november 2004
Postat: 2004-11-30 kl. 16.45
gudmundson lägger av.
Med ett välformulerat slutinlägg kastar Per Gudmundson in handsken på grund av jobbet. Trist. Gudmundsson var en av dem jag följde mest hängivet, oavsett om jag höll med honom på alla punkter eller ej. Välformulerade åsikter är alltid värda att ta del av.
Postat: 2004-11-30 kl. 16.29
- Inprodicon
- Poplife (Aftonbladet)
- GP
- Åhlens
- Bengans
- Skivhugget
- Musicbrigade
- Musicshop 24/7
- OD2
- Digfi DSP
Napster (som blev första Europeiska tjänst att sälja över 1 miljon låtar härom veckan), iTunes Music Store, Rhapsody och Musicmatch saknas fortfarande. Alla dessa vara nominerade till Billboard-priser för bästa nedladdnings- eller prenumerationstjänst.
Postat: 2004-11-30 kl. 16.07
Home Entertainment, som har sålt musik via postorder sedan 1973, har tagit hjälp av Peter Gabriels bolag OD2 för att sälja nedladdningsbar musik.
Bonnier går in på digitala nedladdningsmarknaden med sitt varumärke Home Entertainment. Kanske inte riktigt det varumärke jag skulle välja, men ... För mig står Home Entertainment för dålig service, långsamt och ganska litet utbud samt alldeles för dyra priser.
Men nu är det ju inte Home själva som bestämmer över hur tjänsten fungerar, så då kanske det kan bli lite bättre. Home Entertainment använder OD2 som DSP och blir därmed den första svenska tjänsten som gör det.
Som betalningssystem har de valt en lite förvånande lösning. Likt mobilbranschens kontantkort ska man köpa ett förbetalt kort, de kallar dem pay'n'play-kort. Dessa kort har värden från 12,90 kr (1 låt), till 600 kr (60 låtar). Totalpriset sänks alltså beroende på hur stort kort man köper från början. Ett ganska galet system som borde kunna lösas smartare via konto istället.
Kanske är det tonårsmarknaden de försöker nå med en dylik strategi, för de som ska få stålar från sina föräldrar, men det behöver man ju faktiskt inte en sån här lösning för. Apple har den ju redan ett presentkortssystem och säkert flera därtill.
Den stora frågan är väl varför ingen gör ett försök med prenumerationstjänster i Sverige? Vad väntar de på? Inte för att jag riktigt tror på idén, men hade jag bara kapital så skulle jag sätta upp en sån tjänst direkt. Inte för att den kommer ta över marknaden helt, som branshtyckare hävdar, utan för att den marknaden också kommer finnas.
Apropå prissänkningen förresten: Internetworlds rubrik stämmer delvis, eftersom med de dyrt laddade korten så kommer priserna per låt gå under 10 kronor om man köper låtar som del av album. I en introduktionsfas ska dessutom ett speciellt kort säljas, Pay N' Play-Halva priset för 300 kronor (60 låtar).
Postat: 2004-11-29 kl. 21.03
Apropå
Döda dagstidningar och intresserade läsare.
Det som egentligen bara var en liten nonsenslista för att fylla ut några spaltcentimeter i slutet av Puls växte sig snabbt till något betydligt större. Inte minst rent bokstavligt, när Hjelte mot slutet hade ett helt uppslag. Människorna i listan var för det mesta redan på förhand kända genom insatser inom populärkulturen, men med tiden kom alltfler av platserna att upptas av människor vars enda mediala insats var att vara med i en dokusåpa. Ibland inte ens det – i vissa fall skapades nya kändisar enbart på att de plockats med i listan. Inne-/ute-listans makt kom snart att sprida sig långt utanför Puls-bilagans sidor, när fraser som "har toppat Aftonbladets Puls inne-/ute-lista" kom att återfinnas även i beskrivningar av väletablerade mediapersonligheter.
Ola formulerar början till Klick!, tydligare än vad Gradvall ens försökte.
Torstensson fortsätter argumentera. Mot vad förstår jag inte riktigt.
Läsarna vill inte plöja igenom läsning motsvarande en pocketbok varje dag i alla fall.
Jag hoppas han har fel. Jag vill snarare ha mer djuplodande texter, inte mindre. Det är därför jag läser bloggar. Även om de kan vara ytliga så finns det nästan alltid fördjupning att finna. Hur många pocketböckers information innehåller en samling rss-prenumerationer? Därmed inte sagt att jag vill läsa allt, det vill jag inte. Men det jag väl vill läsa om måste vara fullt av innehåll, typ som en pocketbok.
Peter Löfgren har mer rätt bland kommentarerna till samma text.
På kvällen har man däremot lite mera tid och då är det trevligt att fördjupa sig i intressanta ämnen. Bakgrunder till händelser och fenomen, längre artiklar och personporträtt är bra exempel. Det här borde vara dagstidningens viktigaste roll för att jag ska fortsätta läsa och prenumerera på dem.
Postat: 2004-11-29 kl. 20.10
Webbläsarstatistik dagensskiva.com v48
Webbläsare |
Procent |
+/- (%-enheter) |
Internet Explorer |
73,50 % |
-1,35 |
Gecko-motorn (Mozilla Suite, Firefox och Netscape 6+) |
20,63 % |
1,6 |
Mozilla (Suite + Firefox) |
14,93 % |
0,9 |
Netscape |
6,17 % |
0,61 |
Safari |
3,43 % |
0,1 |
Opera |
1,64 % |
0,03 |
Mobila webbläsare |
0,017 % |
0,011 |
Postat: 2004-11-28 kl. 16.38
... / Det är något tidningarna kan fixa. Men det gäller att reflektera över följande uttalande i Business Week av Metros Pelle Törnberg:
"The newspaper industry didn't understand that its biggest competitor wasn't television or the Internet. It was breakfast, aerobics, careers, kids."
Problemet med ett sådant resonemang är när media tror att man ska tävla med sådana konkurrenter på konkurrenternas sätt. Och det leder till Klick!
Aftonbladets nya nöjesbilaga Klick! har fört in svensk nöjesjournalistik i dokusåpornas tidsålder. Vad Klick! har gjort är en extreme makeover.
Klick! verkar ha bevisat sig själv som en korrekt satsning, men jag tror det som måste tas med i bilden är mer långtgående konsekvenser än ökad vinst just nu.
Aerobics försöker inte konkurrera med frukost på frukostens sätt. Klick! konkurrerar med både frukost och aerobics på deras sätt. Jag tror att dagstidningarna bara kan överleva om de är relevanta. Och för att vara långsiktigt relevanta behöver de vara mer än bara ytligt avbildande.
(Fast en röst någonstans djupt inom mig säger att det där bara är snack, för att överleva behöver de bli ännu ytligare för så ser världen ut och värre kommer det bli. Men jag tycker att bloggifieringen av världen är en motreaktion mot den yttersta ytligheten.)
Postat: 2004-11-28 kl. 16.10
- Lantmäteriet
- Designa färdigt förslag
- Kodändringar
- Slutlig css
- Filmfesten
- K-märkt
- Design
- Underbloggar eller kategorier?
- 24timmarsbloggen
- Design
- Struktur
- Programförklaring
- Wongs
- Gör färdigt menyerna
- Gör färdigt Wongs.se
- dagensskiva.com v4
- Designa färdigt
- Nytt webbhotell?
- Nya funktioner? Vilka?
Postat: 2004-11-26 kl. 11.07
På kort tid har två lagliga P2P-alternativ tagits upp. I onsdags hade Wired en artikel om fenomenet, då tre majorbolag licensierat sin musik till ett nytt p2p-verktyg.
Sony BMG, Universal Music Group and Warner Music Group have signed a deal, announced this week, with Wurld Media to provide music for its peer-to-peer service called Peer Impact. The company is also negotiating with EMI to add its content.
Den nya tjänsten beta-testas just nu och väntas lanseras första kvartalet 2005.
Det enda jag funderar på är hur det ska fungera. Wireds artikel säger att man ska betala för nedladdningarna och att bara auktoriserat material samt material utan upphovsrätt ska finnas i nätverket. Får man inte alla negativa sidor med P2P då?
Vinsten med P2P-nätverk är att materialet är utan gräns. Finns det i världen så kan det finnas på Soulseek, kalla det den långa svansen om du vill.
Men i en tjänst där nätverkets upphovsmän för in materialet och inte kunderna själva finns ju ingen svans, då är det ju bara en vanlig butik.
Det är ju en vinst för Wurld Media som äger tjänsten, de behöver inte bandbredden eller stor lagringskapacitet för att sälja musik, det har ju kunderna åt dem. För Wurld är det win-win, men what's in it for me?
Jag:
- får fortfarande betala kring en dollar/låt
- får stå för bandbredden själv
- får stå för lagringsutrymmet om Wurld ska sälja musik jag köpt vidare
- får osäkrare nedladdning, då de jag köper musik från kanske avslutar sitt delningsprogram innan jag har filen hemma
- kan väl knappast vänta mig att gå till kundtjänst om Svenne Berka som jag laddar ner ifrån (och därmed köpt låtarna från) inte kommer tillbaka igen
Det borde väl vara så att det är något affiliate-system, så jag tjänar på att sälja musiken vidare. Men jag hittar ingen säker information om det och hur det i så fall skulle fungera.
Jag hoppas lite på Shawn Fannings nya projekt, Snocap. (Slashdot/News.com/iWon)
The overall technology is designed to plug into other software or services and identify songs that are being swapped on a network, sources familiar with the company say. In a peer-to-peer network, a piece of software using Fanning's technology would have to get authorization from Snocap before downloading a song, for example.
Alltså ingen egen tjänst, utan ett slags ramverk för andra tjänster. Det ska hindra icke auktoriserat material från att bytas, men auktoriserat material kan bytas ungefär som med Weedshare (Wired).
Den första tjänsten att använda Snocaps teknik verkar bli Mashboxx
Record executives say they are also interested in a feature that will track peer-to-peer requests for songs that aren't yet licensed for digital distribution. That will help them go into their archives and find songs that are out of print that people may want online, one executive said.
Den sista delen där är intressant. Det är ju verkligen att dra nytta av den långa svansen.
Postat: 2004-11-25 kl. 19.49
- Odysseus
- James Joyce
- 9176435210
- Månpocket
- Pocket
- Slottsgatan
- 2004-11-22
- #2639
- Adlibris
- Bokus
- Amazon UK
Det tog en jävla massa år att läsa boken. Jag köpte den när den kom ut på pocket för första gången. Hon som var butikschef för Akademibokhandeln på Örebro Universitet var alldeles eld och lågor och jag rycktes med. Läste första kapitlet med en gång men la därefter ifrån mig den i något år.
Då upprepade jag övningen och läste första kapitlet. Den här gången stannade jag någonstans i andra. Jag kom fram till att jag hade för svårt att läsa den. Mina tankar hann vandra iväg på annat istället för att koncentrera sig på vad jag läste. Och persongalleriet var förvirrande att följa med i.
När jag började om igen i somras försökte jag vara ambitiös och följa läsningen med anteckningar. Ett träd över personer i boken och deras relationer sins emellan. Det blev dock snabbt för tråkigt, speciellt när jag hittade en utmärkt sådan på nätet.
Nu har jag äntligen kommit igenom den. Men nä. Jag gillade den inte. Passager, ja, men inte helheten.
Problemet är att jag känner mig lite korkad, som med alla viktiga verk jag inte uppskattar. Jag ser en del av vad som influerat, men för boken självt har jag svårt att ha överseende.
Formen är hela tiden viktigare än innehållet. Strömmen av medvetande är delen som fungerar bäst, men att byta stil för varje kapitel fungerar ganska dåligt. Vissa passager är mest krystade i sin stilistik, formen är överstående innehållet.
Sen känner jag att jag saknar vissa nycklar till boken också. Jag kan inte göra några kopplingar till "Ilidaden" eller "Odyséen" och kan inte sätta in Joyce i relevant sammanhang litteraturhistoriskt heller.
Jag hoppas nästan få ut mer av boken när jag läser om den i fortsättningen än vad jag fick av att läsa den.
Postat: 2004-11-25 kl. 19.49
Webbläsare dagensskiva.com, v47
Webbläsare |
Procent |
Internet Explorer |
74,85 % |
Gecko-webbläsare (Mozilla, Firefox + Netscape 6+) |
19,03 % |
Mozilla (Suite + Firefox) |
14.04 |
Safari |
3,42 % |
Opera |
1,61 % |
Mobila webbläsare |
0,006 % |
Tappet fortsätter. Långsamt men säkert. -1,7 % sen vecka 45.
Postat: 2004-11-24 kl. 19.51
- Alkemisten
- Paulo Coelho
- 9170280010
- Bazar förlag
- Pocket
- Stockholm Central (På tåget från Gävle)
- 2004-11-22
- #2638
- Adlibris
- Bokus
- Amazon UK
Man började ju ana oråd när mor tycker att det är den bästa boken hon läst. Och att man verkligen måste läsa den.
Men jag försökte bortse från det och läsa med öppet sinne.
Mysticism, religioner, filosofi, visdom. Spya.
Det kanske vore något att ha om det bara fanns någon poäng med språket. Men från början till slut är den skriven som en ostig porrnovell från nätet. Dött, tomt, färglöst och tramsigt. Jag har inget emot enkelt språk, tvärtom. Men tråkigt språk har jag något emot. Jag funderar på om det är översättarens fel, men jag tror inte det. Det är strukturen det är fel på.
Den är extremt lättläst, men även helt meningslös. Undvik med bästa förmåga.
Postat: 2004-11-24 kl. 16.37
Vad gör vi när allt finns på nätet?
Bo Dahlbom, SITI
Meningen med passet var att lyfta blicken, antar jag. Huvudbudskapet var: Internet är överallt, i allt och bakom allt.
Byggnaderna var det viktigaste på 1900-talet.
Varför har Telia sina antällda ute i Farsta när kunderna finns överallt förutom där?
Postat: 2004-11-24 kl. 16.37
Spenderade två dagar på Morgondagens webbplatser. På förhand tyckte jag programmet såg helt rätt ut. Så här i efterhand kan jag tycka att det inte riktigt höll måttet. Men ...
Fredrik Wackå leder konferensen. (Corporate Blogging, W PR & Information (med Info:Nytt)
Jag tror det stora problemet med upplägget är dess breda målgrupp. Samtidigt som det skulle kunna vara dess styrka. Men jag tror att det inte riktigt går att vara relevant och samtidigt skumma på ytan. Även om inte varje specifikt ämne skulle passa alla är jag övertygad om att det är bättre att nörda än att skumma. För även om just det som avhandlas inte är applicerbart på min verksamhet så kan jag få tankar som bygger på vad andra gjort. Men då måste man få djupare information än något som bara slarvas över.
Morgondagens webbplatser handlade mer om webbplatser från igår eller nu. Inte alls särskilt mycket om imorgon. Programmet lät mer intressant än vad det blev. Kanske var det bara lite fel föreläsare?
Ämnet är svårt att göra bra. Man måste använda visionärer om man vill åt framtiden, men det blir lätt halvmesyrer. Andra dagen var dock bättre än första. Vet inte riktigt varför, kanske bara föreläsarnas kvalité?
Programmet
- En titt runt hörnet – framtidens webb
- Vad gör vi när allt finns på nätet? (Bo Dahlbom, SITI)
- Från passiva konsumenter till delaktiga specialister (Fredrik Hallberg, Stockholm Universitet)
- Morgondagens möte med medborgare och kunder (Lars Erik Holmqvist, Future Applications Lab)
- Konvergens mellan Internet och Intranät
- Webben – en del av multikanallösningen! (Annicka Traugott, Skistar)
- Införsäljning av ett webbprojekt i den egna organisationen (Anders Nilsson, Fortum)
- Samverkan mellan offentlig och privat sektor
- Samverkan för att förenkla för företagare (Tomas Johansson-Haavik, Nutek )
- Informationspaketering och juridik
- Nya tider kräver nya informationskanaler – den globala mötesplatsen (Thomas Carlhed, Sweden.se och Gustaf Ekelund, INCH)
- Internet och juridik, rätt och orätt (Lindahls advokatbyrå)
- Aktuellt från 24-timmarsmyndigheten
- Nytänkande, användbarhet och innehåll
- Sökmotorpositionering – nyckeln till framgång
Postat: 2004-11-24 kl. 16.37
Infomera effektivt via sökmotorerna
Lars Carlén, Tradedoubler
(Lars Carlén har skrivit boken "Varumärket på Internet".)
- SEO
- Sökmotoroptimering
- Sökmotorpositionering
- Sökmotormarknadsföring
- Sökordsmarknadsföring
Tecken på det ökade intresset: Det skrivs mycket om ämnet, Många nya aktörer och Uppköp på sökmotorkarknaden
Utvecklingen
- Overtures köp av AltaVista och Alltheweb
- Yahoos köp av Overture
- Yahoos köp av Inktomi
- Googles starka ställning
- (MSN:s intåg på marknaden [Min reflektion])
Eurekster, gruppbaserad ranking.
Faktorer för den ordinarie listningen
- Länkar
- Länktext
- Struktur
- Url
- Text
- Titeln
Ta reda på vilka ord din målgrupp använder när de söker efter din information.
Postat: 2004-11-24 kl. 11.58
Användbarhet - jämförelse mellan olik företag/organisationers webbplatser
Magnus Lif, Guide Redina
För early adopters är inte användbarhet nödvändigt. Men när majoriteten kommer med i utvecklingen är det det. (Men användbarhet kommer även early adopters till godo).
Användbarhet: Den grad i vilken användare i ett givet sammanhang kan bruka en produkt för att uppnå specifika mål, på ett ändamålsenligt, effektivt och för användaren tillfredställande sätt. (SS-EN ISO 9241-11)
Case 1, resa mellan Sthlm - Gbg:
SAS
- Visualiserar inte det som finns i databasen
- Vill veta vilka avgångar som finns och vad de kostar
- Gör en sökning på exakta värden i databasen - därför visas t ex inte avgångar som är billigare när man väljer ett specifikt pris
SJ
- Tydlig sekvens
- Kontextuell hjälp
- Tydligt hur man går vidare
- Problem med biljettyper (Vad är Just nu-biljetter? Otydligt)
Hela resan
- Turistindustrins satsning. Tåg, flyg, buss, lokaltrafik
- Saknar pris än så länge
Case 2, köpa bil
Blocket
- Sökningen söker och, inte eller
- Detaljer går inte att söka på detaljer
Koll
- Bättre design, men för få träffar
- Utsökning på fler detaljer, fortfarande för få
- Enkel träfflista eller Detaljerad träfflista
Bilweb
- Rörig
- Mycket mer detaljer i databasen istället för bara i fritext.
Case 3, jämför bilar
Case 4, kusin kommer på besök till Sthlm och vill kasta miljöfarligt avfall
Stockholm stad
Ingång via målgrupper bra som kompliment, men fungerar inte som enda ingång. Bättre att göra webbplatser uppgiftsorienterade.
Viktiga principer för AnvändarCentrerad SystemDesign (ACSD)
- Aktiv användarmedverkan
- Prototypdriven design
- Iterativ och inkrementell utveckling
- Utvärdering av användbarheten
- Kompetenta användbarhetsdesigners
Övrigt:
Enea Redina heter inte längre Enea Redina. Uppköpt, numera Guide Redina.
Postat: 2004-11-24 kl. 10.28
Nya medier, möjligheter snarare än hot.
Mats Åkerlund, Sveriges Radio
Digitalradion innebär egentligen inget direkt nytt. Det är billigare med fler kanaler och möjligt med smarta tilläggstjänster, men egentligen är det bara utveckling av vanlig radioverksamhet.
Det finns bara 5 000 DAB-radioapparater i Sverige idag.
PC:n är en radio idag. Nätet är inte varumärkesstärkande, det är ett verksamhetsområde.
Uppdraget när SR skulle bygga om sin webbplats 2002 var att fokusera på nyheter och den unga publiken.
Nästa år ska alla program finnas lagrade på nätet, inklusive alla lokala kanaler. De ska finnas tillgängliga en månad efter sändning. Problem med lagring letas efter lösningar för, det handlar mest om investeringar.
SR arbetar även för att lägga ut arkivet.
Ett problem med att sända på nätet för ett företag som inte tar betalt är att det kostar mer ju fler som använder tjänsten. Ju bättre SR är, desto mer kostar det. Multi-casting är ett måste.
SR har problem att kommunicera vad de har på nätet. Allt i FM-bandet (förutom lokalt material, kommer 2005). Allt i DAB. Extra kanaler. Dessutom kommer SR Jazz (Fränt!).
Nu har SR en kapacitet för 12 000 - 15 000 samtidiga lyssnare. Målet för 2005 är 100 000 samtidiga lyssnare.
SR har lyssnare i 183 länder under mars månad -04. 9 % av Sveriges befolkning har lyssnat på nätradio under en genomsnittlig vecka.
Stora utmaningen just nu: Internet i mobilen. I Japan är 50 % av surfandet via mobil.
Viktig slutsats: Om någon av de stora mediehusen bestämmer sig för att ta en nationell frekvens (fast på nätet), det vill säga inte alls men IP-TV, eller IP-radio så har både privata och offentliga aktörer fått en konkurrent som de inte riktigt planerat för.
Postat: 2004-11-24 kl. 10.28
24-timmarsmyndigheten - ännu ett händeleserikt år att se fram emot
Jenny Birkestad, direktör enheten för elektronisk förvaltning, Statskontoret
Topplista: Frågor från media
-
Vad ska vi göra för att uppnå målen med 24-timmarsmyndigheten?
Det beror på vilka mål man har.
-
Vad är 24-timmarsmyndigheten?
Regerings vision av en ny offentlig sektor.
-
Hur stor är besparingspotentialen för 24-timmarsreformen?
Det beror på, men stora områden har större besparingspotential än små. Typ nåt sånt, sa hon.
-
Vilken myndighet har kommit längst i 24-timmarsarbetet?
Tullverket. De har inte bara arbetat med e-tjänster, de har även förändrat sina processer.
-
När ska 24-timmarsreformen vara genomförd?
Det finns ingen så direkt tidsplan. Visionen är organisationsutveckling (min reflektion).
Verksamhetssystem: Delegationen skall som ett led i sitt uppdrag att utveckla offentliga e-tjänster bl a bedömda behovet av och former för särskilda stödinsatser för utveckling av elektroniska tjänster (24-timmarsdelegationens delbetänkande: E-tjänster för alla).
Användarnas behov och efterfrågan: Möjligheten att följa sitt eget ärende är den mest angelägna satsningen på förvaltningens webbplatser enligt internetanvändarna (Användning och omdömen 2003:20).
Samhälleliga struktur och resurser: Regeringen beslutade den 24:e januari 2002 att Regeringskansliet deptartementsvis skulle se över gällande formkrav i lagar och förordningar och överväga behoven av förändringar i syfte att undanröja onödiga hinder för elektronisk kommunikation och elektronisk dokument- och ärendehantering (JU 2002/462).
Gemensamma förgrundsfunktioner: En kontakt skall räcka för att framföra ett ärende. Det kräver en nätverksförvaltning som medborgarna upplever som en sammanhållen enhet. (Gunnar Lund, anförande - "På väg mot 24-timmarsmyndigheten").
Gemensamma bakgrundsfunktioner: Ett steg mot e-service innebär sannolikt att "moduler" av applikationer som kan användas av flera kommuner utvecklas ... (Kommunförbundets och Landstingsförbundets IT-enhet).
En ny förvaltningsstruktur. Varför behövs en samsyn kring en svenska förvaltningsarktitektur? För att skapa samsyn kring det sammanhanget i vilket vi gemensamt strävar mot en högre:
- Teknisk interopabilitet
- Semantisk interopabilitet
- Organisatorisk interopabilitet
- Juridisk interopabilitet
Det finns ett diskussionsunderlag som beskriver en nätverksbaserad offentlig förvaltning på statskontoret.se.
Analys av förvaltningsrättsliga frågor inom bl a följande områden:
Automatiserat informationsutbyte mellan myndigheter.
Medborgarkontakter via Internet (anmälningar, ansökningar, åtkomst till registerinformation med mera).
Arkiveringsfrågor.
Jenny Birkestad är alltid bra att lyssna på, men hon visste inte riktigt vilken publik hon hade idag. Det var en ganska liten procent som faktiskt var från offentliga Sverige, vilket hennes budskap var helt riktat till.
Att komma ihåg: Sven Eric Österberg ansvarig efter Gunnar Lund.
Postat: 2004-11-17 kl. 22.34
By extending national boundaries into the online world, the collecting societies are preventing retailers from taking advantage of the single European market, said Ms. Cronin of the European Digital Media Association, whose members include Yahoo, Amazon, Fnac, Virgin and Apple.
The association will participate in the hearing on Tuesday in Brussels. Members want collecting societies to delete the insistence in the Santiago agreement that online retailers buy music rights only from their local society.
Diskussionen går ut på att eftersom avtalet ser ut som det gör kan inte bolagen som vill sälja musik leta efter den billigaste säljaren, inom EU, vilket strider mot den öppna marknadens principer.
Idag måste försäljningen gå via insamlingsorganisationer i respektive land, i Sverige är det STIM och SAMI.
Redan i maj i år varnade EU kommissionen organisationerna.
The European Commission has warned sixteen organisations that collect royalties on behalf of music authors that their so-called Santiago agreement is potentially in breach of European Union competition rules. This is because the cross-licensing arrangements that the collecting societies have between themselves lead to an effective lock up of national territories, transposing into the Internet the national monopolies the societies have traditionally held in the offline world.
... / the Santiago Agreement insists that companies wishing to purchase music rights do so from a collecting society in their own country / ...
The Santiago Agreement, aimed at assuring the fair distribution of license fees to authors, composers and music publishers, covers webcasting, streaming, on-line music on demand, as well as music videos transmitted on-line.
Postat: 2004-11-16 kl. 23.28
Jag har slängt iväg några frågor till Roger Johansson angående webbstandarder och utökade DTD:er.
Tanken föddes genom Jeffrey Zeldmans inlägg om target och xhtml-strict, min eget sökande i ämnet samt genom funderingar kring vad jag kan göra med min XML-fil för iTunes musikbibliotek. Jag leker med tanken om en kultur-DTD.
XHTML 1.0 Culture. Typ.
Det hela bottnar i semantiken. I arbetet med redesignen av dagensskiva.com skulle jag vilja märka upp innehållet bättre än vad det är märkt idag. Främst menar jag då detaljer som artist, skiva, låt, producent, bolag, etikett och sånt.
Helt plötsligt blandar någon in <artist>Björk</artist>s "<song>The Anchor Song</song>" och den blåaste av <instrument>saxofoner</instrument> gråter i sin stilla ensamhet.
<artist>Martin Dosh</artist> hör hemma hos <label>Anticon</label> på så väldigt många sätt, samtidigt som han är en udda fågel.
I mina egna test la jag bara till förkastade element, men det funkar med vad som helst.
Jag använde mig av W3C:s XHTML 1.0 Strict och utökade den DTD:n med det jag ville göra. När jag testkörde sidor med den nya DTD:n var resultatet att Explorer 6, Mozilla och Safari gick in i Strict mode. W3C:s validator läste dessutom DTD:n och anmärkte på fel i enligt den nya DTD:n. Om webbläsarna verkligen gick in och läste den nya DTD:n eller ej har jag svårt att avgöra. Jag har helt enkelt inte testat, för jag vet inte hur jag skulle göra det.
Frågan är väl om jag fortfande följer webbstandarder? Eller om jag bryter dem för att det passar mig? Och om jag i så fall gör fel eller rätt, ändå? Strukturen för XHTML är ju uppbyggd för att kunna göra just det här. Och om man förlänger tanken till XML så är det ju precis så det används.
Mitt största problem är att jag inte har någon att diskutera det med på ett vettigt sätt, vända ut och in på problemet. Sen har jag varit tyst om det för jag skulle vilja testa det först. Egoistiskt vill jag äga frågan en stund till, tills jag visat att det går att använda på ett vettigt sätt eller inte. Friskt vågat och det där.
Postat: 2004-11-16 kl. 22.58
Vilken av dessa skandaler har upprört dig mest under 2004? (OBS du kan bara välja en av dem.)
- Löspenisar och porrklubbsbesök i Metallfacket
- Prins Joachims skilsmässa och otrohet i Danmark
- Dopningen och den arrangerade mc-olyckan i OS i Aten
- Sex direkt i Big Brother
- Svennis otrohet med Faria Alam
- David Beckhams otrohet med Rebecka Loos
- Tortyren i USA:s fängelser i Irak
- Robinson-Robban målar sig blå i Robinson-finalen i tv
- Janet Jackson visar bröstet under tv-sändningen av Super Bowl
- Sverige lät USA-agenter föra ut egyptier ur landet
- Riksdagsmannen Per Bill drar barnvagn berusad och slåss med en ordningsvakt
- Kungen hyllar diktaturen i Brunei
- Kungen kör för fort i en värsting-Porsche
- Rymningarna från våra fängelser
- Politikernas jättepensioner
- Tre Kronors hockeyflopp i World Cup
- AIK-kravallerna på Råsunda
- Tomas Pontén och Johan Rabeus slåss på Dramaten
- Petningen av ÖSK ur Allsvenskan
- Händelserna i Knutby
- Kikki Danielssons rattfylla
- Skattebetalarna får stå för Bosse Ringholms hemresa från fotbolls-EM
- Lars Ohlys kommunism och stöd för diktaturer
- Fackpamparna skaffar sig lägenheter
- Lotta Bromé sparkas som julvärd och ersätts av Ernst Kirchsteiger
Okej okej. Jag vet. Man ska inte bli upprörd över kvällstidningarnas blandning av äpplen och päron i den där listan. Men jag tror ändå jag väljer:
Största skandal: Aftonbladets blandning av äpplen och päron i omröstningen Vilken skandal har upprört dig mest i år?
Postat: 2004-11-16 kl. 11.56
Giving away an album online isn't the way most artists end up with gold records. But it worked out that way for Wilco.
After being dropped from Reprise Records in 2001 over creative conflicts surrounding Yankee Hotel Foxtrot, the Chicago-based band committed what some thought would be suicide -- they streamed it online for free.
The album's subsequent release on Nonesuch debuted higher on the charts than any of their prior releases.
Jag vill citera hela skiten egentligen. Jeff Tweedy pratar om att varje nedladdning inte är ett förlorat köp, att musik inte är en vanlig produkt som kan säljas som en tennissko. Bra grejer.
Postat: 2004-11-16 kl. 10.52
Vi har bilder på nätet:
http://www.orebro.se/visintra_8310.htm
Vet du om det finns någon lämplig common license form för denna typ av bilder? De är gratis men ej för kommerisella syften. Läste om Wireds skiva på din blog.
(Björn Hagström: E-post)
Det fina med Creative Commons-licenserna är ju att de är så enkla att använda. De har ett alldeles lysande verktyg på webbplatsen.
Där finns dessutom all kringinformation man kan behöva.
Jag skulle rekommendera Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike License.
You are free:
- to copy, distribute, display, and perform the work
- to make derivative works
Under the following conditions:
- Attribution. You must give the original author credit.
- Noncommercial. You may not use this work for commercial purposes.
- Share Alike. If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under a license identical to this one.
- For any reuse or distribution, you must make clear to others the license terms of this work.
- Any of these conditions can be waived if you get permission from the copyright holder.
Örebro kommun har inte bestämt sig för vilken, eller ens om de ska använda en licens. Men jag gillar att de är intresserade. Björn Hagström förstår webben. Jag gillar att bo i en kommun där webbsamordnaren inte bara arbetar med webben.
Postat: 2004-11-16 kl. 09.56
Nåväl. Så skrev de ju inte. Men väl:
Fler och fler skriver blogg på internet. Men bland 20-åringar på Universitetet är bloggvärlden okänd. Att skriva offentlig dagbok, blogg, på internet är senaste modet inom informationsvärlden. Bloggandet sprider sig över hela världen. Blandningen av ämnen på bloggen kan vara stor, huvudsaken är att kommentarerna är aktuella.
(Artikeln följdes upp av en Fråga 5-spalt med två intervjufrågor: 1. Vet du vad en blogg är? 2. Tror du att du kommer läsa bloggar i framtiden? Typ.)
FN i Yahoo! Messenger-konversation:
Först tar NA kontakt med Ilshammar om bloggar, sen gör dom sig omaket att fråga några ekonomi- och socialt arbete-studenter om dom läser bloggar! Komiskt. Fattar dom inte att det finns ett helt hus med mediestudenter strax bredvid? Så jävla korkat. Dom bygger upp det på att "studenterna vet inte vad det är, men däremot en 50-årig forskare". Jesus.
Precis. Jag skulle bli mer orolig om Lars Ilshammar, styrelsemedlem i Sveriges Radio - ledande i numera avsomnande Democrit-projektet - grundare och aktieägare i Peter 2 Meter, inte visste vad bloggar var.
Pågående forskning:
Lars nuvarande forskning handlar om den internationella regleringen av medier och kommunikationsteknik i ett historiskt perspektiv. I projektet "Internationella kommunikationsregimer" studerar han ett antal sådana regimer från 1800-talets början till Internetåldern. Genom att utgå från begreppet "demokratisk infrastruktur" vill Lars analysera vilka konsekvenser olika och ibland motstridiga regleringsinitiativ har haft för det offentliga rummet, särskilt med avseende på medborgarnas yttrandefrihet och deras tillgång till olika kommunikationsmedel.
Fast det är intressant att alla tar upp det nu. Nyheten om Observers bevakning har varit mer hjälpsam än vad man kanske kunde förutse och som de snabba kommentarerna gjorde gällande. Att de publicerade listan var viktigt. Diskussionen efteråt var viktig. Att andra medier spann på nyheten var minst lika viktigt. Och utan Observers, lite märkliga lista, skulle inte något hänt nu.
Just nu surar jag över att ingen bevakat Bloggforum ordentligt.
Uppdatering, senare:
Kommenterat har åtminstone delvis beskrivit innehållet.
Postat: 2004-11-14 kl. 14.25
Russel Tyrone Jones, aka Ol' Dirty Bastard, aka ODB, aka Osiris, aka Joe Bannanas, aka Dirt McGirt, aka Dirt Dog, aka Unique Ason, aka Big Baby Jesus är död.
En av få jag följt hängivet. Han förstod att humor inte bara var något fånigt. Att den där hårda attityden behövde göras till något mer.
Postat: 2004-11-12 kl. 12.29
Sveriges kortaste band, som återuppstått.
Beväpnade med 40 minuter studentspexig stryketränarmetal med svennemohikan som gör djävulstecknet dygnet runt.
/.../
Klädda som fyra 30-årskriser gör de dumgrogg på det sämsta 90-talet kunde erbjuda
Avhyvling och avhyvling förresten. Sågning kanske är ett bättre ord. Jäms med fotknölarna.
Ännu roligare kommer det bli när de bemöter recensionerna. De är alltid så klämkäcka och ungdomliga då. Dom är down with the kidsen, liksom.
Postat: 2004-11-12 kl. 00.44
I det nya numret av Wired finns det med en skiva, licencierad under Creative Commons. Erik refererade Ny Tekniks artikel för några dagar sen.
Hela skivan finns upplagd hos Creative Commons.
3 av låtarna är licensierade under Noncommercial Sampling Plus, resten är Sampling Plus
Låtlistan:
- Beastie Boys "Now Get Busy"
- David Byrne "My Fair Lady"
- Zap Mama "Wadidyusay?"
- My Morning Jacket "One Big Holiday"
- Spoon "Revenge!"
- Gilberto Gil "Oslodum"
- Dan the Automator "Relaxation Spa Treatment"
- Thievery Corporation "DC 3000"
- Le Tigre "Fake French"
- Paul Westerberg "Looking Up in Heaven"
- Chuck D with Fine Arts Militia "No Meaning No"
- The Rapture "Sister Saviour (Blackstrobe Remix)"
- Cornelius "Wataridori 2"
- Danger Mouse & Jemini (starring Cee Lo and Tha Alkaholiks) "What U Sittin' On?"
- DJ Dolores "Oslodum 2004"
- Matmos "Action at a Distance"
Lite fränt också att DJ Dolores använt Creative Commons-licensen för Gilberto Gils "Oslodum" till sitt bidrag.
Wireds artiklar i samband med skivan:
Postat: 2004-11-11 kl. 22.05
Steve Vamos, Microsoft Australia's managing director, agreed, saying he does not believe IE's market share is under attack following the recent high-profile debut of the Mozilla Foundation's Firefox browser.
Firefox krossar
"Because IE is ubiquitous, you hear a lot more about it, but I don't think that Internet Explorer is any less secure than any other browser out there," English said.
Wikipedia: Internet Explorer - Security
"If there are features in our products that are subpar or need to be added, then I have great confidence that we are an organization that responds pretty quickly and effectively to that."
- Version 1.0 (Final) – August 1995
- Version 2.0 (Final) – November 1995
- Version 3.0 (Final) – August 1996
- Version 4.0 (Final) – October 1997
- Version 5.0 (Final) – March 1999
- Version 5.5 (Final) – July 2000
- Version 6.0 (Final) – October 2001
Wikipedia: Internet Explorer - Release history
"I don't agree that just because a (competing) product has a feature that we don't have, that feature is important," he said. "It is not. It is only important if it is a feature the customer wants. There are plenty of products out there with features we don't have. We have plenty of features that our customers don't use."
WinInsider: What users want in Internet Explorer 7.0 upgrade.
Postat: 2004-11-10 kl. 18.57
Virgin sued Apple in France to force Cupertino-based company to license its FairPlay technology, the only way to sell right-protected music tracks for iPod.
Today, the French Authority (Conseil de la Concurrence) in charge of such conflict has rejected Virgin's claims, stating that FairPlay technology was not required to be able to sell music online.
Fairplay är alltså den DRM-teknik Apple använder i iTunes Music Store. Virgin Frankrike stämde Apple för att de inte licensierade ut tekniken och därmed tillät andra att sälja musik som kan spelas i en iPod. Nu har alltså en franska domstol kommit fram till att det inte finns grund för stämningen, på grund av att Fairplay inte är en förutsättning för att sälja musik online.
Man kan ju dock hoppas att Apple ändrar policy själva och licensierar ut Fairplay frivilligt istället.
Postat: 2004-11-10 kl. 16.01
Jag letade efter "Submission" när nyheten om Theo Van Goghs död kablades ut.
Nu ligger den ute på nätet. Vet inte om det är sanktionerat, men jag tycker ändå den borde spridas - för Theo Van Goghs och Ayaan Hirsi Alis skull, hon kommer väl få leva med dödshotet resten av hennes dagar. Filmen är vacker och obehaglig. Ännu mer så nu, antar jag. Sevärd hur som helst.
Mer om Ayaan Hirsi Ali och vad som händer nu i Nederländerna:
Det verkar vara en läskig utveckling på gång där nere just nu. Massan dömer en grupp och politikerna agerar därefter.
Postat: 2004-11-10 kl. 13.26
Håkan Erlandsson på Skiv- och nätbutiken Bengans i Göteborg säger att konkurrensen under de senaste tio åren kommit från andra branscher:
- Det kom dataspel, mobiltelefoner och dvd. Tidigare köpte man biobiljetter eller musik, nu ska hundralappen räcka till mycket mer, säger Håkan Erlandsson.
Musikprofessor Lars Lilliestam på Göteborgs Universitet håller med:
- Människors resurser är ändliga. Man har inte hur mycket pengar som helst att lägga på fritidssysselsättningar. Man har inte tid till allt. Det är många som glömmer att vi inte har inte tid till allt. Det verkar inte skivindustrin reflektera över. Det kommer nästan reflexartat att man skyller på nedladdningen som orsken till minskad försäljing.
Skönt att fler ser nyktert på situationen. Ibland tycker jag snarare skivbranschen borde se med tillförsikt på att de inte minskat mer.
Säg en vanlig gymnasiestuderande som har hela sitt studiebidrag och dessutom en mobiltelefon. Det är ju lätt 100 kr mindre i månaden att köpa skivor för då. Och när priserna skjutit i höjden så ...
Av samma anledning är det märkligt att spelpressen håller sig på så låg nivå. De som har råd att köpa tv-spel idag borde kräva bättre skribenter och mindre inriktning mot ungdomar. Åtminstone i några av tidningarna. Missil försökte, Gamereactor fortsätter väl på sätt och vis. Men det är inte tillräckligt. Kulturredaktioner tar bara i spel när det blir en diskussion om det i samhället, inte självmant och för dess eget värde.
Postat: 2004-11-10 kl. 11.15
Är det inte åtminstone lite roligt att efter allt hoo haa om webbstandarder och Firefox, så validerar inte startsidan de valt för Firefox ens nästan?
Iofs är det ju Google, men ändå. Webbstandarder, vad är det? Det kan man väl inte ha till något bra ...
Postat: 2004-11-09 kl. 17.52
Med den nya designen på Digfi är Skandinaviens största oberoende musiksajt dessutom lika snygg som bra!
(Digfi: digfi pressmeddelande 041109)
Hur var det där med oberoende igen? Finansierad av SAMI, var det verkligen definitionen?
Konstigt att de aldrig vill fortsätta diskutera när vi pratar siffror med dem. I wish, I wish, I wish att vi hade råd med Red Measure.
Postat: 2004-11-09 kl. 16.36
Nu när Firefox är släppt i skarp version kan jag ju passa på att släppa lite fin webbläsarstatistik från dagensskiva.com.
Vi har börjat använda ett nytt statistik-verktyg, vilket är en möjlig felkälla i sammanhanget och förra månaden åts upp av webbleverantören (därav bytet av verktyg). Men statistiken för besökande webbläsare de senaste dagarna är verkligen fascinerande.
Ärligt talat trodde jag knappt det var sant när jag såg siffrorna. Har följt dem i några dagar nu och de fortsätter ligga på samma nivå.
Så länge jag minns har besöksstatistiken för Explorer-webbläsare legat över 90 %. Nu är det förändrat.
Uppdatering: Torstensson är jobbig. Jag hade ju för avsikt att inte räkna själv. Äh, nu gjorde jag det rätt i alla fall. Det som saknas i totalsiffran (0,6 %) är mobilwebbläsare, Avant, Konqueror och någon Amiga-webbläsare.
Webbläsare |
Andel |
Internet Explorer |
76,55 % |
Mozilla |
12,00 % |
Netscape |
5,98 % |
Safari |
3,26 % |
Opera |
1,61 % |
77 % för Internet Explorer, 18 % för webbläsare med Mozilla-bas.
Våra läsare är webbmogna, men inte exceptionellt så. Kanske har Mike Davidson helt rätt i att Firefox satt alldeles för låga mål när de hoppas ha 10 % av webbläsarmarknaden om ett och ett halvt år.
Postat: 2004-11-09 kl. 10.16
Kommunen kunde ha räddat Örebro SK. Men de fick aldrig någon förfrågan.
- De kom aldrig till oss och vädjade om att de behövde akut hjälp. Hade det handlat om 550 000 kronor hade vi säkert hittat någon lösning på det, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Sjöström till Nerikes Allehanda.
Ett större bidrag från Örebro kommun har dock hela tiden uteslutits.
Det är inte utan att man skulle vilja citera Looptroop i såna här lägen. Men det skulle ju faktiskt vara överdrivet och dumt.
Och det är jävligt skönt att det är dåraktiga Djurgårdsjävlar som skämt ut sig utanför fortbollsförbundet. Kubaner kramas istället för att krossa rutor.
Postat: 2004-11-08 kl. 20.52
Jag skickade iväg några intervjufrågor till Mikael Olander, vd för CDON. Publicerar intervjun rå här, ska se om jag ska konvertera den till något bättre för dagensskiva.com.
Q1: Ni verkar ha avbrutit samarbetet med Inprodicon, som tidigare var er tekniska leverantör. Varför då? Innebär det att ni har kvar dubbla avtal?
A1: Preliminärt har bytet skett för att möta MSN:s krav. Vår nya leverantör har en lösning som bättre stämmer överens med MSN:s krav. Jag kan i övrigt inte kommentera våra avtal.
Q2: Priserna i butiken verkar vara sänkta i den nya tekniska lösningen. Är priserna permanenta?
A2: Ja, såvida inte skivbolagen höjer priserna.
Q3: Vem är er nya tekniska leverantör? Varför valde ni dem istället för OD2?
A3: MSN valde CDON bland annat på grund av lokal närvaro. Vi valde 24/7 Musicshop.
Q4: Indie-bolag saknas i butiken. Flera andra affärer har tidigare haft problem att sluta avtal med independentbolag i Europa om försäljning av deras material i sina digitala nedladdningsbutiker. När jag letar efter stora independentnamn i er butik hittar jag heller inte det jag söker i nedladdningsdelen. Hur ser planerna ut? Pågår förhandlingar med independentbolag eller sköts det centralt för den tekniska leverantören?
A4: Vi har slutit avtal med indie-bolag, de kommer upp på sajten under november. Indiebolagens innehåll går via 24/7 Musicshop, de lägger in materialet. Om indie-bolag vill ha med sitt material i butiken bör de i första hand gå via 24/7 Musicshop.
Q5: Finns det planer på att integrera skiv- och fil-butikerna till en? När kommer det i så fall ske?
A5: Ja, det kommer ske under 2005.
Q6: Hur ser det ut med andra format för filerna i butiken?
A6: Det kommer fler format och information inom kort.
Q7: Hur går försäljningen?
A7: Bättre än väntat.
Uppdatering:
Typ så.
Postat: 2004-11-07 kl. 23.08
Ich weiss von einer verlässlichen Quelle, dass Apple sämtliche Pläne für europäische Stores ausserhalb der Eurozone vor einigen Wochen auf Eis gelegt hat (tatsächlich lief die Planung eines europaweiten Ladens bis dahin noch - allerdings hat das Finance Department den Stecker gezogen, nachdem klar wurde, dass durch die Währungsdifferenz die eh schon knappen Margen pro Song komplett weggeschmolzen wären). Es ist weder kurz- noch mittelfristig geplant, den Store auf die Schweiz oder andere Nicht-Eurozonen.
Länder innerhalb Europas auszudehnen und die Margenverhandlungen mit der IFPI wurden ergebnislos abgebrochen.
Källan kanske inte är att lita på, men det är ju inte helt otroligt att det stämmer.
De är alltså oroliga för att inte tjäna tillräckligt mycket när växelkurserna fluktuerar. Men det kan väl egentligen inte vara ett så stort problem? Visst är väl de flesta icke-euro-länders valutor knutna till den ändå?
Postat: 2004-11-07 kl. 22.46
Det verkar vara två tekniska lösningar bland de nyöppnade butikerna.
MSN har inte vecklat ut sin egen teknik eller katalog av innehåll när de öppnade i Europa. Istället är det brittiska OD2/Loudeye som levererar lösningen, men den är brandad MSN Music. Det som kanske är mest intressant med pressmeddelandet från Loudeye är att de knappt nämner sig själva alls. Samt att de mest pratar om Apples framgångar.
I Finland, Danmark, Norge och Sverige har verksamheten gått till CDON. De har övergivit Inprodicons lösning, men heller inte hoppat på tåget för OD2. En whois på domänen där butiken är hostad, omds.de, leder till 24/7 Musicshop. 24/7 Musicshop är ett tyskt företag som beskriver sig som en Business Application Provider.
The 24/7 MusicShop Application Suite är deras lösning för musikbutiker. Där har de produkter för hela kedjan – uppladdning av musik (från bolag, artister), en central katalog med innehåll (men även möjlighet till lokala kataloger), CMS-verktyg för att sätta upp butiker.
Riktigt intressant system verkar det som. Men därmed också desto konstigare att CDON inte implementerat den bättre. Finns det fortfarande ingen musikaffär som har integrerat nedladdning med försäljning av skivor? Så jag bara kan söka på artist och sen få välja vad jag vill köpa för produkt?
As a One-Stop-Shop-Solution in the form of a White-Label-Shop or with an API-Library connected into existing E-Commerce-Systems. The system will be implemented seamlessly with your company's look & feel.
Om möjligheterna redan finns där är det väl bara att implementera ... ?
Intressant hur som helst att de har valt en egen teknisk lösning. Av kommentarerna i hjälpen att döma verkar de dessutom vara på gång med en lösning för andra format, iPod-kompatibla sådana. (Förstår inte riktigt hur de ska lyckas med det, de pratar om vattenstämplade mp3-filer. Hur ska de få iPod:s att både styra rättigheterna och samtidigt spela dem när de bara är öppnade för AAC med Fairplay och fria mp3-filer?)
Har slängt iväg några frågor åt några håll, får se vad det leder till.
Postat: 2004-11-04 kl. 18.23
Macworld kör nyheten att MSN Music nu finns i Sverige. Jojo.
Det som hänt är att MSN Sverige har fått in en kanal till, alltså CDON:s Inprodicon-lösning.
Uppdatering: Hmm. Det verkar som jag hade fel. Det är inte en Inprodicon-lösning. Håller på att försöka leta upp vilken lösning det faktiskt är istället. Det verkar inte vara MSN Musics lösning i alla fall. Mer här.
Microsoft är helt öppna med att det handlar om att passa på att ta marknadsandelar innan iTunes Music Store kommer.
/.../
— Om man ser till alla de nya länderna, räknar vi med att överta iTunes marknadsledning väldigt snart, eftersom vi kommer att ha en större kundbas, säger Arndt Salzburg, ansvarig för bland annat MSN-satsningen i Europa.
Jag tror ärligt talat inte att det här kan räknas som att etablera sig.
Tillägg 2004-11-07: Det de gör är att stövla in utan att ta risken själv. I nuläget är det viktigare att inte låta iTunes få dominans än att göra egna pengar. Microsoft agerar strategiskt och arbetar för sitt operativsystem snarare än för pengar i musikbranschen. Det är den stora skillnaden mellan Apple och Microsofts satsningar i just musikbranschen (även om Apple mest är inne i branschen för en handhållen dators skull, nåja en iPod alltså).
Postat: 2004-11-04 kl. 17.56
Det känns smått otroligt. Den där farsen från 80-talet när nyrika rockstjärnor ville ge något till de fattiga barnen trodde jag var en med skam bortglömd grej. Kulturimperialism på dum nivå.
Vet de att det är jul? Nej.
Källa: Exploring Africa
Men nu bestämmer de sig alltså för att göra om det igen 20 år senare, men inte 20 år visare.
Och inte nog med det. Christer Sandelin får samma ljusa idé. Med gräddan av avskrädet i svenskt musikliv ska de göra en svensk version. Woohoo.
Postat: 2004-11-04 kl. 15.39
- HCE urval
- Hans-Christer Ericson
- 9172032154
- Friends of ED
- Paperback
- Slottsgatan
- 2004-09-16
- #2641
- Adlibris
- Bokus
- Amazon UK
En mycket märklig bok. Det är en självbiografisk bok. Det är en diktsamling. Det är en designbok. Allt i ett.
Den består av ett urval ur HC Ericsons produktion – material från "Ordbilder", "Isoleringslager", "Reningsverk" samt illustrationer från hans portfölj. I förordet berättar Ingrid Elam om när hon tillsammans med HC Ericson pratade om bokutgivning när han berättar att han tycker om pocketformatet, men att det är för fult. Inte omslaget, utan inlagan.
Tillsammans har det gjort något väldigt speciellt. En bok där jag minut för minut ändrade mig om formen eller innehållet var det viktigaste i boken. Och slutsatsen är den som det måste bli: Både och.
FN sa alldeles nyss när jag förberedde en presentation för en ledningsgrupp här på jobbet att: Design är ett verktyg för att få ut information, fast hon formulerade det mycket bättre.
Man skulle kunna argumentera för att vissa designinriktningar inte håller med, som till exempel den som David Carson (vilket påmminer mig om att jag vill köpa "Probes": citat från Marshall McLuhan, designad av Carson) varit framträdande i med sin form, för till exempel utdöda kulturtidningen Raygun. Men det är fel även där, för där var formen en del av innehållet och alltså information. Design har oftast inte den rollen, men den kan ha den.
Hur som, trevlig upplevelse. Dessutom är det trevligt med en designbok prissatt som en pocket (ehum, det är ju en pocket ...). Jag vill kolla upp mer som han gjort. "Corpus" nästa kanske?
Postat: 2004-11-04 kl. 14.29
- Tjuvarnas marknad
- Jan Guillou
- 9164201325
- Piratförlaget
- Inbunden
- Slottsgatan
- 2004-11-03
- #2640
- Adlibris
- Bokus
Jag får stora utslag på min snobbismmätare när jag läser Guillou. Jag gillar det, jag vet ju det. Men jag har lite svårt att erkänna det. Kommer helst med undanflykter som att – Man vill ju ha något lätt ibland. Men varför är det en undanflykt? Jag gillar ju att läsa det av precis den anledningen. Guillou skriver som en Hollywood-film. Och Hollywood-filmer är en av mina passioner. Jag gillar att bli underhållen för en stund för att sedan i stort sett glömma vad jag ägnat timmarna åt. Jag gillar att håna detaljer med dem, men i stort sett njuter jag bara av upplevelsen att begrava mig i underhållning. Jag skall helt enkelt försöka bejaka min underhållningssjäl.
Det största problemet med att läsa Guillou är han själv. Hans självgodhet och hans ton. Precis det man älskar att hata i hans krönikor och i hans övriga framträdanden. Det svåraste att ta är hans självbild i boken, med den fantastiska Erik Ponti som alter ego. Nu har jag inte läst "Ondskan", men hur hänger den nya bilden av Pierre ihop med hans historia i "Ondskan"? Den hänger inte ihop med filmen i alla fall.
"Tjuvarnas marknad" är den slarvigaste Guillou-boken jag läst och då har jag läst ganska många. Man riktigt märker hur han mest av allt kokade när han skrev den. Destillerat skulle man kunna se det som hans griniga krönikor som kommenterar samhällshändelser, i en för långt broderad form. Men mest av allt tänker jag på en blogg när jag läser.
Guillou kommenterar det som intresserar honom: försäkringsbolagen (bonussystem, krånglande utbetalningar till försäkringstagare, ohederlighet), polisen (otillräckliga utredningsresurser, SÄPO:s talanglöshet, internationella insatsstyrkans onödighet), rikedom (brats, kungafamiljen, girighet), ekonomisk brottslighet (contra vanligt tjyveri – straffskalor, utredningsresurser, svinighet). Och så plockar han in andra personliga intressen som konst, vin, jakt. En lång blogg löst sammanbunden i ett vitt, men personligt spektrum. Det skulle nästan vara intressant att leta tidningsartiklar till alla de syrligt nedskrivna detaljerna som hans språkrör i boken får uttala. För det är inte svårt att följa inrikesnyheterna som ligger till grund för kommentarerna. Naturligtvis har han även med en släng mot sin nya hang-up, oskyldigt dömda i pedofilmål, det ska ju nämligen hans nästa romanserie handla om satt i någon historisk kontext och jämförd med forntida häxjakter.
Och jag läser blogginlägget i boken som refererar till diskussionen i bloggosfären om karaktärer som finns i samma universum (glömt bort var jag såg den sist) när Anna Holt plockas med i historien. Där riktigt lyser det igenom av barnslig lycka i texten. Han verkar haft riktigt roligt när han lånat persondrag av Leif GW Perssons karaktär.
Men det är inte en särskilt bra bok. Just hans bubblande ilska gör det svårt för honom att hålla sig till formen. Han tappar formen och drivet, blir istället oftast mest agiterande. Har svårt att måla upp trovärdiga personligheter, särskilt i form av den kvinnliga huvudpersonen. Men ändock. Jag gillar det ändå. Trots, eller kanske till och med tack vare, att det inte är så bra.
Postat: 2004-11-03 kl. 01.04
BBC är väldigt bra på webben.
US elections map.
Update:
Idioten vann. Nåväl, det blir ju i alla fall bättre musik när republikanerna styr. Alltid nåt.
Postat: 2004-11-02 kl. 17.31
- Lone Wolf and Cub Volume1: The Assasin's Road
- Kazue Koike (text) & Goseki Kojima (illustrationer)
- 1569715025
- Dark Horse
- Pocketserie
- Slottsgatan
- 2004-08-25
- #2642
- Adlibris
- Bokus
Jag jagade länge efter alla utgåvor av "Samurai", serietidningen som publicerade "Kozure Okami" så långt det gick i Sverige. Jag fann den redan första året den gavs ut, men det tog något år i seriebodar för att hitta de första numren.
Det är den bästa serie jag läst. Historien funkar och bilderna är fantastiska. Om jag minns det hela rätt var det den amerikanska utgivaren som gick i konkurs, den svenska tidningen gick utmärkt men man hade inte resurser att själva fortsätta utgivningen genom egna översättningar av materialet.
Jag kommer inte ihåg exakt hur långt de hann, men serien avslutades någonstans runt två tredjedelar av historien.
Därför blev jag alldeles överlycklig när jag hittade nyutgivna versioner av den fullständiga serien. Jag har fortfarande bara hunnit köpa den första delen, men allihop är på min inköpslista.
Tyvärr är formatet helt fel. Det känns nästan sorgligt att läsa Goseki Kojimas fantastiska bilder i så litet format. Bilderna som var mer levande än rörliga bilder över hela uppslag är helt plötsligt bara en decimeter höga och detaljerna går förlorade. Men jag måste fortsätta. Jag vill ju veta hur det går.