Men det nedladdarna får med sig är känslan av att musik är nödvändigt och kärlek till densamma. Men tiden kommer inte alltid finnas där. Musikbranschen lär ofrivilligt upp konsumenterna till att behöva ny och bra musik. Samtidigt gör de sitt bästa för att försöka stoppa just den utvecklingen med alla tillgängliga medel. För de ser alltför kortsiktigt på sin verksamhet. Nu ska även europeiska skivbolags-organisationer börja stämma sina kunder. Svenskar klarar sig fortfarande undan med en varning, men de har heller inte riktigt något lagrum att luta sig mot ännu. Något som verkar gått Sveriges Radio Örebro helt förbi när de okommenterat sväljer IFPIs propagandamaterial.
Postat: 2004-10-13 kl. 15.41
Those on the left drawn to conspiracy theories might wonder whether the Ludwig von Mises Institute hasn't been issuing marching orders; but if the left has such thoughts, they have nowhere to blog it. That's because the one thing more remarkable than the advent of liberal blogging in Sweden is the near-complete absence of credible socialist/social democrat bloggers pushing back.
Det här skulle PD behöva läsa. Då kanske han kunde komma loss någon gång.
Postat: 2004-10-13 kl. 12.53
Q: What can we learn from Apple's struggle to innovate during the decade before you returned in 1997?
A: You need a very product-oriented culture, even in a technology company. Lots of companies have tons of great engineers and smart people. But ultimately, there needs to be some gravitational force that pulls it all together. Otherwise, you can get great pieces of technology all floating around the universe. But it doesn't add up to much. That's what was missing at Apple for a while. There were bits and pieces of interesting things floating around, but not that gravitational pull.
Välformulerat och sant. Och det gäller för mer än teknikföretag. Det gäller för myndigheter, kommuner, tjänsteföretag och små oberoende musiksajter.
Sen slänger han in en rolig diss också:
Q: Is this common in the industry?
A: Look at Microsoft (MSFT ) -- who's running Microsoft?
Q: Steve Ballmer.
A: Right, the sales guy. Case closed. And that's what happened at Apple, as well.
(Källa: Artikel)
Postat: 2004-10-13 kl. 11.17
Fredag
Lördag
Söndag
Damn. Jag vill åka. Men om jag känner mig själv rätt kommer jag bara sitta hemma och sura då.
Sen känner jag också för att kolla upp Baile Funk. Det kan jag ju faktiskt göra medan jag sitter hemma och surar.
Postat: 2004-10-12 kl. 10.56
Beta-texten är borta. And there was much rejoycement. Nähä, inte det?
Grand opening, säger de. Samt även: Here is a beginners guide to downloading music. Men det är inte länkat.
Märklig lansering.
Postat: 2004-10-11 kl. 11.48
Har IDG inte lärt sig något om webben? Sedan i förra veckan når man en splash-sida med reklam istället för innehållet på webbplatsen.
Bakåtsträvande, idiotiskt, infantilt, galet och slutligen fördjävligt.
Kan de inte skapa bättre annonsytor för sina annonsörer ändå borde de lägga ner sin webbplats.
Och att de löst det så jag slipper se den mer än en gång om dagen gör det inte bättre. Jag hatar dem ändå.
Postat: 2004-10-07 kl. 18.26
Under de kommande tre åren ska 84 miljoner euro, 750 miljoner kronor, spenderas på e-tjänster för medborgarna i Spanien. Syftet är att minska byråkratin, förenkla ärendehantering och ta bort oskäliga förseningar.
Är det inte de sydligare länderna som ska vara dåliga på det där? Och vi som ska skryta om det?
Ett annat prioriterat område är en ny portal som samlar e-myndighetstjänster. Målet med de olika satsningarna är att föra medborgarna närmare myndigheterna.
sverige.se blir en sökmotor, men vad mer? I Vägledningen för 24-timmarswebben skriver man att myndigheter bör syndikera sitt innehåll och menar typ rss, men det är ingen som tar hand om det. Sverige.se borde aggregera allihop och göra typ Google News av det.
Postat: 2004-10-07 kl. 13.10
Är det samma "Die Klavierspielerin" som Hanekes "Pianisten" bygger på?
Senare:
Tack Erik, jag hittade ingen information just då. Glömde IMDB.
Michael Hanekes "Pianisten" är en av de obehagligaste filmerna jag sett på ett tag. Jag var inte medveten om att den byggde på en bok, "Die Klavierspielerin". Jag bara antog att Haneke skrivit den, likväl som "Funny Games". de följer varandra bra i fråga om obehag.
De fick ju ganska rätt, gissarna i alla fall. Även om jag inte sett just Elfriedes namn någonstans. Men att priset skulle gå till en kvinna var väl ganska låga odds på. Fast det känns obehagligt att tänka så.
Fan vad dåliga de är på att få ut hennes böcker på bokhandlarna. Bokus fick åtminstone ut det efter ett par timmar och Internetbokhandeln har det nu, tittade inte runt ett-snåret.
Postat: 2004-10-06 kl. 15.53
Skönt att 24-timmarsmyndigheten har lyfts i debatten, hoppas det leder till något bättre klimat för förändring.
Någon ökad central styrning från regering och riksdag tror han heller inte behövs.
- Vad regeringen gör är att lägga fast ribban och målen, men det är ute i förvaltningarna som man måste axla ansvar och ledarskap för att samarbeta och ta fram nya tjänster.
Ja, men när det inte fungerar måste mer än samarbete till. Juridiken måste förberedas, sätt att arbeta måste tas fram. Det räcker inte att bara vänta. De har väntat länge nog nu. Visst är våra svenska myndigheter fria och ska så fortsätta vara. Men att ta fram medlen är inte samma sak som att styra. Stödsystem.
Arbetet med SHS är ju precis sånt som behöver lösas. Så tillsätt då de resurser som behövs för att föra projektet i hamn så snart som möjligt.
Postat: 2004-10-05 kl. 13.16
De flesta myndigheter står inför stora investeringar i IT på grund av det utvecklingsarbete som går under beteckningen 24-timmarsmyndigheten. Medborgare och företag ska på elektronisk väg kunna få information, lämna uppgifter och uträtta sina ärenden på ett snabbt och effektivt sätt oberoende av tid och plats. Alla tjänster som med bibehållen eller ökad kostnadseffektivitet kan tillhandahållas elektroniskt ska också tillhandahållas elektroniskt enligt regeringens operativa mål för 24-timmarsmyndigheten.
Som ett stöd för myndigheterna när de ska bedöma kostnadseffektiviteten i en IT-investering har Statskontoret och ESV (Ekonomistyrningsverket) tagit fram en vägledning som steg för steg beskriver hur man gör en lönsamhetskalkyl. Vägledningen kan användas i all verksamhetsutveckling som innebär långsiktiga bindningar av resurser och som har alternativ.
Bra vägledning. Har inte hunnit läsa den ännu, men dylikt behövs. Det är svårt att diskutera värde av it-investeringar med beslutsfattare som inte är tekniskt kunniga. Därför behövs hjälpen.
Jag är i och för sig ännu mer intresserad av den andra delen av Vägledningen som kommer i slutet av oktober: Räkna på lönsamheten – Vägledningen för lönsamhetskalkyler vid statlig verksamhetsutveckling
.
Postat: 2004-10-05 kl. 10.46
"My 12-year-old at home doesn’t want to hear that he can’t put all the music that he wants in all of the places that he would like it," he joked."My 12-year-old at home doesn’t want to hear that he can’t put all the music that he wants in all of the places that he would like it," he joked.
Du har inte tänkt på att du i så fall har gjort det på tok för svårt för honom. Eller är din son i så fall it-illiterat liksom så många andra wintel-användare?
Okej, jag antar nu att din son har fler datorer än många andra. Om vi nu förutsätter att din son bara har legalt nedladdad musik, så ska han väl få ha sin musik på sin hemdator, sin bärbara, sin stationära i skolan och sin bärbara spelare utan problem? Yes?
Eller har din son bara olagligt nedladdad musik? Då är det väl inga problem alls, eller? Eller är det det som är problemet? Din son har laddat ner så mycket olaglig musik, medan du vill se duktig ut och därför inte låter honom överföra den till andra ställen?
Problemet kan väl inte vara att han har skivor som han rippat, för det är faktiskt lagligt. Och de får han föra över vart som helst. Om han inte rippat det med er skit förstås. Eller vad är problemet? Ljuger du bara för billiga poäng? Aha, ja, jag förstod nästan det.
Postat: 2004-10-01 kl. 09.00
"Om vi som svenskar tar bort 'skygglapparna' och kikar utomlands kan vi se att man där ser Private som ett föredöme för hur ett bolag kan och ska bedrivas seriöst inom industrin. Private har pole-position"(FNA #181: Fischer Partners hyllar Berth Milton)
Bra ordval liksom.
Skönt att åtminstone chefen Håkan Wranne, analyschef på Fischer Partners, har getterna hemma.
"Vi rekommenderar inte porraktier. På något sätt har det brustit i våra interna rutiner när det här gick ut till kunderna. Vi har dragit tillbaka analysen, men det går ju inte att dra tillbaka e-mail", säger han till Dagens Industri.(FNA #181: Fischer Partners hyllar Berth Milton)