k-märkt

januari 2005

Varumärken 2004

Postat: 2005-01-31 kl. 10.07

Brand Channel har publicerat sin årliga lista över mest kända varumärken.

Topp 5 varumärken i alla regioner
#GlobaltAsienEuropa & AfrikaCentral- och SydamerikaNordamerika
1 Apple Sony Ikea Cemex Apple
2 Google Samsung Virgin Corona Google
3 Ikea LG H&M Bacardi Target
4 Starbucks Toyota Nokia Bimbo Starbucks
5 Al Jazeera Lonely Planet Al Jazeera Viña Concha y Toro Pixar

Jag noterar:

  • att Sydamerika har tre varumärken på sin topplista som har med alkohol att göra och jag funderar över vad det betyder
  • att Sydamerikas fjärde främsta varumärke, Bimbo, stänger ute 6 % av sina kunder trots att sajten faktiskt fungerar för Mac (och säkert även i Linux-miljöer. Andelen icke Wintel-datorer är kanske ännu högre dessutom, eftersom Brasilien är så inne på open source
  • att ett cementföretag toppar listan i Sydamerika
  • att det går ganska bra för Steve Jobs, med två varumärken på topp 5 i USA

iTunes, nya upphovsrättslagen och dess skydd för tekniska åtgärder

Postat: 2005-01-27 kl. 16.00

Jag har funderat på en sak angående den nya upphovsrättslagstiftningen som ska träda i kraft i sommar.

Lagen ger bland annat skydd för tekniska åtgärder, alltså skydd för kringgående av tekniska åtgärder.

Bestämmelserna innebär att det t.ex. blir straffbart att tillverka och sälja produkter för kringgående av tekniska åtgärder, som t.ex. krypteringar av upphovsrättsligt skyddat material som säljs för nedladdning från Internet, eller av kopieringsspärrar. Även själva kringgåendet blir förbjudet.

Regeringen Upphovsrätten i informationssamhället - Frågor och svar: Vad innebär det att det införs skydd för tekniska åtgärder (2005-01-19)

Med ytterst få undantag har jag kunnat göra enskilda kopior av alla skivor som jag satt in i min dator, oavsett om skivan varit kopieringsskyddad eller ej. Blir iTunes då olagligt från och med den 1 juli 2005?

Playstation Portable iPod-killer™

Postat: 2005-01-27 kl. 09.49

Nu har det uppenbarligen blivit dags att utmana iTunes Music Store. Sony meddelar att företagets egen digitala musikaffär är på gång, Nedladdningstjänsten kommer att lanseras under Playstations varumärke, och idén är på sikt att sälja musik I ett första skede kommer dock Sony att fokusera på sina till Playstation Portable-kunder, och erbjuda dem gratis spelnedladdningar och annat innehåll som ett led i marknadsföringen. Sony vill nämligen att PSP ska vara ett alternativ till Apples iPod.

PSP kommer med största sannolikhet bli den konkurrent som verkligen tävlar med iPod:en. Sony har länge gjort fantastiska produkter, även om de misslyckades med mp3-spelarmarknaden. Besluten som togs där brydde sig för lite om sina kunder och för mycket om sitt bolag. Men nu verkar de faktiskt ha tänkt om och tänkt rätt. De har dessutom samma coolhetskänsla, och väcker samma ha-begär. Deras fankrets är kanske inte lika fanatisk som Apples, men ...

Faran de måste leva med är ju bara om de urvattnar PSP:n för mycket. Fokuset som iPod:en haft har varit bra för Apple. Det är en musikspelare. Punkt. Du kan göra mer saker med den om du vill, men first and fore most är det en musikspelare. Jag tror PSP:n måste vara en spelmaskin som man kan göra andra saker med. Men främst en spelmaskin. Om de inte lyckas göra den delen helt rätt kommer ingen annan del heller duga.

Forum för småföretagare

Postat: 2005-01-25 kl. 21.01

egenfirma.se är sajten för dig som driver en egen firma, eller är i startgroparna för att köra igång.

Här kan du diskutera och få hjälp av likasinnade i vårt forum. Du kan också hitta nyttiga länkar.

egenfirma.se Mötesplatsen för småföretagare

Fabian Fridholm har startat ett forum för småföretagare. Hoppas det fungerar. Lycka till Fabian!

iTunes Music Store: 250 miljoner låtar senare

Postat: 2005-01-24 kl. 21.45

Vad fort tiden går. Redan över ett och ett halvt år sedan iTunes Music Store öppnade.

Nofollow-bugg

Postat: 2005-01-21 kl. 09.41

Today we are pleased to announce our full support for the rel="nofollow" attribute to hyperlinks introduced to address the main cause of weblog spam: the payoff of higher placement in search engine results.

Movable Type Movable Type 'nofollow' plugin (2005-01-18)

Efter viss tvekan har jag också installerat nofollow-plugin:en till Movable Type.

Like Battelle, I have mixed feelings on Google providing a tag to block links in comments or forums. In the article, it says Typepad will automatically have the tags in place. Does this mean no option for them? It will certainly help with comment spam, but at a price. Since comments and forums allow everyone, even those without sites of their own, to contribute online content, it’s unfortunate that this will reduce their contributions.

Frågan är intressant och stjälper på sätt och vis webbens ekosystem och det sätt innehåll alltid haft möjlighet att kanoniseras om bara tillräckligt många skrev om det.

Lösningen är väl helt enkelt att man får lova sig själv att alltid posta egna inlägg om intressanta kommentarer. Åtminstone som uppdateringar.

Bugg!

Men, till saken. Jag har upptäckt en bug i plug-in:en. I 24timmarsbloggen har jag en omslutande div runt alla trackback-pings. <div class="trackback">/.../</div>, men sedan nofollow-plugin:en installerades tar Movable Type bort den omslutande div:en. Märkligt. Jag har inte hittat någon information om det någonstans på nätet heller. Så jag borde väl skriva det här på engelska för att få ett snabbare svar. Någon annan som sett något liknande?

Senast spelad musik

Postat: 2005-01-19 kl. 21.30

Ända sedan jag slutade använda Kung-Tunes har jag velat ersätta det med något. Och helst något som interagerar med bloggen på ett smart sätt.

Jag har hittat tre alternativ hittills.

  • last.fm script

    Adriaan Tijselling har gjort ett script som frågar efter rss-flödet från Audiscrobbler/last.fm. Scriptet körs genom ett cron-script som körs var tionde minut.

  • iTuneswatcher

    Ett Applescript som kollar vad är senast spelat i iTunes och som sedan laddar upp det till en server. Använder Amazons API för att få ut omslag och sånt. (Frän implementation av iTuneswatcher.)

  • OrderedTunes

    Ett cron-script som gör samma sak som iTuneswatcher, men som även kopplar till iTunes Music Store. Skillnaden är att OrderedTunes går efter XML-filen som iTunes genererar och frågar inte själva programmet.

Jag vill ha en combo! Jag vill ha ett script som interagerar med Amazon, men som hämtar data från Audioscrobbler. Audioscrobbler är en frän tjänst, dessutom är den coolast eftersom det finns plug-ins till vilken mediaspelare som helst, typ. Och för att det adderar data till tjänsten.

I och för sig kan jag ju använda iTuneswatcher och fortsätta använda plug-in:en. Men det är ju inte riktigt lika fränt. Och jag vill helst slippa komma ihåg att sätta igång ett program när jag slår på datorn.

Mer om semantik på dagensskiva.com

Postat: 2005-01-19 kl. 18.32

För två månader sedan skrev jag om semantik i html-koden för nästa version av dagensskiva.com.

Jag var ute efter att skapa en Document Type Declaration för kultursidor på nätet. Typ. Jag fick genast mothugg från Staffan och Claes bland kommentarerna.

Välformulerade kommentarer som jag funderade fram och tillbaka kring och sen aldrig svarade om. (Förlåt.) Staffan skrev:

Jag tror att du borde kolla på XML Namespaces för utökning. RSS och andra mer modulariserade XML-format använder det friskt. Kolla exempelvis på din egen RSS-feed:

/.../

Om du vill göra en dagensskiva.com-semantik (DSCML? CultureML?) kan du göra den som en DTD (eller kanske hellre med XML Schema, Relax NG eller vad de coola kidsen använder för att definera XML-vokabulärer nuförtiden), med definitioner för 'artist', 'song', 'instrument' osv., och sen använda den ungefär såhär:

/.../

En lösning är att du inte presenterar dina DSCML-element ända ut till browsern, utan låter de genomgå en XSL-transformation som gör om '<dsc:artist>Björk</dsc:artist>' till <span class="artist">Björk</span>. Då tappar du visserligen lite av den semantiska informationen, men du kan å andra sidan låta läsare/robotar veta var det ursprungliga dokumentet finns, genom en <link rel="alternate">-tagg i <head>.

Spontant kändes det tråkigt att göra ett xml-schema. (Relax NG har jag aldrig ens hört talas om. Jag är inte en av de coola kidsen, bara en humanist som gillar webben.) Jag kan liksom inte argumentera för för och nackdelar alls. Men jag litar väl på er ändå. Även om det kändes som ett bra exempel på när XHTML DTD:n borde utökas.

Att inte använda elementen ända ut till webbläsaren verkar också tråkigt. Det är en sak att cms:et omvandlar något till något annat, men varför ska man skriva kod som inte betyder något för systemet för att servern sedan ska omvandla det? Jag har sett liknande lösningar förut och aldrig förstått vinsten med det. (Förutom att det är modernt och fränt med XML + XSL.)

I sammanhanget lägger jag dessutom till en e-postkonversation med Roger Johansson:

Även om du skapar egna element som i sig är semantiska kommer dom ju inte att betyda något hos någon annan, och utan CSS finns ingen "default styling" att falla tillbaka på. Nu spelar det förmodligen ingen större roll. Fast egentligen skulle man lika gärna kunna använda ett befintligt XHTML-element (cite borde passa för vissa grejer, och finns inget som passar finns ju alltid span) med ett class-attribut på. Då skulle kopplingen vara mellan databasfält och attribut i stället för element. Samma resultat, men utan att behöva blanda in en egen DTD. Eller missar jag något?

E-post från Roger Johansson Re: Standarder (2004-11-17)

Nu i dagarna refererade Roger Johansson en artikel om span-taggen och semantik.

Basically, span (like div) is a structural element intended for applying author-defined semantics where there is no other suitable semantic element available or as a generic container for semantics expressed through semantic attributes, such as an alternate language; though the element is often used for presentational purposes with little regard for either structure or semantics.

Lachy's Log Semantics of <span> (2005-01-16)

Han menar att så länge man inte använder span som ersättning för element som har semantisk mening så ger det istället mer semantik om man använder span med ett bra class-namn, än om man inte gör det.

Vilket tar oss tillbaka till dit vi började. Vad vore då vettig semantik för det jag vill åstadkomma? Allra helst vill jag dessutom använda samma notation för dagensbok.com som dagensskiva.com. Det här handlar alltså bara om vad som syns i webbläsaren, inte hur man använder det i cms:et.

Jag vill skilja på artister, (grupper?), låtar, skivor, (instrument?), (genrer?). En Simplequiz helt enkelt.

24timmarsbloggen

Postat: 2005-01-19 kl. 17.13

Suveränt! Lars Ilshammar, IT-historiker vid Örebro universitet och debattör, m.fl. bloggar på 24timmarsbloggen, om 24timmarmyndighets-saker. Initiativtagare är Kal Ström.

mymarkup 24timmarsbloggen (2005-01-19)

Damn. Inte ens med egna nyheter får man vara först. Erik Stattin hann först med att rapportera om 24timmarsbloggen som jag arbetat med ett tag.

Men varför fungerar inte de svenska tecknen i bakåtspårningspinget? Det har säkert att göra med att jag valde UTF-8 som teckentabell, men går det inte att komma runt det på något sätt? Blir det fel på tecknen även utanför Safari?

Nine Inch Nails Live in London

Postat: 2005-01-19 kl. 15.29

To support his upcoming With Teeth (read full story) Trent Reznor will once again take to the road. So far, the only dates to support the album, which is vaguely scheduled for a late spring release date, are at London's Astoria March 30 and 31.

Aversion Nine Inch Nails Ends Live Hiatus (2005-01-18)

Henrik, bokar du?

Bra film, men fan ingen bra dvd

Postat: 2005-01-19 kl. 14.33

Tittade igenom listan över nominerade bloggar i Rave Awards (genom Erik) och hittar ett inlägg hos Blog Maverick som når close to home.

Its rare for me to watch a DVD at home anymore. If Im watching TV, its a basketball game, something on HDNet/Movies, or one of the HD channels, or something I Tivo’d. Typically Dave Chappelle or Law and Order.

/.../

Thats not to say I dont want to watch DVDs, or I havent watched DVDs. I do , and I have.

I watched them in hotel rooms on my PC. Ive watched them on my PC when Im on a plane.  Mostly, and Im sure this was my fault for not being careful, I watched half till the end, the other half until they stopped playing because of a scratch.

Blog Maverick Abandoned by the DVD business (2005-01-17)

Jag blir fan galen på alla dvd-filmer jag haft hemma som inte fungerat. Vi prenumererar på Bra film, och det är ett alldeles utmärkt system att hyra film på. Jag och videobutiker har blivit ganska inkompatibla de sista åren. Jag klarar inte av att komma ihåg filmerna jag hyrt när jag går till jobbet på morgonen, vilket alltid resulterar i trista böter. Och dessutom måste jag ju komma på att jag vill gå till videohökaren när jag vill se film. Med Bra film har jag film hemma ändå. Jag hyr jag fortfarande film i lokala butiken då och då, men det är undantagsfall när jag vill se något speciellt just nu nu nu.

Men, det är ändå ett aber. För alltför ofta är det ett hack på skivorna som gör det omöjligt att titta vidare eller missa ett eller annat kapitel i filmen. Och det är fan helt oacceptabelt. Visst, Bra film har ett system där man kan skicka efter en ny film direkt, men det känns ju helt galet. Jag vill ju se slutet på filmen direkt, inte om några dagar när ersättningsfilmen dykt upp.

Dels funderar jag på vad fan folk gör med dvd-skivorna. Men framför allt det grundläggande problemet. Ja, jag får mycket bättre kvalitet och filmupplevelse med dvd än jag fick med vhs, men bara när det funkar. När det inte funkar får jag en 100 ggr sämre filmupplevelse än jag fick med vhs-filmer.

Visst, lösningar finns ju redan med SF Anytime och dylikt. Men jag har ingen Windows-pc. Jag vill inte heller ha någon. Jag vill ha den tjänsten i min filmspelare. Inte i min dator som jag sedan ska föra över, på ett snillrikt sätt, till min tv. Sen verkar ju on demand-tjänsterna helt talanglösa också. Varför skulle jag inte vilja ha det allra senaste filmerna som on demand. Mycket märkligt.

Blog Maverick föreslår några olika lösningar för att komma runt problemet. En fil på dvd-skivan, en tjänst som kopplar upp sig mot nätet och autenticerar mot dvd-skivan och därefter strömmar filmen till mig. Jag skiter i vilket, jag vill bara se på film, inte hålla på och data (data, verb [göra saker med sin dator]).

Pitchfork designar om

Postat: 2005-01-19 kl. 02.38

Pitchforkmedia har designat om sin webbplats. Eller rättare sagt, det har someoddpilot gjort.

Mycket finare, men fortfarande inget rss-flöde. Slarvigt.

Roger har prylfeber, också

Postat: 2005-01-18 kl. 16.01

Roger Åberg, som driver Macfeber startar en prylblogg tillsammans med Wille Wilhelmsson.

Kul. Macfeber gjorde Mac-nyheter på svenska delen av nätet roligt igen. Pryltidningar har alltid varit lite för grabbiga och jag har aldrig riktigt fallit för Engadget.

Hoppas de lyckas med Prylfeber. Och hoppas att inte Macfeber blir alltför tråkig nu när han lär flytta de flesta av prylnyheterna till Prylfeber istället.

Själv är jag lite nyfiken på hur det här kommer utvecklas biffen mellan Macpro och Macfeber. Joacim på Macpro antydde utan att nämna några namn att andra svenska Mac-sajter snor hans nyheter utan att ange källa. Joacim är redaktör för Gadget (varför har inte Gadget en webbplats?). Det luktar biff.

Programmet för Örebro läns filmfestival

Postat: 2005-01-18 kl. 02.36

På min todo-lista under perioden december-januari hade jag programmet för Örebro läns filmfestival. FN hade huvudansvaret för och designade pappersprogrammet och jag var ansvarig för sajten.

Nu har jag gjort klart sajten i semantisk validerande XHTML, med all layout styrt av CSS. Ska fortfarande lägga in en del bilder, men jag skulle ju bli klar under måndagen, så ... Webben är ju trots allt uppdaterbar. Men jädrar vad beige det känns utan kommentarsmöjligheter och trackback-funktionalitet förresten. Om de vill satsa lite mer på det nästa år ska jag göra en MT-installation av det.

På festivalen vill jag se:

Det jag kunnat konstatera under arbetets gång är att filmsverige är uselt på nätet. Och ingen filmsajt gör jobbet riktigt bra heller (förutom Weird Science då [varför har de inget RSS-flöde?], men det är inte riktigt det jag är ute efter här).

Filmbolagen är dåliga på att presentera sina filmer och när man väl gjort en sajt för att göra reklam för sin film låter man den dö alltför snabbt. Regissörer och andra filmarbetare är dåliga på att berätta om vad de gjort, både via egna webbplatser och i artiklar, var är filmarbetarbloggarna? Filmtidningarna är dåliga på att referera det andra gjort, framförallt är de usla på att använda webben. De länkar ingenstans förutom till det allra simplaste, det vill säga iMDB. Tråkigt. De mest ambitiösa är typ kataloger och varför ska man ha en till katalog när man har just iMDB? En egen katalog kan ha sin funktion, men det kan inte vara den enda funktionen när iMDB är så bra sajt som den är.

En annan sak: Varför gömmer man pressmaterial bakom inloggning i dessa blogg-dagar? Gratis gräsrotsmarknadsföring är ingenting för filmbolagen, eller?

Uppdatering

Prisa Jehova för browsercam.com.

Det visade sig att någon usel css-bugg tvingade ner innehållet nedanför högerspalten. Jag hatar Explorer. Men nu är det löst.

Uppdatering 2

Förresten vill jag påpeka två roliga saker. Dels att all-star-Gunnar är omnämnd som skådespelare i Violinspelet. Och dessutom känns det som att det här borde vara Baron, men det är det inte.

Podcasting: Ännu en how-to-artikel

Postat: 2005-01-16 kl. 17.54

Welcome to Podcasting 101, a collection of tips on broadcasting for beginners!

Kapitel ett handlar om intervjuer och källmaterial, kapitel 2 om att spela in sig själv, kapitel 3 om hur man redigerar sitt program i Audacity och kapitel 4 handlar om mikrofoner och vilken typ man använder när.

Filmindustrin kanske börjar förstå

Postat: 2005-01-13 kl. 18.25

The film industry must embrace the internet if it is to combat the growing threat of piracy, a leading figure in the DVD industry has said.

/.../

Mr Sparks said film studios should follow the lead of the music industry and look at ways of releasing films on the internet where they can be downloaded legitimately.

/.../

He called for downloads, DVDs and VHS to be made available at the same time films are released in the cinema.

Mr Sparks added that all films should be released on the big screen in every country across the world at the same time.

Currently, most titles are released in the US first, before transferring across the Atlantic to Europe and the rest of the world.

/.../

He said once a film had been released everywhere and on every medium, illegal copies ceased to be in big demand.

BBC News Internet 'can tackle film piracy (2005-01-12)

De lär ju ha förstått det för länge sen, men det är positivt att någon från filmindustrin faktiskt ställer sig upp och säger det. Jag kommer ihåg när någon hade varit utomlands och kom hem med avfilmade storfilmer, inköpta förhållandevis dyrt, dubbade. Nog fan såg man dom allt.


Jag tycker det är alldeles för osexigt att ladda hem film. För trist. Men det är ändå frestande att se filmer som man läser om nu nu nu. Idiotiskt att vänta så länge till dvd-släppet också, särskilt när filmen släpps på dvd i USA tidigare.

En midsommarnattsdröm

Postat: 2005-01-13 kl. 09.39

Har inte bestämt mig om låten ännu. Jag tror jag tycker den är sådär. Men jag uppskattar ändå Håkan Hellströms uppriktighet. Den verkar ärlig.

Men jag är lite fundersam över EMI:s nätsatsning. Varför lägga upp halva låten? OK, det är bra att de överhuvud taget försöker använda nätet för en sån här lansering. Men de kan ju inte hoppas på att den inte ska rippas och läggas upp ändå (mirror). Så varför inte göra det själva? I bra kvalitet. Låten skulle sprida sig till var mans hem. Och HH skulle redan kunna börja nöta sig in i medvetandet, för att hinna bryta ner det helt till albumsläppet.

Sen kan man ju jämföra med Burning Hearts satsning på Moneybrother. De har då inte alls satsat på nätet.

De skriver att skivan är klar, men inte ens att första singeln är släppt till radio (först i Musikjournalen, måndag).

O-a-oare, vi är Örebroare

Postat: 2005-01-13 kl. 09.02

- Det krävs ett grovt formfel för att frågan ens ska beviljas prövningstillstånd, säger chefsjurist Christer Pallin.

/.../

Vad innebär begreppet "grovt formfel"?

- Det är om ett beslut uppenbart strider mot ett specialförbunds stadgar. Det är mycket ovanligt att det tas upp.

Beviljad prövning. Det var Riksidrottsnämndens (RIN) samstämmiga beslut när frågan om Örebros elitlicens återigen var uppe på agendan under onsdagen.

Jag trodde aldrig det skulle ske. Jag kollade inte ens igår kväll om beslutet kommit eller ej. Istället var det NA som levererade glädjebeskedet imorse. Fint!

Men riktigt så roligt som ovan är det ju inte. Det är inte bara grova formfel som gör att Riksidrotssnämnden (RIN) tar upp ärenden, det är också ärenden av prejudicerande natur.

För att RIN ska ta upp ett sådant ärende krävs därför

- att det är av vikt för rättstillämpningen att ärendet prövas av RIN, eller
- att det finns synnerliga skäl för sådan prövning, såsom att det förekommit grovt formfel vid handläggningen av ärendet eller om rättstillämpning som legat till grund för beslutet uppenbart strider mot RF:s stadgar.

När prövningstillstånd inte meddeltas av RIN ska TU:s beslut stå fast.

Svensk fotboll Att överklaga ett beslut (2005-01-13)

Jag hoppas ju på att i det här fallet beviljades prövningen av det andra skälet. Att Lagrell & Co är talanglösa.

lantmateriet.se v4 lanserad

Postat: 2005-01-12 kl. 18.11

Klockan 10 på morgonen, den 12/1 2004 lanserades Lantmäteriets webbplats i sin fjärde version.

I november 2003 påbörjades arbetet på riktigt. Vi hade då ett första brainstormingmöte med representanter från Day 8, Morkman och Peter 2 Meter. Senare tillkom dessutom input från Happy User.

Förutsättningarna var att vi skulle bli mycket bättre på tillgänglighet för våra informationssidor samt övriga krav ställda på oss utifrån visionen om 24-timmarsmyndigheten, stödja den organisationsförändring vi stod inför samt att inte bli en tråkig myndighetssida. Vi hade naturligtvis en mer omfattande kravspecifikation, men det var the basics från början.

Projektet var uppdelat i några olika delar.

  • Design, struktur och innehåll
  • Publiceringssystem
  • Ny adresskarta
  • Geografisk ingång

Jag har varit projektledare för Design, struktur och innehåll-delen.

Mina mål med projektet var att vi skulle bygga en webbplats som följer W3C:s webbstandarder, vi skulle skilja på struktur, logik och presentation samt skriva semantisk html-kod. Vi skulle dessutom lämna vårt organisationsfokus och sätta användarna i centrum (hej klyscha!). För oss betydde det att dela in webbplatsen efter intresseområde istället för efter vilken del av organisationen som gjorde vad.

Vi har tagit ett stort steg för uppdelningen av vår information. Det har varit en mognadsprocess för organisationen och vi är inte hemma ännu, men en lång bit på väg. Så tog informationsstruktureringen i stort sett halva tiden av projektet också.

Under arbetets gång har vi användartestat tre gånger. Det första testet var ett kvalitativt test för att välja inriktning, testet utfördes på pappersprototyper. Det andra testet var också kvalitativt och genomfördes på en klickbar dummy. Det tredje testet var kvantitativt på en klickbar dummy.

I prototyparbetet har Lars Olof Berg på Happy User varit en ovärderlig hjälp. Mot slutet skrev jag om all kod ändå, men grunden arbetade vi fram tillsammans. Och utan honom hade vi aldrig kunnat möta de deadlines vi satt upp för oss själva.

Det är en del smådetaljer kvar tills den validerar, men det är mer detaljer än något annat. Outlinen måste fixas, förändringar i kodstrukturen sabbade den. Sen finns det en del css-buggar kvar. Sidan ser för sorglig ut i Opera och menyn fallerar i Netscape 6.

Först på priolistan ligger buggarna i alla fall. Målet är validerande sidor, css och fungerande presentation i Opera 7+, Netscape 6+, Explorer 5+, Mozilla 1+, Firefox 1+ och Safari 1.2+. Sen har vi inte rört e-tjänsterna ännu. Där finns det mycket kvar att göra på alla plan. Men det blir senare.

JL, SS, HR, HE, Ki, EC, HA, KS och LW har alla gjort ett fantastiskt arbete som gjort att mitt eget arbete kunnat bli så bra som det kunde bli. Synd att inte SS fick uppleva det.

Kungen delar med sig av sin visdom

Postat: 2005-01-10 kl. 16.47

I vissa lägen är det bättre att agera än att inte göra något alls.

Ärligt talat. Är det här hans attack mot Laila? Sanna mina ord, i vissa lägen är det bättre att agera än att inte göra något alls. Jojomändå!

Frågan är ju vad man ska göra annars, i andra lägen?

Google Keyhole

Postat: 2005-01-08 kl. 17.37

Apropå map.search.ch och XmlHttpRequests.

I höstas köpte Google Keyhole, ett företag med en teknologi för att mappa 3d-teknik samt satellit- och flygbilder mot kartmaterial på adressnivå. Bilderna ska även vara möjliga att tilta för att se hur terrängen förhåller sig till omgivningen.

With an Internet connection, users enter an address or other location information and Keyhole's software accesses the database and takes them to a digital image of that location on their computer screen. The interactive software then gives users many options, including the ability to zoom in from space-level to street-level, tilt and rotate the view or search for other information such as hotels, parks, ATMs or subways. Unlike traditional mapping technologies, Keyhole creates a dynamic 3D interface for geographic information.

Det spännande är väl att Google säkert kan komma att använda det här endast som en tilläggstjänst. Som en detalj som utökar värdet av en sökning, snarare än produkten i sig.

Google's mission is to organize the world's information and make it universally accessible and useful. Keyhole's technology and products are an excellent addition to our efforts to do that. We do not have any announced plans regarding how this technology will integrate with our current products and services.

(Just nu är Keyhole en klient, men när det slutar vara en det och blir en webbapplikation istället (som de väl måste bli) så borde den också använda XmlHttpRequests.

When you fly down to a city in Keyhole, you are actually pulling data over the Internet from our servers, just like a music download service. Keyhole is an "Application Service Provider" — providing a service for downloading satellite and aerial imagery and other geographic data.

Dåligt argument. Det kan man väl säga om allt Google har? Sen är det dyrt med geografisk data, särskilt om den är bra. Men det är ett annat argument som de inte använder.)

The name of the game: XmlHttpRequests

Postat: 2005-01-06 kl. 22.18

På jobbet diskuterade jag att fylla på innehåll från databaser utan att ladda om sidan, av bland annat tillgänglighetsskäl. Utvecklarna var tveksamma, för att säga det milt. De ville snarare ladda olika sidor för att ladda data i ett formulär. Skälet var att det skulle bli alldeles för mycket kod som laddades i onödan om allt låg med från början. (Olika kartblad för olika produkttyper etcetera.)

Någon månad efter mötet lanserades Google Suggest och jag skickade iväg ett e-post till den utvecklare som imponerat mest på mig, HW. Han svarade aldrig i och för sig, men jag hoppas han läste vad jag skrev.

Google Suggest använder XmlHttpRequests för att hämta data från sitt index live. Det är snabbt och fungerar över alla webbläsare jag testat hittills.

Ikväll, när jag återigen började prenumerera på Dave Sheas Mezzoblue igen så hittade jag ett ännu bättre exempel

Map.Search.ch, an interactive map of Switzerland that pulls in satellite photos and allows you to zoom down from a high level (the entire country) so close that you can make out houses, boats, and trees.

Here’s the kicker — it’s DHTML. No Flash or Java is involved, it’s all being pulled from the server real-time, and the interactive controls (Zoom and Pan both, try click + dragging the map) are something you’d have to be crazy to implement on dynamic data, but there it is anyway thanks to XMLHttpRequest.

Mezzoblue DHTML '05

Det här är naturligtvis svincoolt. Simon Willison, där Dave hittade applikationen, utvecklar i sin blogg:

Even better, it supports hackable URLs letting you link directly to cities or even street addresses.

The dynamic map resizes with your browser window, and the whole lot works in pretty much every modern browser (IE, Mozilla, Opera, Safari, Konqueror) and degrades to a static version for everything else.

Simon Willison map.search.ch

Det är naturligtvis här vi borde vara. I och för sig är vi på väg åt rätt håll, med flash istället för applets som inte fungerar cross browser, men vi leker good enough istället för att leda utvecklingen. Det är trist.

Uppdatering

Dave Shea har uppdaterat med kommentarer från en av utvecklarna. Tekniken de använder är inte XmlHttpRequests. Det är ren DHTML.

Fast ärligt talat blir det inte så mycket mindre coolt efter att man läst det här.

Podcasting - Problem med inclusions

Postat: 2005-01-06 kl. 21.39

Jag försöker utreda förutsättningarna för podcasting för mig själv och har stött på problem med den plug-in som Commemoro hittade.

WARNING WARNING WARNING: If you put media URLs into your blog entries, be careful — you may experience issues rebuilding pages. Some plugins (such as MTLinkTitles) and the Movable Type configuration setting “Enable TrackBack Auto-Discovery” do not play nicely with any URLs to large media files. This has nothing to do with this plugin specifically. What happens is that if you have a plugin that validates URLs or the auto-discover on, Movable Type will go out and try and retrieve the “page” (it thinks) but it is really a big media file that will take a long time to download. Your request ends up timing out. I suggest you disable this feature or go into the Movable Type or plugin code and add a if statement to skip certain file extensions where this might happen.

Jag har alltså inte testat ännu, men det där verkar ju vara en dålig feature. För naturligtvis vill jag ha på trackback autodiscovery.

Så jag funderar på vad man skulle kunna göra istället? Borde man inte kunna använda något meningslöst MT-fält för att använda inclusions? Som typ nyckelorden för respektive post. Det som skulle behöva hända då var att man klistrar in en URI för en podcast-sändning i nyckelordsfältet som sedan genererade en inclusion i RSS 2.0-mallen.

Är det förresten bara RSS 2.0 som kan flöda podcasts?

2634: Douglas Coupland "Eleanor Rigby"

Postat: 2005-01-06 kl. 04.05

Titel: Eleanor Rigby
Författare: Douglas Coupland
ISBN: 0007193831
Förlag: Bazar förlag
Format: Häftad
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-01-06
BKTJD: 2634
Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK

Coupland uppehåller sig mer och mer med sin mortalitet, eller vår rättare sagt. Som om det moderna samhället sviker när det inte kan bota oss från dödligheten. Fascinationen över dödliga sjukdomar fortsätter. Man skulle väl nästan kunna koppla samman "Girlfriend in a Coma", "All Families are Psychotic" och "Eleanor Rigby". Framför allt de sista två. Liz och hennes familj skulle mycket väl kunna passa in i familjen Drummond.

"Eleanor Rigby" blev första gången jag läste om en blogg i en roman, det var ju lite roligt. Speciellt på sättet han gjorde det också, bara i förbifarten. Bloggar finns ju överallt, så varför hänga upp sig mer på det liksom.

Jeremy asked, "How many people with MS does it take to put in a light bulb?"

Ken didn't know how many.

"Five million – one person to do it, and four million nine hundred and ninety-nine thousand nine hundred and ninety-nine to write depressing on-line web logs."

Eleanor Rigby, s 110)

Sen var jag ju naturligtvis tvungen att roa mig med att googla rome disco liz 1976 high school canada också. Och naturligtvis blev det ju några träffar. Inte så coolt som jag hade hoppats, att Coupland eller hans förlag själva skulle gjort en mock-sajt med bilder från Liz resa, men bloggare är ju the next best thing.

Liten lätt spoilervarning, men man måste väl fundera på om namnet här är en tillfällighet (11:e träffen på Google):

November 30, 1954 1st meteorite known to strike a woman (Liz Hodges-Sylacauga Ala)

Town of Greenfield Park & Royal George HS, PQ, Canada, (and a few other fun things!) Today in History : November 30th

(Sist, men inte minst, måste man ju också påpeka att det måste vara en bra bok när man får The Beatles på hjärnan när man går upp på morgonen.)

2635: Elfriede Jelinek "Lust"

Postat: 2005-01-06 kl. 03.42

Lust
Elfriede Jelinek
9137127519
Forum
Inbunden
Slottsgatan
2004-12-30
#2635
Adlibris
Bokus
Amazon UK

Om hennes texter är kompositioner så är "Lust" en mordballad. Verser som kallt, långsamt och smutsigt berättar ett händelseförlopp. Refrängen består av kletiga, otrevliga knull som stånkas fram. Bilderna från refrängen liknar stumfilmstidens samlagsscener där penetrationen bytts ut mot ett lok på väg in i en tunnel, fast tvärtom. I "Lust" är det istället extremt explicit men tåget är utbytt mot någon frejdig beskrivning av en manslem och dess möte med snippan (eller vad var det nu som vann i Värsta språket?

Lusten är rå och föraktfull, utan kärlek. Till och med när man tror hon närmar sig kärleken så upprepas bara refrängen igen.

Jelinek är obehaglig. Det här är så långt ifrån en feel-good-movie som man kan komma. Jag tror jag måste läsa fler av hennes böcker. Men jag väntar en stund.

24-timmarsmyndigheten har inget slut

Postat: 2005-01-06 kl. 02.49

Att sträva efter att utvecklas enligt visionen om 24-timmarsmyndig-heten måste vara en naturlig del i att söka uppnå de förvaltningspo-litiska målen. Begreppet kan därmed sägas stå för den moderna myndigheten som skapar värde och nytta för medborgare och före-tag genom att tillhandahålla bästa möjliga service, nyttja sina resur-ser effektivt och verka för hög rättssäkerhet.

För att åstadkomma högt värde och hög nytta för medborgare och företag måste förvaltningens olika delar samarbeta, om möjligt dela gemensamma resurser, driva ett aktivt förändringsarbete och an-vända modern informations- och kommunikationsteknologi optimalt.

24-timmarsmyndigheten står därmed för en kontinuerlig utveckling av den offentliga förvaltningen och inte ett statiskt tillstånd.

I lägesrapporten för 24-timmarsmyndigheten lanserar Statskontoret både en definition av vad 24-timmarsmyndigheten är (ovan) och en modell för hur man följer upp arbetet.

Det är bra att de uttalat fokuserar på att det inte bara är de yttre resultaten som räknas, det inre arbetet är nästan viktigare i det här skedet.

Frågor som rönt mindre uppmärksamhet i tidigare uppföljningar är vilka initiativ och åtgärder som vidtas samt hur man använder modern informa-tions- och kommunikationsteknologi för att utveckla myndigheterna och anpassa verksamheterna till omvärldens förändrade krav och behov. Exem-pel på i tidigare uppföljningar förbisedda faktorer är ledningens engage-mang, hur myndigheterna anpassar arbetsformerna till de nya möjligheter som tekniken ger, hur myndigheterna använder sina resurser och hur väl man samverkar med andra myndigheter.

Bästa användningen av p i en låt, någonsin

Postat: 2005-01-05 kl. 16.36

James Brown "That's Life" från "Live at the Apollo II"

Veckans bästa låt så det stänker om det. Så fort jag vaknar sitter den i huvudet, så fort jag börjar göra något så kommer den till mig.

I've been a Puppet, a PauPer, a Pirate, a Poet, a Pawn, and a king.
I've been uP and down, over and out
But I know one thing:
Every time I feel that I'm gonna fall, flat on my face,
I Pick myself uP and get back in the race.

Now that's just wonderful. Varje p sitter på en smäll. Eller om det bara är leveransen av dem som är fantastisk. Skit samma.

Podcasting - Flöden

Postat: 2005-01-03 kl. 17.01

Podcasting - Hur då?

Postat: 2005-01-03 kl. 15.27

Eftersom jag själv började söka igår så kan jag väl lika gärna redovisa mina prövningar.

Lyssna

Jag använder iPodderX, men bara fram till att NetNewsWire 2 släpps. Naturligtvis kan man ju inte ha olika programvaror för vanliga rss-flöden och podcast-rss-flöden.

"We weren't originally going to add podcasting support to NetNewsWire 2.0--but after intense lobbying by a thousand and one podcast enthusiasts, we changed our mind." säger utvecklaren Brent Simmons till Macminute.

Skönt att de tog sitt förnuft till fånga.

Min nya iPod har inte dykt upp ännu, så jag lyssnar bara i iTunes än så länge.

Podcasta

Michael W. Geoghegan har skrivit ett långt och intressant inlägg om hur han podcastar och vad han använder för att redigera sina program.

Han har dessutom några riktigt coola funktioner till sin podcast-station, som att han har satt upp en telefonsvarare där användare kan kommentera hans utsändningar, som han sedan använder för att följa upp tidigare postningar.

Podcast-flöde

Det jag inte riktigt förstått är hur man för in mp3-filen i sitt rss-flöde. Engadget har en liten instruktion, men det där duger ju inte. Det måste ju ske med automatik på något sätt. MT-plugin?

Uppdatering 2

Jag hade ju faktiskt läst Steffanie Müllers inlägg "Blogging, audioblogging och podcasting".

Skillnaden mellan audioblogging och podcasting verkar relativt ointressant. Är inte poängen med push-tekniken att det inte spelar någon roll hur ofta jag uppdaterar. När jag väl gör det når innehållet ut ändå.

Uppdatering 3

Stöd för enclosures kan också fås via plug-ins till MovableType och WordPress. Radio Userland har redan inbyggt enclosure stöd.

Jag hade för mig att det var någon som skrev aktivt om Podcasts ett tag och jag hade svaret bland mina egna trackbacks.

Commemoro följer bland annat Podcasts utveckling i Googles index.

Podcasting

Postat: 2005-01-03 kl. 13.31

So what's the big deal? OK, jag är med på grejen. Det är fränt att alla kan göra radio, precis på samma sätt som det är coolt att alla kan publicera bra artiklar. Men går vi inte lite baklänges igen nu? Bloggar är fräna på grund av deras innehåll. Podcasts verkar vara fräna på grund av dess teknik.

Jag känner för att hoppa runt på en scen som en apa (läs Steve Ballmer) och skrika CONTENT! CONTENT! CONTENT! Hittills har jag inte riktigt hittat någon podcaster som jag vill lyssna på. De podcasts jag hört är mer navelskådande än de värsta bloggarna. Och mest meta-podcastande (jmf meta-blogging).

Så var finns innehållet? Det är svårt att göra bra radio, radio-kanalerna har också svårt att göra bra radio, så det är naturligt att det är svårt att göra bra podcasts. Men det går naturligtvis. Men jag har inte hittat någon ännu.

Men utvecklingen stärker mina tankar om att mp3-filer har tagit över radions roll. Det finns inte längre någon anledning att lyssna på radio för att höra ny musik, för radions spellistor är i alla fall för långsamma. Det finns fortfarande en anledning att höra specialprogram, ja. Men inte slöradio. Jag saknar bra tankar som jag ibland får av bra radio-program. Så att höra bra podcasts borde vara ett alternativ. Och mixa dem med egen spellista.

Var finns då innehållet? Jag vill ha tips på bra Podcasts-flöden.

Uppdatering

Jag hade faktiskt missat Wired-artikeln i ämnet, från nyårsafton.

Köttberget i siffror

Postat: 2005-01-02 kl. 17.39

ÅrAntal som fyller 65 år
200589 347
200693 394
2007105 060
2008114 406
2009121 847
2010123 538
2011124 233
2012122 448
2013121 049
2014116 853
Summa1 132 175

Att effektiviseringen behöver skyndas på blir så mycket konkretare när man tittar på köttberget i siffror.

Hej WAP-sajt, please die

Postat: 2005-01-02 kl. 13.44

Yes, you read that correctly: ICANN (together with Microsoft, Nokia and Vodafone) expects web developers to start differentiating between “mainstream” and mobile browsing devices in a DNS-related way, that is, by means of the .mobi sTLD, thereby completely ignoring the concept of device independence and technologies such as CC/PP.

Jag har aldrig förstått varför jag inte skulle vilja ha all information bara för att jag surfar med en telefon. Viss extra information, kanske. Men en urvattnad och utvald version av en sajt är bara en dålig idé.

Bästa skivorna 2004

Postat: 2005-01-01 kl. 13.18

Jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Men vilka som är 1-10 och 11-20 är ganska klart. Det är vad jag sa till Avi Roig på itsatrap.com i alla fall.

1-10

  • Björk "Medúlla"
  • Damn! "Youth Style"
  • Danger Mouse "Grey Album"
  • Hans Appelqvist "Bremort"
  • Kanye West "College Dropout"
  • Lars Horntveth "Pooka"
  • Marit Bergman "Baby Dry Your Eye"
  • Quit Your Dayjob "Quit Your Dayjob"
  • The Tiny "Close Enough"
  • Xiu Xiu "Fabulous Muscles"

11-20

  • !!! "Louden Up Now"
  • C.Aarmé "C.Aarmé"
  • Deerhoof "Milk Man"
  • Lina Nyberg "Saragasso"
  • O.Lamm "Hello Spiral"
  • Phoenix "Alphabetical"
  • The Blood Brothers "Crimes"
  • The Dillinger Escape Plan "Miss Machine"
  • Totalt Jävla Mörker "Människans ringa värde"
  • Vincent & Mr Green "Vincent & Mr Green"