k-märkt

iTunes 5

Postat: 2005-09-08 kl. 13.33

Igår, i samband med iPod nano, släppte man också iTunes 5.

Den tydligaste nyheten är väl att gränssnittet uppdaterats, men det var inte där jag fastnade.

Först och främst fick jag den funktion jag saknat i Apples iLife-program sedan de lanserades: mappar för spellistor/fotoalbum. Tyvärr har de ju ändå misslyckats eftersom jag inte får placera dem var jag vill, de placeras alltid i toppen av spellistfältet.

En lite mindre nyhet är att man nu får ställa in själv om iTunes ska komma ihåg uppspelningsposition i vanliga mp3-filer. Det är alltså den funktion man först hade i AAC-ljudböcker att man kan återvända till det stället där man var sist. När podsändningar togs med i version 4.9 la man även till alternativet för de mp3-filer man prenumererar hem via iTunes. Det är en efterlängtad funktion för de podsändningar jag prenumererar på utanför iTunes och dessutom för de som köper böcker i mp3-format från till exempel Poplife. Men Apple behöver öppna för andra klienter att göra den inställningen när filerna läggs till i biblioteket.

Den andra nyheten att lägga märke till är Text-fliken på varje spår. Jag hittar ingen information om vad det ska användas till, men man kan ju alltid hoppas på att någon bygger en karaoke-funktion. Engadget säger dock att funktionen är till för recensioner.