k-märkt

Share on Facebook

Postat: 2007-09-26 kl. 16.22

Jag började titta på delningsknappar för Facebook idag, för jag blev nyfiken efter att jag sett Expressen använda det. Men jag blir inte riktigt klok på vad Facebook faktiskt hämtar.

På Facebook vill scriptet öppna ett nytt fönster där den plockar med document.title

<script>function fbs_click() {u=location.href;t=document.title; window.open('http://www.facebook.com/sharer.php? » u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t), » 'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436'); return false;}</script>
<a href="http://www.facebook.com/share.php?u=<url>" onclick="return fbs_click()" target="_blank">Share on Facebook</a>

Facebook Share Partners (2007)

På Expressen hämtar den första delen av innehållet i en artikel. Och Expressen slarvar med meta-taggarna, åtminstone på recensionerna (där kommer endast genre med). (Dessutom slarvar de med texten just där – de hävdar att Lars Winnerbäcks nya skiva är smärtsam och vacker. Smärtsam håller jag med om.)

Description meta-taggen för Winnerbäck-recensionen är:

<meta name="Description" content="Universal ROCK" />

Expressen Källkod för Lars Winnerbäck - Daugava (2007-09-26)

Ändå blir resultatet:

Expressen: Dela på Facebook

Det verkar som den faktiskt analyserar innehållet på sidan, såväl som den tittar på metataggarna, för texten som kommer upp där finns bara i brödtexten på sidan.

<p class="brodtext1 indent"><br /><span style="margin-left: 15px;"/> I ”Mareld” sjöng <strong>Lars Winnerbäck</strong> att Dublin var farligt. Det är väl därför han drar dit. Trotsar sunt förnuft. Nu när ändå allt är uppfuckat och demonerna rider honom.

Ibid (Rad 2372 i källkoden)

På andra sidor tar den faktiskt meta name="Description", men inte just här där den var så dålig.
Känns som en smart lösning av Facebook, men jag förstår inte hur så jag letar vidare.

När jag googlade på parametrarna jag hittade att använda (t för sidtitel [som inte verkar fungera] och u för url) hittade jag en svensk blogg som använder Facebook-länkar. Där skickas också permalänken med, men antingen tar Facebook ingenting alls eller det andra stycket, vilket inte gör mig särskilt mycket klarare (då det andra stycket inte är uppmärkt på annat sätt än det första).

<p>Jag kanske har för höga krav på folk.<br />
På ett sätt, jag vet mycket väl att jag inte har höga på andra. </p>
<p>Men vad fan, jag kan väl inte rå för att jag är perfekt och aldrig gör några som helst misstag.<br />
När det kommer till vissa saker alltså. För jag gör misstag. Det gör jag verkligen.</p>

Ett eko i mängden Källkod för Archive for the ‘Filosofi’ Category (2007-08-17)

Jag testar på dagensskiva.com där Facebook hittar bilderna från vänsterspalten (naturligt, eftersom vi varken använder meta name="Description" eller har en smart källkodsordning då den spalten ligger först. Konstigare är dock att den hittar innehåll först vid dagensbok.com-puffen längst ner i vänsterspalten:

<dd class="text">Det är häpnadsväckande vilken oroande bild Johan Cullberg målar upp av psykiatrin i Sverige från 60-talet och framåt. Vi har ...</dd>

dagensskiva.com High on Fire "Death is this Communion" (2007-09-26)

Facebook hittar sex bilder, men inte rätt bild:

dagensskiva.com - Normal

Om jag vänder källkoden rätt (med Holy Grail-teknik) hittar Facebook innehållet, rätt bild (och bara en bild) men den tar texten från bonusinformationen (som också ligger före content):

dagensskiva.com - Omvänd

Om jag sedan lägger till meta name="Description" tar den rätt bild och rätt text:

dagensskiva.com - Omvänd med meta description

Om man tittar på de utökade instruktionerna finns det ännu fler meta-taggar att välja ut. Som till exempel bild och title:

<meta name="title" content="Smith hails 'unique' Wable legacy" />
<meta name="description" content="John Smith claims beautiful football is the main legacy of Akhil Wable's decade at the club. " />
<link rel="image_src" href="http://www.onjd.com/images/WableAFC205.jpg" />

Där finns även instruktioner för hur man får Facebook att känna igen olika mediatyper man vill dela.

Semantik för dagensskiva.com #4

Postat: 2005-10-22 kl. 18.01

För snart ett år sedan postade jag det första inlägget om semantik och dagensskiva.com.

Först var jag inne på att utöka DTD:n med egna element, för att eXtend XHTML. Flera var emot idén och ville snarare i så fall inkludera ett namespace för samma sak. Men det är för svårt och för tråkigt. Jag har dessutom följt Tantek Çelik:s diskussioner om microformat som säger att man ska designa för människor först, maskiner sen (presentable and parsable). Att man ska bygga på existerande teknik och välanvända standarder istället för att bygga nytt själv. Those who ignore standards are doomed to reinvent them.

Så OK. Använd element som redan finns och ge mer semantik med class:er. Vilket leder fram till frågan om vilka element som ska användas.

Jag vill märka upp artister i koden, för skannbarhet av texten. I sitt tal på Web Essentials 2005 (slide 39) menade Tantek att man bör använda cite för att märka upp en bibliografi-lista (och lista för listan själv). I hans exempel märker han upp hela raden med en cite-tagg.

<cite>
"Cascading Style Sheets, level 2, CSS2 Specification",
B. Bos, H. W. Lie, C. Lilley, I. Jacobs, 12 May 1998
</cite>

Tantek Çelik The Elements of Meaningful XHTML (2005-09)

Problemet med det är att det inte alls räcker. Tycker jag. Jag vill skilja ut författarna från den raden. Det blir alldeles för otydligt med bara en tagg för allt det där. Presentable and parsable var det ju.

Dessutom vill jag helst använda element så det finns någon default styling att falla tillbaka på när stylesheet:et försvinner. Men jag ser ändå några alternativ.

Vi tar dagens recension på dagensskiva.com:

The Books består av Nick Zammuto och Paul de Jong och från sin nuvarande bas i North Adams, Massachusetts genererar de märkvärdig musik som resulterat i tre album, "Thought for food", "The Lemon of Pink" och "Lost and Safe".

dagensskiva.com En favorit i biblioteket (2005-10-22)

Idag använder vi inga taggar för titlar över huvud taget. Vi sätter dem bara inom citat-tecken vilket knappast är optimalt. Särskilt som vi använder samma notation för inline-citat.

Så vad skulle man göra istället?

The Books består av <strong>Nick Zammuto</strong> och <strong>Paul de Jong</strong> och från sin nuvarande bas i North Adams, Massachusetts genererar de märkvärdig musik som resulterat i tre album, <cite>Thought for food</cite>, <cite>The Lemon of Pink</cite> och <cite>Lost and Safe</cite>.

strong kanske inte är riktigt bra eftersom det inte riktigt är emfas jag använder? Eller? Kanske är det just det jag gör? Betonar namnet i texten.

Andra alternativ då? Om vi minns tillbaka till det andra inlägget i serien, Mer om semantik för dagensskiva.com, så refererade jag Roger Johansson som refererade Lachlan Hunt som argumenterade för användningen av span när ingen semantiskt element finns att tillgå:

The Books består av <span class="artist">Nick Zammuto</span> och <span class="artist">Paul de Jong</span> och från sin nuvarande bas i North Adams, Massachusetts genererar de märkvärdig musik som resulterat i tre album, <cite>Thought for food</cite>, <cite>The Lemon of Pink</cite> och <cite>Lost and Safe</cite>.

Men då blir man av med all default styling. Vilket jag inte känner mig särskilt nöjd med alls. <b class="artist">? Eller kanske <cite class="artist">? Men det är inte heller bra för oftast refereras bara artister i brödtexten av en recension, de sätts inte i relation till ett verk och då bör inte <cite> användas, som jag uppfattar det. Kanske bör alla artister alltid kunna permalänkas till och i så fall kan man ju använda a-elementet.

Sök mitt jobb: Kal blir en glad användare

Postat: 2005-10-11 kl. 00.22

Den 1:a december blir jag tjänstledig i ett halvår för att pröva på att vara konsult i det lilla, men trivsamma Happy User. Alltså behöver Lantmäteriet ersätta mig:

Webbgruppen är specialiserat på användargränssnitt och människa- datorinteraktion i webbaserade affärslösningar där kartor ingår. Gruppen har en aktiv roll i utveckling och förvaltning av Lantmäteriets webbplats och bedriver även uppdragsverksamhet inom webbutveckling. Vi söker en självgående och initiativrik designer. Tjänsten är ett vikariat till 2006-06-02 med tillträde snarast möjligt. Placeringsort Örebro.

Arbetsuppgifter:

Du ska jobba i webbteknikens framkant, som projektdeltagare och designexpert producera visualiseringar av tänkta webblösningar och klickbara "dummys" för användartester. Du ska översätta användarsynpunkter/krav och producera fungerande användargränssnitt med professionell design och teknik. Du ska tillämpa Vägledningen för 24-timmarsmyndigheten och webbstandarder, där stylesheets och semantisk kod är viktiga beståndsdelar.

Önskvärda kvalifikationer:

Utbildning inom design, användbarhet och informationshantering med inriktning mot webb samt dokumenterad kompetens och erfarenhet från ämnesområdet. Behärska svenska och engelska i tal och skrift. Erfarenhet av projektarbete, informationsmodellering och kundkontakter. Behärska erforderliga verktyg i Windows/Mac och gärna vara insatt i användningsfall enligt RUP.

Jag har sagt det förut, att jag inte kan tänka mig mycket roligare saker att arbeta med just nu förutom 24-timmarsmyndigheten. Det är ett paradigmskifte för offentliga Sverige och ett nödvändigt sådant. Det finns massor av utmaningar att ta i och hur mycket arbete som helst att göra. För egen del behöver jag göra något annat en stund för att skaffa mig fokus.

Oroa dig inte för det där med kartorna förresten. Jag började inte bry mig om dem förrän jag fattade att det egentligen bara är metadata. Och metadata kicks ass.

Semantik för dagensskiva.com: Microformats

Postat: 2005-03-16 kl. 23.00

Webgraphics skriver om att Tantek Çelik och Eric Meyer talade om Microformats på SXSW:

A one second summary: informally formalizing small bits of markup that others can adopt and improve.

webgraphics Microformats (2005-03-14)

Och kanske är det här jag hittar min semantik för nästa version av dagensskiva.com? Tidigare har jag mest funderat över class:er och vilka taggar som skulle kunna användas, men kanske kan idéer från detta användas?

Eric Meyer talade om Emergent Semantics:

To make the Web a smarter medium, semantics are needed to describe the nature of information. For some time, the W3C's vision of the Semantic Web has promised much but delivered little. While committees debate and refine, a mostly ad-hoc grassroots "lowercase semantic web" has begun to emerge and evolve. /.../ Best of all, nobody knows where it is going, because anyone can participate.

Tantek Çelik om The Elements of Meaningful XHTML: (hans slides)

Designers are using XHTML and CSS to efficiently and beautifully separate markup from presentation. /.../ Tantek will explore how to create, use, and reuse XHTML building blocks, both as originally defined, and as new microformats built from XHTML by the web standards community for people, conversations, social relationships, events, tags, presentations and other uses.

Mer om semantik på dagensskiva.com

Postat: 2005-01-19 kl. 18.32

För två månader sedan skrev jag om semantik i html-koden för nästa version av dagensskiva.com.

Jag var ute efter att skapa en Document Type Declaration för kultursidor på nätet. Typ. Jag fick genast mothugg från Staffan och Claes bland kommentarerna.

Välformulerade kommentarer som jag funderade fram och tillbaka kring och sen aldrig svarade om. (Förlåt.) Staffan skrev:

Jag tror att du borde kolla på XML Namespaces för utökning. RSS och andra mer modulariserade XML-format använder det friskt. Kolla exempelvis på din egen RSS-feed:

/.../

Om du vill göra en dagensskiva.com-semantik (DSCML? CultureML?) kan du göra den som en DTD (eller kanske hellre med XML Schema, Relax NG eller vad de coola kidsen använder för att definera XML-vokabulärer nuförtiden), med definitioner för 'artist', 'song', 'instrument' osv., och sen använda den ungefär såhär:

/.../

En lösning är att du inte presenterar dina DSCML-element ända ut till browsern, utan låter de genomgå en XSL-transformation som gör om '<dsc:artist>Björk</dsc:artist>' till <span class="artist">Björk</span>. Då tappar du visserligen lite av den semantiska informationen, men du kan å andra sidan låta läsare/robotar veta var det ursprungliga dokumentet finns, genom en <link rel="alternate">-tagg i <head>.

Spontant kändes det tråkigt att göra ett xml-schema. (Relax NG har jag aldrig ens hört talas om. Jag är inte en av de coola kidsen, bara en humanist som gillar webben.) Jag kan liksom inte argumentera för för och nackdelar alls. Men jag litar väl på er ändå. Även om det kändes som ett bra exempel på när XHTML DTD:n borde utökas.

Att inte använda elementen ända ut till webbläsaren verkar också tråkigt. Det är en sak att cms:et omvandlar något till något annat, men varför ska man skriva kod som inte betyder något för systemet för att servern sedan ska omvandla det? Jag har sett liknande lösningar förut och aldrig förstått vinsten med det. (Förutom att det är modernt och fränt med XML + XSL.)

I sammanhanget lägger jag dessutom till en e-postkonversation med Roger Johansson:

Även om du skapar egna element som i sig är semantiska kommer dom ju inte att betyda något hos någon annan, och utan CSS finns ingen "default styling" att falla tillbaka på. Nu spelar det förmodligen ingen större roll. Fast egentligen skulle man lika gärna kunna använda ett befintligt XHTML-element (cite borde passa för vissa grejer, och finns inget som passar finns ju alltid span) med ett class-attribut på. Då skulle kopplingen vara mellan databasfält och attribut i stället för element. Samma resultat, men utan att behöva blanda in en egen DTD. Eller missar jag något?

E-post från Roger Johansson Re: Standarder (2004-11-17)

Nu i dagarna refererade Roger Johansson en artikel om span-taggen och semantik.

Basically, span (like div) is a structural element intended for applying author-defined semantics where there is no other suitable semantic element available or as a generic container for semantics expressed through semantic attributes, such as an alternate language; though the element is often used for presentational purposes with little regard for either structure or semantics.

Lachy's Log Semantics of <span> (2005-01-16)

Han menar att så länge man inte använder span som ersättning för element som har semantisk mening så ger det istället mer semantik om man använder span med ett bra class-namn, än om man inte gör det.

Vilket tar oss tillbaka till dit vi började. Vad vore då vettig semantik för det jag vill åstadkomma? Allra helst vill jag dessutom använda samma notation för dagensbok.com som dagensskiva.com. Det här handlar alltså bara om vad som syns i webbläsaren, inte hur man använder det i cms:et.

Jag vill skilja på artister, (grupper?), låtar, skivor, (instrument?), (genrer?). En Simplequiz helt enkelt.

lantmateriet.se v4 lanserad

Postat: 2005-01-12 kl. 18.11

Klockan 10 på morgonen, den 12/1 2004 lanserades Lantmäteriets webbplats i sin fjärde version.

I november 2003 påbörjades arbetet på riktigt. Vi hade då ett första brainstormingmöte med representanter från Day 8, Morkman och Peter 2 Meter. Senare tillkom dessutom input från Happy User.

Förutsättningarna var att vi skulle bli mycket bättre på tillgänglighet för våra informationssidor samt övriga krav ställda på oss utifrån visionen om 24-timmarsmyndigheten, stödja den organisationsförändring vi stod inför samt att inte bli en tråkig myndighetssida. Vi hade naturligtvis en mer omfattande kravspecifikation, men det var the basics från början.

Projektet var uppdelat i några olika delar.

  • Design, struktur och innehåll
  • Publiceringssystem
  • Ny adresskarta
  • Geografisk ingång

Jag har varit projektledare för Design, struktur och innehåll-delen.

Mina mål med projektet var att vi skulle bygga en webbplats som följer W3C:s webbstandarder, vi skulle skilja på struktur, logik och presentation samt skriva semantisk html-kod. Vi skulle dessutom lämna vårt organisationsfokus och sätta användarna i centrum (hej klyscha!). För oss betydde det att dela in webbplatsen efter intresseområde istället för efter vilken del av organisationen som gjorde vad.

Vi har tagit ett stort steg för uppdelningen av vår information. Det har varit en mognadsprocess för organisationen och vi är inte hemma ännu, men en lång bit på väg. Så tog informationsstruktureringen i stort sett halva tiden av projektet också.

Under arbetets gång har vi användartestat tre gånger. Det första testet var ett kvalitativt test för att välja inriktning, testet utfördes på pappersprototyper. Det andra testet var också kvalitativt och genomfördes på en klickbar dummy. Det tredje testet var kvantitativt på en klickbar dummy.

I prototyparbetet har Lars Olof Berg på Happy User varit en ovärderlig hjälp. Mot slutet skrev jag om all kod ändå, men grunden arbetade vi fram tillsammans. Och utan honom hade vi aldrig kunnat möta de deadlines vi satt upp för oss själva.

Det är en del smådetaljer kvar tills den validerar, men det är mer detaljer än något annat. Outlinen måste fixas, förändringar i kodstrukturen sabbade den. Sen finns det en del css-buggar kvar. Sidan ser för sorglig ut i Opera och menyn fallerar i Netscape 6.

Först på priolistan ligger buggarna i alla fall. Målet är validerande sidor, css och fungerande presentation i Opera 7+, Netscape 6+, Explorer 5+, Mozilla 1+, Firefox 1+ och Safari 1.2+. Sen har vi inte rört e-tjänsterna ännu. Där finns det mycket kvar att göra på alla plan. Men det blir senare.

JL, SS, HR, HE, Ki, EC, HA, KS och LW har alla gjort ett fantastiskt arbete som gjort att mitt eget arbete kunnat bli så bra som det kunde bli. Synd att inte SS fick uppleva det.