Postat: 2007-02-21 kl. 20.25
På vinternets hittills kallaste dag vaknar k-märkt till liv igen efter en månads frånvaro från det världsomspännande datornätverket internet.
I've missed you, darling.
Men ärligt. Här behöver göras om istället för att fortsätta i gamla plogspår.
Postat: 2006-11-22 kl. 19.13
I några månader har kommentarerna strulat för mig i Movable Type. Jag vet inte riktigt när det började, men jag blev varse om det när Staffan Malmgren försökte kommentera ett gammalt inlägg men aldrig lyckades (MT sa att kommentaren lades i modererings-korgen, men det gjorde det inte). (Sedan dess har jag inte tagit hand om hans e-postsvar till mig, förlåt! Det kommer i ett kommande inlägg om AllofMp3.com)
Jag trodde jag fixade problemet då, men det gjorde jag uppenbarligen inte. Nu har jag installerat Akismet istället för MT-Keystrokes (som i och för sig var lysande när det fungerade, men uppenbarligen har problem med MT sedan 3.2). Det MT-Keystrokes gjorde var att den kollade om någon använt tangentbordet när man skrev kommentaren och om det var så fick kommentaren göras. Det tog bort all spam (utom en kommentar som verkar ha varit manuellt inmatad).
Men det är ju inte så bra när ärliga fina kommentarer inte kommer emellan för att spamskyddet är för hårt. Så bort med Keystrokes och in med Akismet i kombination med de spam-plugins som följer med MT. Det verkar funka rätt bra, inte någon som kommit igenom på några dagars användning (men då har jag inte byggt hela om arkivet för att få bort MT-Keystrokes).
Postat: 2006-11-08 kl. 14.00
- Technorati is now tracking more than 57 Million blogs.
- [...]
- Today, the blogosphere is doubling in size approximately every 230 days.
- About 100,000 new weblogs were created each day, again down slightly quarter-over-quarter but probably due in part to spam fighting efforts.
Postat: 2006-09-30 kl. 18.52
Undrar hur lång tid det tar innan Aftonbladets nya bloggsökmotor börjar filtrera sin topplista? Just nu ser topplistan ut som följer:
- oralsex
- anna sjödin
- sex
- knulla
- analsex
- natascha peyre
- porr
- göran persson
- fredrik reinfeldt
- sigge
Sån tycker jag är roligt och jag måste undra om sökningarna har någon koppling till varandra?
Postat: 2006-05-30 kl. 17.55
Även om just Kjell Hägglund brukar vara motvals:
Att Sveriges största tidning gör löp på extremistpropaganda, att den systematiskt plockar hårresande uppgifter från nätet för att sedan, vid behov, skylla på just "nätet" och "bloggarna", är fan så mycket farligare än att enskilda bloggare skvallrar om politruker.
Det är skönt att inte hela journalistflocken bara springer åt samma håll när de äntligen fick något att säga Vad var det vi sa
om.
Postat: 2006-01-23 kl. 18.07
Andra blogguppköpet i Sverige är ett faktum:
Bonnier Dagstidningar köper nyhetsbloggarna Prylfeber, Macfeber, Ipodfeber, Spelfeber, Bilfeber, Hojfeber, Reklamfeber och Videofeber.
Ett grattis är väl på plats till Roger och Wille. Fast jag tycker ändå det är lite tråkigt att de inte blev ett svenskt Gawker Media istället.
Postat: 2005-09-08 kl. 10.33
Billy Rimgard kommenterar Olle Josephsons Språket blir sämre - dialogen bättre:
Det bästa med Beneath a Steel Sky är att jag här har upptäckt att det faktiskt kan vara ganska kul att skriva igen. För sådär ett halvår sedan var jag så totalt övertrött på att producera text att det lilla jag fick ur mig blev skitdåligt. [...]
BASS har faktiskt gjort det hela roligt igen. Här kan man skriva lite vad som helst, gärna med omotiverade inslag av engelska ord och nörduttryck. För om någon klagar? Fuck you, det är en blogg, jag gör vad jag vill, liksom.
I Svenska Dagbladet har språkkillen Olle Josephson tittat på vad som skiljer sig mellan tre skribenters tryckta artiklar och deras bloggpostningar. Nå, nu går det ju inte att göra en så omfattande textanalys av stilfigurer och sånt på ett så litet utrymme som Josephson har fått på sig, men det är ändå en ganska intressant grej han kommer fram till: Samtliga skriver »lite mindre genomarbetat«.
Ah, befrielsen! Frisk luft! Den största behållningen jag har haft av BASS är att få vara just »lite mindre genomarbetad«.
Jag skulle inte riktigt beskriva det så, men jag håller med om känslan. Det är inte att jag låter bli att bearbeta språket som gör det värt att blogga, det är valet av ämnen. På alla andra ställen hämmar jag mig med tveksamheter om vad andra skulle kunna tänkas vara intresserad av att läsa om. Det kanske bara är jag som bryr mig.
Poängen är att det inte spelar någon roll om det är bara jag som bryr mig. Fuck you, det är en blogg, jag gör vad jag vill, liksom.
Och den känslan gör att det känns som jag har närmare till tanken. Ett renare utlopp. Det gillar jag.
Postat: 2005-07-28 kl. 02.23
Är det här ett skämt?
, frågade Jörgen Lund mig när han tipsade om en artikel om Sigge Eklunds nya bloggportal som ska lanseras i augusti:
Eklund, aktuell med romanen "Det är 1988 och har precis börjat snöa", säger att han gör den hemsida han själv hade velat se när han började blogga.
- Det är så självklart att det ska göras. Det är bara det att ingen har tagit sig samman och gjort det. Jag har ju alla verktygen, som webdesigner och skribent, säger han.
Ähum. Om vi bara ska ta den svenska marknaden så har weblogs.se och Erik Stattins Svenskt Webbloggindex kommit och dött (länkar till Internet Wayback Machine). Henrik Torstenssons Sweblogs.com lever och frodas, Var är du? (med frän geografisk koppling) likaså och störst just nu är väl nyligen.se/intressant.se. Dabloid från Rickard Eriksson lanserades i förra veckan. Det alla har gemensamt är att de utgår från innehållet, inte vad bloggarna vill vara. (Inte nyligen.se då, men så använder jag den knappt heller. Där har man ändå en del av det bloggportalen.se ska göra, det vill säga listor i bokstavsordning.)
Hemsidan kommer dock inte bara att bli en presentation av bloggar, utan det kommer också att finnas intervjuer med och artiklar av bloggare.
- Till exempel Linda Skugge, Johan Hilton och Björn af Kleen kommer redan i premiärversionen att skriva artiklar om sitt bloggande. Man kan kalla det en nättidning, säger Sigge Eklund.
Ibid
Vi pratar om en katalog alltså? I anmälningsformuläret finns inte ens möjlighet att fylla i en adress till ett rss-flöde, så jag antar att det ska bli en ganska statisk katalog. Och jag frågar mig: Varför då?
Alltså, jag har ingenting emot en statisk katalog, det är väl fint och bra och fint att Sigge skapar en sån om han vill ha en sån. Men det går lite emot hur jag vill hitta till bloggar. En katalog där jag ska läsa om dem, inte dem själva. Jag vill hitta till bloggar via deras innehåll, inte vad de beskriver sig som. Jag hittar oftast nya bloggar genom länkar, bloggosfärens helix. De andra hittar jag genom att läsa korta referat av deras innehåll via rss-tjänster som Sweblogs eller ping-tjänster som Var är du? eller Intressant.
Det som kan bli intressant är feature-materialet. Jag gillar Aftonbladets Sommarblogg för att de tar upp människor och varför de bloggar. Men varför bara välja bloggare som redan har en arena? Kanske nämnde han bara dem i artikeln för att deras namn syns, men come on. Det som är intressant med Aftonbladets grej är att de just ger utrymme till de röster han själv vill åt:
Äntligen kommer man att kunna bläddra igenom kortfattade och överskådliga presentationer av en massa nya och spännande bloggar, som man inte visste fanns.
Han låter mer sympatisk när han skriver om det själv eftersom han gör det med lust. Det är alltid bra. Men det hjälper fortfarande inte mot det statiska innehållet.
Och visst, jag ska inte döma sajten innan den ens lanserats. Men jag önskar att han tänker om. Eller åtminstone gör både och och tar med summeringar från de bloggar som har rss-flöden.
Det jag stör mig mest på är den aningslösa TT-Spectra-artikeln. Research? Bah!
Den tjänst jag skulle vilja se är en svensk tjänst som tar hand om taggar/etiketter. intressant.se försöker väl, men det känns som ett osmidigt sätt. (Måste jag verkligen kolla upp vilka teman som används innan jag kan pinga dit? Då måste ju Johan förstå alla användares möjliga användningsområden i förväg. Och det är inte möjligt.) Jag skulle vilja se en tjänst som tar hand om de taggar som redan används. Och gärna från både flickr och del.icio.us. Jag tycker heller inte det är så bra som en ersättning för kategorierna, som var enklare att följa. Nu behöver jag många flöden för att följa de ämnen som intresserar mig.
(Var att skriva det här inlägget verkligen vad jag skulle göra just nu?)
Uppdatering
Dessutom misslyckades jag ju med att få in att jag vill att David Hall ska göra etikettjänsten. Han fattar.
Technoratietiketter: bloggosfären, bloggportal, etiketter, tags, tt-spectra
Postat: 2005-06-02 kl. 17.20
XFN-ändringar
Nya
Borttagna
Postat: 2005-05-27 kl. 12.54
Lycka är att bytlåna kläder av sin bästis.
Fifi är rolig.
Postat: 2005-05-24 kl. 10.27
Jag tänkte på två språkliga saker när jag läste Metro igår på lunchen. Det första var att Statsministern använde ordet softa. Det andra var hur spritt verbet blogga blivit, även om alla inte riktigt förstår vad de pratar om:
Så då bloggar jag loss om något enkelt i stället.
Det Erika Augustinsson alltså gjorde var att skriva en krönika.
Postat: 2005-05-13 kl. 14.37
Jag känner för att vara kvällstidning, en PR-firma eller kanske ett undersökningsföretag och ta en detalj om något och göra en höna av en fjäder.
10) Margot Wallström, vice ordförande EU-kommissionen, 1954
Den självklara slutsatsen är ju att bloggandet slagit igenom fullständigt i Sverige. Margot Wallström, vars främsta egenskap egentligen är att hon är bloggare, är Sveriges 10:e mest mäktiga. Dessutom listas bloggaren som den mest mäktiga om 10 år. Fräsigt. Det är ju nästan så Erik Stattin blir med på mäktigast om 10 år-listan by association.
Postat: 2005-04-18 kl. 16.01
Det verkar som om Blogsoft försöker ta tag om den svenska bloggmarknaden. Först får jag nyhetsbrevet från Designåret där de startat en blogg:
Designåret har nu en egen designblogg! Där kan du läsa och kommentera inlägg, eller varför inte starta en egen och hänga med i designårsdebatten! En blogg eller webblogg är en webbplats som uppdateras ungefär som en dagbok på nätet. Du som är projektägare kan under Designåret få hjälp att starta en egen blogg utan extra kostnad.
Designåret Nyhetsbrev från Designåret 2005 (2005-04-14)
Designåret 2005 är under året samarbetspartner till Scandinavian Design Online och BlogSoft som står bakom blogg-tjänsten på design.blogg.se. Vårt gemensamma intresse är att stimulera till diskussion och debatt om design i alla dess former. Vi hoppas att du ska finna designbloggen intressant för detta ändamål.
Tyvärr räcker det ju inte att bara ta emot sponspengar, man måste göra något också. Notisen i nyhetsbrevet länkar till design.blogg.se som egentligen är en reklamsida för bloggsoft. Kopplingen till designårets blogg, som hittas på designaret2005.blogg.se, är dålig om jag ens erkänner att det finns en koppling. De står längst ner i listningen av mest aktiva bloggar. Och även den länkar till Blogsofts säljblogg.
Bloggen i sig innehåller endast ett inlägg som är ännu en programförklaring.
Med hjälp av bloggen vill vi uppmana alla designintresserade, yrkesutövande, studenter, journalister, politiker och alla andra grupper i samhället att tycka till om design. Ta chansen att säga din mening och bli bemött av andra här på bloggen.
Om de vill använda bloggen som form för att göra det måste de tillföra innehåll och bra innehåll till det. Utan att lägga kraft på det så är det dålig idé, för viss är innehållet i en blogg design i viss mån? (Det har jag aldrig tänkt på förut, men nog är det det? Ton och språkform liksom.)
Det andra exemplet är Fredrik Virtanen som startat en Sluta röka-blogg på Aftonbladets sajt.
På denna dagliga blogg kommer Fredrik att berätta hur det går med hans fimpande och piffa upp det hela med skvaller, rapporter från kändisvärlden och små filmer.
Även här är Blogsoft inblandat. Men här verkar faktiskt innehållet bli något. Svårt att se efter två dagar, men jag gillar den låga ambitionsnivån på det andra inlägget. Först när man accepterar meningslöst innehåll också kan en blogg bli långvarig. (Oj, sa jag nu att Virtanen brukar skriva meningsfullt innehåll? Jag tar tillbaka! Jag tar tillbaka!)
Uppdatering
Uppvaktar de politiken också?
Hejsan och välkommen till kommunals s-klubb och vår blogg. Här kommer vi informera om våra möten. Här kommer vi också diskutera och debattera viktiga frågor!
Postat: 2005-02-24 kl. 11.14
Vi köpte ett Typepad-abonnemang till en god vän i födelsedagspresent i slutet av förra året. Nu är Peter Dahlgren (s) igång med sitt bloggande. Peter arbetar som politisk sekreterare i Örebro kommun. Det ska bli roligt att följa.
Men jag blir lite småsur på Typepad. Går det verkligen inte att automatiskt pinga andra tjänster än blo.gs och weblogs.com? Det stinker ju. Att man inte kan översätta rubriker och sånt är ju också helt förkastligt. Går det ens med pro-abbonemanget? Han har plus-läget nu.
Postat: 2005-02-20 kl. 23.43
Trots att jag inte skrivit så mycket har jag arbetat mer med bloggen än jag någonsin gjort de senaste veckorna. Jag har designat om. Och lagt någon form av grundplåt för att kunna fortsätta designa om, det vill säga en informationsstruktur (informationsdesign).
Dessutom har jag bytt namn på den. Mitt förra var kanske den svenska bloggosfärens sämsta. Men det var ju aldrig meningen att det skulle vara ett namn. Jag satte bara upp bloggen och började, utan eftertanke. Jag var aldrig ens säker på att jag stavat rätt. Scaring = skrämmer och ärrar? Vete fan. Jag vågade aldrig fråga någon heller. Jag tänkte att det inte spelade någon roll heller. Det här var ju bara för mig. Och är det fortfarande. Varför jag har så otroligt liten förståelse för Mats Andersson som i Klocklös i Tiden skrev:
Vad händer när vi plötsligt byter design på sidan? Eller bloggen byter namn? Det tar lång tid att bygga upp sitt varumärke men ett oförståndigt namn- eller desi(g)nbyte kan rasera det på nolltid.
För det första är det dumt. Det är klart man får designa om. Naturligtvis bygger bloggen personliga varumärken, se bara på Erik Stattin. Men jag är rätt övertygad om att ifall han skulle tappa intresset för sin blogg skulle han sluta blogga (i just Eriks fall kan jag tänka mig att han är lost for life, men jag är ute efter principen här). Jag tyckte vi hade kommit något på spåren i och med bloggen. Innehåll, innehåll, innehåll. That's what it's all about. Om då färgen är gul eller blå kvittar. Jag läser dessutom mest designbloggar. Och även där är det innehållet jag är ute efter. Annars kunde jag lika gärna köpa kaffebordsböcker. RSS-revolutionen är redan här (även om den inte slår ut, eller kommer slå ut, något annat medium). Det om något visar att det är innehållet som är grejen.
Sen om bloggen är fin är en annan sak. Jag gillar fina saker. Fina saker förhöjer upplevelsen. Alltid. Design är världens viktigaste. Det som ger extra. Jag tror jag älskar musik av samma anledning. Det som förhöjer upplevelsen av livet. Det är det som gör det värt det. Men tekniken är aldrig viktigare än innehållet. Därför stinker oftast välspelande gitarrvirtuoser. Därför spelar utseendet inte heller någon roll, direkt.
Namnet är i och för sig en annan sak. Namnet på bloggen är som namnet på en tidning. Det är en markering om innehållet. Och en sammanhållande tanke. Det här innehållet tillhör ... En tanke jag hade var att jag borde slänga allt gammalt innehåll av den anledningen. Eller rättare sagt börja om. Men jag avskrev det av två anledningar. 1. Vad behöver jag rätta mig efter, det här är ju min grej som jag egentligen bara gör för mig själv. 2. Egentligen har min blogg hetat k-märkt sedan den andra eller tredje veckan. Jag använde k-märkt till allt för några år sedan. Jag läste Med k-märkt mot månen någon gång på 90-talet och blev alldeles begeistrad. Så jag började skriva under alla mina brev och e-post med någon sådan rad. Med k-märkt mot ... Det blev ganska långt till slut. Men jag gillade det. FN gillar inte att jag använder det. Hon säger att det ju redan är någonting. Och att jag därför inte kan använda det till någonting annat. Men 1. Vad behöver jag rätta mig efter, det här är ju min grej som jag egentligen bara gör för mig själv. 2. Kan k-märkt-författarna använda det som de vill kan väl jag. 3. Det är någon form av hommage till dem. Med k-märkt mot rymden var en härlig bok som gav mig mycket mer än bara innehållet i den. 4. Jag heter Kal. Jag brukar förkorta mig själv till ett k. Den här bloggen handlar om det jag lagt märke till. Johannes Bengtsson skrev något om en rantblog. Ja, precis en sån. Min blogg handlar om det som är viktigt. Inte för världen, kanske. Inte för någon annan, kanske. Men för mig. Skulle jag ha en tagline skulle det vara just det. k-märkt: Om det som är viktigt. (Jag hittade en lapp idag när jag städade, från ungefär den tiden. Där stod: Anteckningar, referat & kommentarer om livet universum och allting. Det var också tänkt som en tagline, om jag minns rätt. Men den var sämre och inte lika klatchig. Eller egotrippad. Sämre alltså.) Tillbaka till saken. Jag döpte den till k-märkt redan då, i början av mars 2003, men jag bestämde att jag inte fick byta namn på den officiellt före jag designat sajten också. Lite för att straffa mig själv. Lite för att jag skulle lida varje gång jag gick in på den själv och såg hur tråkigt jag är som bara använder standardmall, en ganska ful sådan också.
Jag känner mig inte riktigt färdig ännu. För det första är det här bara det första stylesheetet jag gör till den här sidan. Jag ska göra fler. Nu är informationsstrukturen ungefär som jag vill ha den. Outlinen fungerar så här:
- Inlägg
- Inlägg 2
- Inlägg 3 osv
- Arkiv och information
- Senaste inläggen
- Sök
- Kategorier
- Syndikering/XML-flöde
- Validera/granska
- Om k-märkt
- K-märkt läsning
- Peter 2 Meter
- Dagligen
- Regelbundet
- Disajn och webbstandarder
- Musik
- Podcasts
- Ting
Alltså inläggen först, Arkiv och information och K-märkt läsning (blog roll, typ) sist.
Tidigare har jag resonerat som så att sajtens namn är högst i trädet. Till exempel på 24timmarsbloggen. Men där är informationsstrukturen också lite annorlunda. Där är ser outlinen ut som så:
- 24timmarsbloggen
- Inlägg
- Inlägg 2
Alltså arkivet först och sen inläggen. Jag gillar tanken på att sajtnamnet håller samman allt men jag inspirerades av Andy Budd [genom Roger Johansson]. (Man vet ju redan vilken sajt man är på.) Och sajtnamnet håller i alla fall inte ihop allt eftersom inläggen är på den högsta översta nivån. Man skulle kunna avhjälpa det genom att sätta en extra rubriknivå före arkivet och sen ändra inläggen till rubriknivå 2 istället. Men det känns som inte lika logisk informationsdesign. Det viktigaste är ju innehållet på sidan, alltså borde artikelrubriker vara h1:or och ingenting annat. (Jag faller lite på när man ska in på underarkiv-sida, som till exempel en kategori. Vad är då rubriken för underarkivet? Då borde rimligtvis kategorin vara en h1:a och inläggsrubrikerna h2:or, men då faller strukturen i inläggen istället. Dilemma dilemma. Här ryckte jag bort den helt och hållet till slut. Kategori-rubriken alltså.)
Nyheter
Musik
Jag vill börja skriva mer om musik. Om allt jag lyssnar på. Som ett noteringsblock att gå tillbaka till senare. Vad lyssnade jag på då? Nog för att jag ju redan har något liknande genom dagensskiva.com. Men där dyker bara det som jag skriver om upp, inte allt jag lyssnar på. dagensskiva.com blir dessutom lite för utgivningscentrerat, allt annat jag hittar måste ju också få plats.
Tidningar
Jag skulle vilja läsa mer om papperstidningar, alltså borde jag skriva mer om tidningar själv. Alltså, vad är bra vad är dåligt. Finns det något intressant någonstans? Jag tänker mer magasin än nyheter, men ska försöka att inte ha någon urskiljning.
Film
Jag tror jag ska försöka följa mig själv om musiken med filmer jag ser. Allra helst skulle jag vilja pinga någon tjänst med metadata om vad jag skriver om, som sen kunde användas till någon rekommendationsfunktion, likt den Torstensson brukar skriva om [och som David Pettersson skrev om i förra veckan]. Fast med skillnaden att jag behåller mitt data.
Kvar att göra
Blog roll
Just nu är blog roll:en död. Funderar på att göra den dynamisk, så jag kan ändra den varifrån som helst. Men hur ofta kommer jag ändra den. (Tillägg förresten: Jag har egentligen alltid varit emot såna där. Lite klubben för inbördes beundran över dem. Men eftersom jag själv blir glad när jag ser någon annan länka till mig ska jag väl inte undanhålla andra att kanske bli glada de också.)
Artikelblogg
Jag skulle vilja skapa en separat blogg för artiklar jag läser. Mest för att samla dem samt för att ge lite grädde. Samt tipsa andra förstås. Idag skulle jag tipsat om Jane Magnussons artikel om hockeyfylleknullkillarna samt en artikel om kurvor i Photoshop. [Just den här delen skrev jag för några dagar sen.]
Lyssnar på
Jag gjorde ett försök med iTunes Watcher, men det blev helt olidligt, precis som jag trodde. Problemet med Applescript-programvara är att den hela tiden frågar vad iTunes gör. Alltså, om iTunes är upptaget så får man ett felmeddelande. Vilket är irriterande. Mitt nästa försök ska bli Ordered Tunes. Det har fördelen att den kollar iTunes XML-fil istället för iTunes självt samt att den gör kopplingarna till Amazon - precis som iTunes Watcher. Fortfarande ingen koppling till last.fm, men den kan jag ju faktiskt göra själv.
Oförändrat
Den här sidan kommer fortfarande bara handla om det som är intressant.
Postat: 2005-01-21 kl. 09.41
Today we are pleased to announce our full support for the rel="nofollow" attribute to hyperlinks introduced to address the main cause of weblog spam: the payoff of higher placement in search engine results.
Efter viss tvekan har jag också installerat nofollow-plugin:en till Movable Type.
Like Battelle, I have mixed feelings on Google providing a tag to block links in comments or forums. In the article, it says Typepad will automatically have the tags in place. Does this mean no option for them? It will certainly help with comment spam, but at a price. Since comments and forums allow everyone, even those without sites of their own, to contribute online content, it’s unfortunate that this will reduce their contributions.
Frågan är intressant och stjälper på sätt och vis webbens ekosystem och det sätt innehåll alltid haft möjlighet att kanoniseras om bara tillräckligt många skrev om det.
Lösningen är väl helt enkelt att man får lova sig själv att alltid posta egna inlägg om intressanta kommentarer. Åtminstone som uppdateringar.
Bugg!
Men, till saken. Jag har upptäckt en bug i plug-in:en. I 24timmarsbloggen har jag en omslutande div runt alla trackback-pings. <div class="trackback">/.../</div>
, men sedan nofollow-plugin:en installerades tar Movable Type bort den omslutande div:en. Märkligt. Jag har inte hittat någon information om det någonstans på nätet heller. Så jag borde väl skriva det här på engelska för att få ett snabbare svar. Någon annan som sett något liknande?
Postat: 2005-01-18 kl. 16.01
Roger Åberg, som driver Macfeber startar en prylblogg tillsammans med Wille Wilhelmsson.
Kul. Macfeber gjorde Mac-nyheter på svenska delen av nätet roligt igen. Pryltidningar har alltid varit lite för grabbiga och jag har aldrig riktigt fallit för Engadget.
Hoppas de lyckas med Prylfeber. Och hoppas att inte Macfeber blir alltför tråkig nu när han lär flytta de flesta av prylnyheterna till Prylfeber istället.
Själv är jag lite nyfiken på hur det här kommer utvecklas biffen mellan Macpro och Macfeber. Joacim på Macpro antydde utan att nämna några namn att andra svenska Mac-sajter snor hans nyheter utan att ange källa. Joacim är redaktör för Gadget (varför har inte Gadget en webbplats?). Det luktar biff.
Postat: 2004-12-21 kl. 21.33
Skit också.
Jag uppgraderade MT till 3.1 här. Det funkade smidigt. Men när jag skulle installera Blacklist gick det åt helvete. Tydligen har jag inte storable perl module installerat. Men det verkar som man var tvungen att ha det för förra versionen också, varför funkar det inte nu?
Jag borde inte uppgraderat. Jag borde börjat på nytt istället. Damn me to hell.
Resultatet är några hundra kommentarsspam på ett dygn. Blacklist brukar ju ta det mesta i vanliga fall. Men nu ... Jag har bett CB om hjälp, men han verkar inte ha tid heller. Damn.
Jag borde följt min första tanke och startat om, med en helt ny installation. Det kan jag ju i och för sig fortfarande göra. Men ...
En annan sak: Hur får man inläggen att heta fina saker istället för löpnummer? Märkte att det fanns med som standard när vi installerade 24timmarsbloggen, så jag hoppades att det bara skulle börja fungera när jag uppgraderade här.
Uppdatering
Skönt! CB räddade min dag. Genom att han installerat perl-modulen storable och genom uppdateringen till 2.03b har jag lyckats få igång MT Blacklist igen. Skönt!
Och Erik Stattins hjälp till självhjälp om fina url:ar från MT worked like a charm.
Postat: 2004-12-13 kl. 22.48
Precis såhär lång tid. Kalla det egosurfande eller deathlistwatching, men det är rätt nyttigt att veta på vilka sidor man får sina texter publicerade - så att man vet vad det är frågan om när man får konstiga mail och antydningar. Ledsen om jag ser den här sidan som en del av det offentliga rummet. Slutar nu.
Det vore verkligen inte lika roligt om Jonas Thente inte verkade så bitter.
Undrar vad han menar, är jag på hans deathlist eller är han på min?
Och Jonas, det är OK.
Postat: 2004-11-30 kl. 16.45
gudmundson lägger av.
Med ett välformulerat slutinlägg kastar Per Gudmundson in handsken på grund av jobbet. Trist. Gudmundsson var en av dem jag följde mest hängivet, oavsett om jag höll med honom på alla punkter eller ej. Välformulerade åsikter är alltid värda att ta del av.
Postat: 2004-11-16 kl. 09.56
Nåväl. Så skrev de ju inte. Men väl:
Fler och fler skriver blogg på internet. Men bland 20-åringar på Universitetet är bloggvärlden okänd. Att skriva offentlig dagbok, blogg, på internet är senaste modet inom informationsvärlden. Bloggandet sprider sig över hela världen. Blandningen av ämnen på bloggen kan vara stor, huvudsaken är att kommentarerna är aktuella.
(Artikeln följdes upp av en Fråga 5-spalt med två intervjufrågor: 1. Vet du vad en blogg är? 2. Tror du att du kommer läsa bloggar i framtiden? Typ.)
FN i Yahoo! Messenger-konversation:
Först tar NA kontakt med Ilshammar om bloggar, sen gör dom sig omaket att fråga några ekonomi- och socialt arbete-studenter om dom läser bloggar! Komiskt. Fattar dom inte att det finns ett helt hus med mediestudenter strax bredvid? Så jävla korkat. Dom bygger upp det på att "studenterna vet inte vad det är, men däremot en 50-årig forskare". Jesus.
Precis. Jag skulle bli mer orolig om Lars Ilshammar, styrelsemedlem i Sveriges Radio - ledande i numera avsomnande Democrit-projektet - grundare och aktieägare i Peter 2 Meter, inte visste vad bloggar var.
Pågående forskning:
Lars nuvarande forskning handlar om den internationella regleringen av medier och kommunikationsteknik i ett historiskt perspektiv. I projektet "Internationella kommunikationsregimer" studerar han ett antal sådana regimer från 1800-talets början till Internetåldern. Genom att utgå från begreppet "demokratisk infrastruktur" vill Lars analysera vilka konsekvenser olika och ibland motstridiga regleringsinitiativ har haft för det offentliga rummet, särskilt med avseende på medborgarnas yttrandefrihet och deras tillgång till olika kommunikationsmedel.
Fast det är intressant att alla tar upp det nu. Nyheten om Observers bevakning har varit mer hjälpsam än vad man kanske kunde förutse och som de snabba kommentarerna gjorde gällande. Att de publicerade listan var viktigt. Diskussionen efteråt var viktig. Att andra medier spann på nyheten var minst lika viktigt. Och utan Observers, lite märkliga lista, skulle inte något hänt nu.
Just nu surar jag över att ingen bevakat Bloggforum ordentligt.
Uppdatering, senare:
Kommenterat har åtminstone delvis beskrivit innehållet.