oktober 2005
Postat: 2005-10-31 kl. 18.13
... och får en Expressen-artikel som tack.
Bra PR-arbete från Pricerunner särskilt som funktionen som ska jämföra priser i nedladdningsbutikerna inte fungerar ännu. När jag testar att söka på några av exemplen från artikeln får jag bara träffar på cd-skivor.
Postat: 2005-10-31 kl. 00.13
-
Paul Auster Orakelnatten bok
Jag älskar Paul Auster. Tabula rasa, är tanken här tror jag. Jag tror jag kommit fram till det. Jag har fortfarande inte läst Reflections on glass, som Erik länkade till härom veckan. Men jag vet redan nu att den kommer ändra mitt sätt att se, åtminstone på Vad jag älskade. Kanske också på Paul själv?
-
Yesterdays New Quintet Sound Directions: The Funky Side of Life skiva
Jazz med hiphopestetik producerat av Madlib.
-
Ika väljer sex spalt
Ja, det är väl inte riktigt en spalt. Men de där sex populärkulturprodukterna som Ika Johannesson väljer varje vecka i DN är alltid lika trevlig läsning. Heja Ika.
-
Erik de Vahl Friendly Fire skiva
Jag tröttnade på första så småningom, men det är vackert så här i början. (Förutom She's calling me, horrible)
-
Torbjörn Zetterberg Hela sanningen låt
Det är en svit, så lyssna i en sittning - säger han. Men jag lyssnar hellre på hela sanningen.
-
Department of Eagles Noam Chomsky Spring Break 2002 låt
OK. Ganska mycket för titeln dårå. Men ändå.
Postat: 2005-10-29 kl. 14.35
Det finns ett påskägg i Mint som efter ledtråden på Peppermint Tea borde kunna listas ut av gamla spelare:
Mint up to v1.14 has a hidden easter egg. I’ll give you a little while to try and work it out.. I did just give you a big hint!!
Jag hade ingen aning om att det ens fungerade att fånga sånt med Javascript. Galet fränt. Jag vill också!
Om du har Mint och vill pröva men ändå känner dig lite förvirrad kan jag tipsa om att det finns ett band som heter som fusket.
Postat: 2005-10-28 kl. 00.36
Google Base är utsläppt igen (jag vet inte när de släppte ut det igen, verkar varit för någon dag sedan). Jag kan inte logga in, verkar lite överbelastat just nu. Men jag läser lite istället:
Aviran's Place beskriver vad Google själva säger att Google Base är:
Google Base is Google’s database into which you can add all types of content. Google will host your content and make it searchable online for free.
Examples of items you can find in Google Base:
- Description of your party planning service
- Articles on current events from your website
- Listing of your used car for sale
- Database of protein structures
Mark's Voice skriver att det Google vill göra är att samla microinnehåll och göra det sökbart. Google Hyperlocal?
Regardless of what their schemas loOk like, we'll support them and bake them into our 'Structured Blogging' compatiblity box. That way people won't be locked into the Google schema and can post their Reviews, Events, Lists, Recipes, JogBlogs, People and Group showcases, Listings, Personal ads, etc. - anywhere they want.
They can choose to put it into Google cloud - or anywhere else. Or both. That's what the 'OutputThis' service will allow - sending stuff to multiple locations - your favorite destinations.
Ars Technica fortsätter:
Just what does Google have in mind? The last sentence there really speaks to what they're after: eBay, Craigslist, and classified ads. Users will be able upload all kinds of items for sale, and you'll be able to geo-locate them, compare them, and search them via Google. Think about it. When using eBay or Craigslist, how often do you think "I wish I could search this with Google"? Recall, too, that Google has a payments service in the works.
If we grant that, then let's think about the next level: a Google Base API of sorts. If Google remains the middle man, it's great for Google. Ergo, an API that would allow other sites to use Google Base could really generate a great deal of traffic.
En samlingsplats för aggregerat innehåll? Eller som N24 skriver Google goes content (lite rolig rubrik med tanke på Blogger, men OK då):
Nya tjänsten Google Base kan bli en allvarlig konkurrent till Blocket.se och Letsbuyit.
[...]
Konkurrenterna i USA är väletablerade och anses kunna stå emot Googles intåg väl enligt branschanalytiker, som menar att Google sannolikt kommer få större genomslag för Google Base i sin internationella verksamhet. Där är tillväxten högre och konkurrensen lägre, i synnerhet som konsumenter tenderar att välja de sajter som erbjuder högst trafikvolym.
Men i princip borde väl varken Tradera eller Letsbuyit vara direkta konkurrenter till Google. Istället borde de kunna arbeta tillsammans med Google Base:s API:er och därmed få styrkan av Google att arbeta för deras sajter. Värre blir det väl för Blocket.
Postat: 2005-10-27 kl. 21.33
EU-kommisionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy, vill att EU:s insamlingsorganisationer för musik ska slås ihop till två eller tre totalt, för hela Europa. Idag finns det två eller tre i varje land över hela EU (2 eller 3 gånger 25, i Sverige: IFPI, SAMI och STIM).
Poängen är att det ska bli lättare att förhandla om rättigheter om de är få. Det nuvarande tillståndet, menar kommissionären, har hämmat utvecklingen av butiker för nedladdningsbar musik i Europa.
EU vill göra det enklare att öppna musikbutiker för nedladdningsbar musik i Europa. Målet är att musikbutikerna och de som erbjuder direktsänd musik ska kunna vända sig till en enda organisation som kan ge licenser som gäller för hela EU.
[...]
- Den europeiska modellen för att hantera upphovsrättslicenser tillhör mer 1800-talet än 2000-talet, sade EU-kommissionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy, i ett tal när han lade fram förslaget om förändringar [...]
De nya rekommendationerna är inte helt entydiga, men i princip vill EU att det ska finnas ett par tre organisationer som kan erbjuda licenser för hela EU-marknaden.
Ny Teknik hävdar sedan att det bara är STIM som erbjuder licenser för den svenska marknaden, men de har bara en av rättigheterna.
Kanske är det här också en väg framåt för hanteringen av musik i podradio? När jag blev intervjuad av SR för en undersökning om deras podradio så berättade hon som frågade ut mig (som jag tyvärr glömt namnet på) att det inte är STIM utan IFPI och SAMI som sätter käppar i hjulet för att SR ska kunna ha med musik i sin podradio. Vilket jag tycker var intressant information. Jag tycker STIM ska göra som de gjorde förra gången, det vill säga gå i bräschen och därmed släpa in de andra (i åtminstone 1900-talet).
Postat: 2005-10-27 kl. 14.44
- Titel: Snygg
- Originaltitel: Sexy
- Författare: Joyce Carol Oates
- Översättare: Helena Ridelberg
- ISBN: 9163845431
- Förlag: Bonnier Carlsen
- Format: Inbunden
- Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-10-19
- BKTJD: 2611
- Köpt: Läseklubben
- Köp: Adlibris / Bokus
Ännu en bok vi glömde avbeställa från Läseklubben. (Ungarna läser aldrig böckerna längre.) Men jag blev nyfiken på en Oates-bok som de tänker på som en ungdomsbok. Inte för att jag läst något av henne förut, men jag hade planerat att göra det.
Men visst. Det fungerar som kapitelbok. Korta kapitel om en ung mans självbild, uppblommande sexualitet och vaknande integritet. Skulle säkert kunna användas i skolan med en handledning till.
Postat: 2005-10-26 kl. 01.39
Relaterat till mitt inlägg om Odeo Studio så lyssnade jag på Gillmor Gang när jag var ute och sprang idag. Det mest intressanta avsnittet är 21 minuter in i programmet från 23/10.
Där pratar Jon Udell om WPF/E från Microsoft som är en liten portabel version av Avalon, det kommande API:et för användargränssnittet i Windows Vista (som officiellt fått namnet Windows Presentation Foundation).
Enkelt tänkt är att WPF/E är en konkurrent till Flash, men eftersom det är en del av Dotnet och kan dra nytta av det är det kanske Microsoft:s stora inspel för webben som plattform. Gillmors gäng tror mest på det som något för den mobila marknaden, men Jon Udell tror att det kommer rullas ut för plattformar såsom Mac och Linux. Det som är intressant med det är att det är ett skifte för Microsoft. Visst kan de fortfarande använda det till att bara utveckla sin Windows Mobile-plattform, men Everywhere tyder ju just på att det är plattformsoberoende.
Jon Udell har intervjuat Bill Gates i podradio-form om bland annat det här från PDC. Det hoppas jag hinna lyssna på i morgon.
Uppdatering (2005-10-27)
Programmet var inte så mycket att ha. Men jag lägger märke till en annan sak i en intervju med Microsofts plattformschef i Sverige, Anita Arkéus-Åsheden:
Officepaketet med e-mailklienten Entourage är antagligen den mest använda Macintoshapplikationen idag. Databasen Access finns inte till Macintosh därför att den innehåller många funktioner som bygger på grundläggande komponenter i Windows som inte finns tillgängliga under Mac OS. Det samma gäller utvecklingsverktygen, att skapa och köra applikationer för Macintosh kräver en annan arkitektur, andra så kallade API:er än de som Microsoft har byggt i Windows. Visual Studio används för att programmera .net på Windows. Det finns andra verktyg för Macintosh som adresserar API:erna i Mac OS då .net inte finns för Macintosh och ingen stor efterfrågan existerar.
Vilken miss att inte prata om WPF/E här. Lysande tillfälle.
Postat: 2005-10-26 kl. 01.05
Erik Stattin skriver att Six Apart (företaget bakom Movable Type, Typepad samt Livejournal) slagit sig samman med VideoEgg för att låta Typepad-användare posta video-snuttar lika enkelt som man postar ett fotografi. Och det är väl coolt i och för sig, men knappast lika coolt som Odeo Studio (lyssna på Odeo:s tillkännagivande).
Vi brukar prata om Web OS och här har vi ett riktigt exempel. Odeo Studio är en flash-applikation som hämtar ljud direkt från din dators mikrofon (ansluten eller inbyggd), låter dig spela in och spara en podradio-sändning. Allt du behöver är en mick, en webbläsare och en flash-plugin så kan du spela in, som jag gjort. De har lagt upp en hjälptext också.
Jag blir riktigt imponerad. Undrar om inte Odeo kan lyckas med det de förutsatt sig att göra, att ta podradio till massorna.
Postat: 2005-10-25 kl. 18.35
Uppdatering (2005-10-26)
- Musikindustrin Ifpi polisanmäler fildelare (Det roligaste med Musikindustrin är att de alltid tycker sig hålla en neutral objektiv ton. Som om inte allt de skriver är opinion pieces.)
- Oskar Schwartz "Om någon stjäl vår musik är vi beredda att kriga!" - Rapport från Internetdagarna (Jag tycker det sänker trovärdigheten för fildelningsförespråkare när de ständigt diskuterar 50 år gamla inspelningar som skäl till varför det inte fungerar att ta betalt för musik. Hur stor del av fildelningen sker av 50 år gamla låtar med tonföljder nedtecknade för 150 år sedan. Men det är intressant att se hur IFPI höjt sin retoriska hetta.)
- Oskar Schwartz Fildelardomen i Västerås skyddar industri (Oskar noterar att domen gäller utdelning av ett verk, inget annat.)
- Oskar Schwartz Hip Hip Hora! - sanningen som inte hörts (Det var ju knappast därför filmen producerades från början. Det finns många filmer som använts i utbildningssyfte. Höj den intellektuella nivån, tack.)
Uppdatering (2005-10-27)
- Computer Sweden Andre fildelaren riskerar strängare straff (Åklagaren låter ju riktigt fotbollskilleaktig i sin brinnande lust att döma honom hårdare. Varför har han valt att vara utan försvarare?)
- Computer Sweden Västeråsbon överklagar fildelningsdomen (Förnekar brott [numera] och tycker dessutom att straffet är för hårt. Hur ska han ha det? Om han inte gjort något kan ju knappast straffet ens vara rimligt.)
Postat: 2005-10-25 kl. 17.26
En artikel om fördelningen av vinsten för digital musikförsäljning i Wired (skivbolagen tycker insamlingsorganisationerna [som STIM] tar för stor del av kakan och stämmer dem] refereras först Steve Jobs, om giriga skivbolag där han konstaterar att distributionskostnaderna är lägre för digitala filer, sedan BPI [IFPI:s motsvarighet i Storbritannien], som säger att distributionskostnaden är en liten del av totalsumman - det är marknadsföringen som kostar. Då kliver Pink Floyd:s gamla manager Pete Jenner in och talar om att de är dårar (långt citat, men det är bra):
While sales of CDs are declining, labels are merging, cutting artist and employee rosters, suing consumers and royalty collectors, and looking for new ways to shore up revenues -- like selling ring tones.
[...]
Apple CEO Steve Jobs has called labels "greedy" for ongoing attempts to increase the cost of digital music downloads. [...] Jobs has noted that online sales offer significantly lower costs. Labels don't have to pay warehousing, pressing, printing or transportation costs, he has argued.
The BPI spokesman, however, said manufacturing costs are "relatively insignificant" in comparison to promotional costs.
Jenner said the labels' basic business model -- cultivating a few hit acts to subsidize several money-losing ones -- is flawed. "That's not a good model. Successful acts subsidize the failures," he said.
In addition, the labels spend far too much money promoting acts. He said when Island put out the first Pink Floyd album, it took out one half-page ad in NME, a U.K. music newspaper, and the band became the United Kingdom's biggest act.
"Today labels use billboards, four-page ads and television spots -- for a single! It's gone bonkers!" he said. "They have completely lost the plot."
He added, "Labels are prisoners of existing price and business models. They need to move to a different way of doing business, looking at music use, not sales."
Postat: 2005-10-25 kl. 16.18
När Skavsta flygplats nysatsar på surfzoner ryker Telia Homerun till förmån för utmanaren The Cloud.
Det borde inte spela någon roll om jag har Telia:s Homerun-abonnemang eller The Cloud. De borde tillåta flackande. Jag tror det är en killer app för WiFi-abonnemang. Det skulle göra beslutet extremt mycket lättare för mig i alla fall.
Postat: 2005-10-25 kl. 11.03
iMesh gjorde upp med skivbolagen i juli 2004. Uppgörelsen gick ut på att de betalade $4 100 000 i skadereglering och i utbyte tilläts ha kvar sin tjänst där upphovsrättsskyddat material bytts mellan användarna kostnadsfritt tills de hunnit utveckla en ny version av mjukvaran.
Den nya versionen av iMesh som, enligt C|Net lanseras i USA idag, söker Gnutella-nätverken men filtrerar bort otillåtet material från nedladdningarna (men släpper igenom material från artister som tillåter delning av sin musik):
The software also searches the Gnutella peer-to-peer network, often finding results on other people's hard drives that aren't legal to download. Those are identified and blocked as they are downloaded, but some songs from independent or unsigned artists can still be traded freely.
Skyddat material dyker också upp i sökningarna, men för att ladda ner dem måste man gå via iMesh butik där man får ladda ner DRM-anfrätta filer. Det finns två betalningsmodeller för detta, den ena är en prenumerationsform för $6,99 per månad och obegränsade nedladdningar (och förlust av biblioteket om man slutar prenumerera) eller köp av separata filer.
Tekniken fungerar med igenkänning där skyddat material har ett fingeravtryck i tjänsten och låtar som laddas ned från Gnutella jämförs med det fingeravtrycket. Om en låt stämmer överens med fingeravtrycket görs nedladdningen ogiltig. Filmer kommer fortfarande vara tillåtet att ladda ned, men bara i obrukbar form eftersom tjänsten bara tillåter 15 minuter långa filmer (eller 50 MB stora filer):
The service still will allow downloads of video, but only of files 15 minutes in length, or 50 megabytes in size, far too small to support a Hollywood movie or even a television show.
Ibid
Skivbolagen är naturligtvis nöjda:
Label executives say they're happy with the results.
"There's genuine excitement about the offering," said Mitch Bainwol, CEO of the Recording Industry Association of America. "We're hopeful that that P2P becomes a legitimate part of the distribution of music."
C|Net Legal P2P opens for business (2005-10-24)
Men vad skulle vara skälet för användarna att använda den här tjänsten istället för någon annan? Räcker det icke skyddade materialet att göra tjänsten bättre än någon annan redan tillåten butik? Troligen inte.
Därför satsar iMesh också på en social tjänst, som låter användarna söka efter andra medlemmar, skicka meddelanden (instant messenger-stylee) samt ögna igenom andra medlemmars musikbibliotek. Vilket i och för sig också är helt värdelöst om man inte kan lyssna och ladda ner musiken från sina kontakters hårddiskar.
iMesh är bara den första av flera lagliga P2P-tjänster på väg ut på marknaden. Shawn Fannings Snocap-teknik kommer snart ut med Mashboxx som första tjänst.
Det jag funderar mest på är hur de ska sälja det här? Allt krångel med P2P, med färre möjligheter och dessutom får du betala för det! Grattis världen!
Postat: 2005-10-24 kl. 17.54
- Titel: Romanen om Olof
- Författare: Eyvind Johnson
- ISBN: 9100572276
- Förlag: Albert Bonniers Förlag
- Format: Kartonnage
- Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-10-17
- BKTJD: 2612
- Köpt: Adlibris
- Köp: Adlibris / Bokus
Jag köpte Romanen om Olof efter Eriks svar i bok-memet. Strax efter det tog boken slut på förlaget (Erik är åtminstone medskyldig).
Jag har läst om boken att det är något av ett experiment av stream of conciousness, likt James Joyce:s Odysseus, men jag är inte helt övertygad. Visst är det en inre monolog, men ganska konkret förutom sagoberättelserna i varje del: Sagan om dimman och lungsoten, Sagan om Johanna, Sagan om Brasiliens land och Sagan om de själiska nöjenas och den andliga flärdens land eller Möte med Spanjorskan. Den sista sagan, som han själv skriver i ett efterord, tar en omväg kring verkligheten i drömmens form. Det var delen i hela romansviten jag uppskattade mest. Där finns verkligen tankens strömmar och associationens kreativitet. Och även om han säger att det inte är så är det lätt att läsa den som en feberdröm.
Passande i tiden skrev Anders Öhman en gästrecension på dagensbok.com i helgen om Romanen om Olof:
Olofs dilemma var till stor del även Eyvind Johnsons. På grund av faderns sinnesslöhet, som Eyvind Johnson först som medelålders förstod var stendammslunga, växte han upp som fosterbarn hos sin moster och hennes man. Det var inte bara det att han tidigt lärt sig att borta var hemma, och hemma borta. Han hade också ärvt föräldrarnas upplevelse av att leva i exil i Norrbotten. Fadern kom från Värmland och modern från Blekinge. När de träffades arbetade bägge vid den järnväg som drogs upp genom industrialiseringens Norrland och hamnade till sist utanför Boden, där de aldrig kände sig hemma.
Sidospår
Man kan säga vad som helst om Amerika tämligen ostraffat, men till sist kommer man fram till, att USA:s styrka är den för närvarande enda fullviktiga garanten för vår egen trygghet. Om Amerika är starkt - och med Amerika Västeuropa - betyder det för oss här, att vi ännu har möjligheten till vårt folks självbestämmanderätt kvar. Ifall den styrkan mattas eller drar sig tillbaka i isolationism återstår oss det andra: att omfattas av, pressas in i en östlig världs intressen, att bli provinsen eller guvernementet Sverige i protektoratet Europa. Förebilden är de så kallade folkdemokratierna med så kallade folkdomstolar, inför vilka själva tanken på västerländsk demokrati betraktas som ett grovt brott, som lands- och statsfientlig verksamhet, värd dödsstraff. Bilden kan tyckas schematisk och onyanserad men den är inte gjord av drivande rök; den speglar aktuell europeisk verklighet.
Jag funderar på hur Eyvind hade sett på det där nu? Knappast på samma sätt i alla fall. Vårt folks sjävbestämmanderätt är ganska kraftigt beskuret med antiterroristlagar som knappast kommer från våra egna behov. Men kanske har han rätt ändå, för det är knappast Amerikas styrka som lett till detta. Och när den styrkan mattats av pressas vi in i en västlig världs intressen, att bli provinsen eller guvernementet Sverige i protektoratet Nato där den fria tanken betraktas som grovt brott, som lands- och statsfientlig verksamhet. Bilden kan tyckas schematisk och onyanserad men den är inte gjord av drivande rök, den speglar aktuell europeisk verklighet.
Postat: 2005-10-24 kl. 17.09
- Blood Music
- Nine Horses
- The Cardigans
- Rev Run
- bob hund
- Deerhoof
- Aphex Twin
- Why?
- The Mopeds
- Looptroop
Jag var utan iScrobbler/last.fm i några veckor eftersom jag installerat om allt (och äntligen döpt min dator - den heter numer Cornelius, efter både apan och artisten).
Källa: last.fm
(Åtta medlemmar i k-märkt, 7 kvar tills det blir en veckolista.)
Med köksradiospelningar skulle antagligen Nine Horses gått om.
Postat: 2005-10-24 kl. 10.31
-
Nine Horses Wonderful World låt
Jag ser en futuristisk rökig jazzklubb i en phuturefilmatisering av Den sjungande detektiven framför mig när jag hör David Sylvian och Stina Nordenstam sjunga över viskande trummor. (Dessutom är David intervjuad i DN idag.)
-
Blood Music It's a Party del av låt
Delen när killen kommer fram till Karl-Jonas och ber om en åsikt om ett band och Karl-Jonas börjar yla. I don't want to talk about music now.
(Dagens skiva på dagensskiva.com)
-
Apple Hardware Test mjukvara
Jag hade ingen aning om att det fanns något sådant på installationsskivan. Det ledde i alla fall fram till att jag kunde hitta felet som jag slösade bort nästan tre dagar på i förra veckan: Korrupt ram-minne. Det här är officiellt: Jag hatar dig, jävla Samsung-minne.
Postat: 2005-10-22 kl. 18.01
För snart ett år sedan postade jag det första inlägget om semantik och dagensskiva.com.
Först var jag inne på att utöka DTD:n med egna element, för att eXtend XHTML. Flera var emot idén och ville snarare i så fall inkludera ett namespace för samma sak. Men det är för svårt och för tråkigt. Jag har dessutom följt Tantek Çelik:s diskussioner om microformat som säger att man ska designa för människor först, maskiner sen (presentable and parsable
). Att man ska bygga på existerande teknik och välanvända standarder istället för att bygga nytt själv. Those who ignore standards are doomed to reinvent them.
Så OK. Använd element som redan finns och ge mer semantik med class:er. Vilket leder fram till frågan om vilka element som ska användas.
Jag vill märka upp artister i koden, för skannbarhet av texten. I sitt tal på Web Essentials 2005 (slide 39) menade Tantek att man bör använda cite
för att märka upp en bibliografi-lista (och lista för listan själv). I hans exempel märker han upp hela raden med en cite
-tagg.
<cite>
"Cascading Style Sheets, level 2, CSS2 Specification",
B. Bos, H. W. Lie, C. Lilley, I. Jacobs, 12 May 1998
</cite>
Problemet med det är att det inte alls räcker. Tycker jag. Jag vill skilja ut författarna från den raden. Det blir alldeles för otydligt med bara en tagg för allt det där. Presentable and parsable var det ju.
Dessutom vill jag helst använda element så det finns någon default styling att falla tillbaka på när stylesheet:et försvinner. Men jag ser ändå några alternativ.
Vi tar dagens recension på dagensskiva.com:
The Books består av Nick Zammuto och Paul de Jong och från sin nuvarande bas i North Adams, Massachusetts genererar de märkvärdig musik som resulterat i tre album, "Thought for food", "The Lemon of Pink" och "Lost and Safe".
Idag använder vi inga taggar för titlar över huvud taget. Vi sätter dem bara inom citat-tecken vilket knappast är optimalt. Särskilt som vi använder samma notation för inline-citat.
Så vad skulle man göra istället?
The Books består av <strong>Nick Zammuto</strong> och <strong>Paul de Jong</strong> och från sin nuvarande bas i North Adams, Massachusetts genererar de märkvärdig musik som resulterat i tre album, <cite>Thought for food</cite>, <cite>The Lemon of Pink</cite> och <cite>Lost and Safe</cite>.
strong
kanske inte är riktigt bra eftersom det inte riktigt är emfas jag använder? Eller? Kanske är det just det jag gör? Betonar namnet i texten.
Andra alternativ då? Om vi minns tillbaka till det andra inlägget i serien, Mer om semantik för dagensskiva.com, så refererade jag Roger Johansson som refererade Lachlan Hunt som argumenterade för användningen av span
när ingen semantiskt element finns att tillgå:
The Books består av <span class="artist">Nick Zammuto</span> och <span class="artist">Paul de Jong</span> och från sin nuvarande bas i North Adams, Massachusetts genererar de märkvärdig musik som resulterat i tre album, <cite>Thought for food</cite>, <cite>The Lemon of Pink</cite> och <cite>Lost and Safe</cite>.
Men då blir man av med all default styling. Vilket jag inte känner mig särskilt nöjd med alls. <b class="artist">
? Eller kanske <cite class="artist">
? Men det är inte heller bra för oftast refereras bara artister i brödtexten av en recension, de sätts inte i relation till ett verk och då bör inte <cite>
användas, som jag uppfattar det. Kanske bör alla artister alltid kunna permalänkas till och i så fall kan man ju använda a
-elementet.
Postat: 2005-10-21 kl. 10.46
Developer Preview av Flock är släppt. Första intrycket är att det är en väldigt trevlig webbläsare med skönt del.icio.us-stöd.
+ Snabb rendering
+ del.icio.us-bokmärken
+ Blogg-klient från webbläsaren
+ DOM-trädsfönster med Äpple+Shift+i
- Hanteringen av del.icio.us-bokmärkena lite yxig. Äpple-i när jag står på en av dem torde ge mig redigeringsmöjligheter av bokmärket
- Uppdatering av etiketter och bokmärken när jag väl loggat in första gången
Sen märker jag återigen att min MT-installation mår ganska dåligt. Skitfarm. Jag vet inte om jag måste skaffa ett externt konto för att lösa det här. Jag väntar tills uppdateringen av MT till 3.21. Om inte den löser problemet så måste jag skaffa webbhotell.
Uppdatering (12.31)
Alltså, det verkar vara en komplett webbläsare. Och.
Och det är och som är poängen. Om Flock blir en lika bra webbläsare som Safari eller Firefox med extra funktioner kommer jag bara ha anledningar att använda den. Ta till exempel del.icio.us-funktionaliteten. Den är mycket bättre än både min dashboard-widget och bookmarklets för att posta. Bloggklienten verkar vid en första anblick vara sämre. Flickr-funktionen har jag inte testat ännu.
Uppdatering (13.24)
Relaterat
Ma.gnolia
Found is the new search
What you mark in Ma.gnolia not only stays found but keeps coming back to you as your interests change. That’s our pitch, plain and simple, and it’s why we say that found is the new search.
Postat: 2005-10-21 kl. 00.07
För några veckor sedan började en blogg med pornografiskt material, porrblogg.com, pinga tjänsten nyligen.se.
I USA, som i och för sig har större problem med moralism, rycker bloggarna ut till porrens försvar med en särskild panel på Webzine 2005. I Sverige höjer vi moralens flagga och vill få bort den.
krissäger ungefär vad jag ville säga:
Själv tycker jag verkligen inte att porrblogg.com är nån vidare sida. Men den håller sig väl inom lagens råmärken och är i mitt tycke betydligt mindre anstötlig än många av de politiska propagandabloggar som går att hitta via nyligen.se.
Ändå var alltså inte taket i bloggvärlden högre än så här, visar det sig. Något att begrunda under den förmenta samstämmigheten på nästa "blogg-öl"...
Postat: 2005-10-20 kl. 15.27
Ibland funderar jag på hur Computer Sweden nyhetsvärderar. Idag hade de en artikel om Google Print och stämningen från AAP, som i stort sett upprepar vad de skrivit om stämningen från Authors Guild:
Förlagen vill få det fastställt att Google ägnar sig åt upphovsrättsbrott när företaget skannar in hela böcker, utan att författarna får möjlighet att ge sitt godkännande. Tidigare har författarorganisationen Authors Guild och tre författare stämt Google i samma fråga.
Google meddelade i augusti att företaget stoppar skanningen fram tills den 1 november för att ge förlag och författare en chans att ta reda på vilka av deras böcker som de vill se och inte vill se skannade. Den 1 november fortsätter dock projektet.
Det jag hade velat ha från Computer Sweden är analys, inte en upprepad artikel.
Björn Hagström går lite utanför pressmeddelandevärlden och försöker delvis analysera frågan:
Jag förstår att man som författare är skeptisk. Man har lagt ner både tid och arbete på en bok och så kan vem som helst hitta den gratis på nätet. Det kan ju inte vara bra. Eller?
Jag tror i och för sig att det kan vara bra. Titta bara på Cory Doctorow som lägger ut alla sina böcker på nätet för gratis nedladdning. Han gör det dessutom samma dag som boken släpps i bokhandeln. Den uppmärksamhet det ger honom skapar mer försäljning än vad han förlorar på att boken laddas ner. Det finns en hel del nackdelar med nedladdningsbara böcker. Saker bara en fysisk bok kan ge dig.
Visionen från Google är inte heller något att förakta, enligt det Eric Schmidt skriver i Wall Street Journal:
Imagine one giant electronic card catalog that makes all the world's books discoverable with just a few keystrokes by anyone, anywhere, anytime.
Nu är ju inte Google riktigt så altruistiska som debattartikeln antyder, men att de också tjänar något på Google Print (deras index blir bättre och mer relevant) ser jag inte som något dåligt - även om de då utnyttjar författares verk.
Men det författare och förläggare borde ha i åtanke är, som sagts många gånger och som jag kommenterade Björns artikel, det största problemet för en bok är att bli upptäckt. Svansen är ju som bekant lång.
Uppdatering (2005-10-23)
Via Pelle Sten hittar jag en författare som skriver till Google om Google Print:
Lack of exposure is the primary reason that a book like mine would fail in the marketplace. I spend most of my day trying to get attention for my book. Not for the money, but because I believe that it is well written and funny. Very few authors will become rich writing books. We do it because we have something to say. If we wanted to be rich, we'd have invented a search engine!
Please let me know if there is anything I can do to help. After all, it's perfectly free to check out a book from the library. I have no problem with my book being indexed by your site. In fact, I wish it was!
Postat: 2005-10-19 kl. 10.40
En knapp månad efter att Microsoft avbröt förhandlingarna med skivbolagen om licensavgifter för en egen prenumerationstjänst inleder man istället ett samarbete med Real:s Rhapsody-tjänst.
Samarbetet är en del av uppgörelsen där Real stämt Microsoft för att de förhindrat fri konkurrens när deras Reals spelare inte fått chansen att verka i operativsystemet på lika villkor (att det snarare är Real själva som varit kassa är ju en annan fråga). Real Networks drar tillbaka sin stämning mot cirka en miljard dollar, integrering i Windows Vista samt samarbetet med MSN om Rhapsody.
Samarbetet går ut på att användare som söker på en låt med MSN:s sökmotor ska få träffar i Rhapsody. Användarna ska sedan få lyssna på låten direkt, i sin helhet, upp till 25 låtar per månad:
I det nya samarbetet ingår exempelvis att Rhapsody dyker upp i Microsofts internetportal MSN och kopplas samman med Microsofts egen söktjänst MSN Search. Den som hittar en låt via den ska direkt kunna lyssna på hela låten via Realplayer. Enligt nyhetstjänsten Seattle Post-Intelligenser ska alla användare kunna lyssna gratis på 25 hela låtar per månad.
Som motprestation ska Real integrera Microsofts söktjänst i sin Realplayer som i dag erbjuder sökningar via Google.
Rhapsody ska också kopplas till Microsofts chattjänst MSN Messenger, där kompisar ska kunna lyssna på varandras favoritlåtar.
Den sista delen är intressant och jag funderar på hur långtgående den är? Måste båda vara medlemmar i Rhapsody? Hur många låtar kommer man kunna lyssna på från sina kontakter? Kommer det fungera utanför USA? (Det sista vore ju den verkliga skrällen. När kommer den första prenumerationstjänsten hit?)
När fattar Gunvor att det är det här de borde syssla med?
Postat: 2005-10-15 kl. 17.18
Jag blev precis uppringd av Fredrik Polback och blev uppkallad på hans kontor för att han ville prata om det jag skrivit på internet
. Spännande att se vad det kommer resultera i. Jag ska dit nu.
Uppdatering (20.18)
Det var ett ganska trevligt samtal. Han ville att jag skulle redogöra för mina ståndpunkter, eftersom han tagit illa upp. Så jag gjorde det. Han undrade om det var något personligt, jag sa att det inte var det. Att jag bara inte gillar det han skriver. Jag sa att jag reagerat på många av hans krönikor och tyckt att han betett sig som han gjorde mot Frida Hyvönen flera gånger förut. Han bad mig ta bort texten, men det har jag kommit fram till på vägen hem att jag inte ska göra.
Över huvud taget var samtalet ganska avspänt, förhållandevis. Jag som trodde han växlade upp för en utskällning.
Postat: 2005-10-14 kl. 10.08
- Titel: Mamma, är det där ett djur eller en människa?
- Originaltitel: Mama, is dit een mens of een beest?
- Författare: Hilde de Clercq
- Översättare: Inger M Alves
- ISBN: 9176565904
- Förlag: HLS Förlag
- Format: Häftad
- Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-09
- BKTJD: 2613
- Köpt: Från förlaget
- Köp: Adlibris / Bokus
Kort bok av Hilde de Clercq som forskar om autism vid Theo Peters Opleidingscentrum Autisme i Antwerpen. Boken fokuserar kring överselektivitet, hur thin slicing fungerar utan att se till helheten.
Jag tänker återigen på Blink och hur ytligt autism-kapitlet var.
Jag läser för att bättre förstå. Men det jag förstår är att jag inte förstår. Förhoppningsvis hjälper det mig ändå.
Postat: 2005-10-13 kl. 21.18
- Titel: Blod och död
- Författare: Jens Ganman
- ISBN: 9137127284
- Förlag: Forum
- Format: Inbunden
- Utläst (var, datum):
- BKTJD: 2614
- Köpt: Tjuvlånad från dagensbok.com
- Köp: Adlibris / Bokus
Det här är en av de mest irriterande böcker jag läst klart. Jag snodde den ur bokhögen för dagensbok.com eftersom jag fått tips av MJ och DH om Mess att den var läsvärd. Varför inte försöka med uppföljaren?, tänkte jag.
Dum idé. Blod och död är smörja. Värsta sortens skit. Det känns som en bok skriven för kvällstidningslöpens skull. Inte för läsarna, för bokhandlare som ska sälja flera ex när Svensk författare hånar Tom Cruise! - Inga kommentarer, säger Tom.
Hela boken är som en kvällstidningschock.
Naturligtvis har han dessutom försökt hänga på en annan trend utan att förstå hur den fungerar också. Bloggromaner har vi haft många i år, vad det verkar, men det här är ett kapitalt misslyckande att försöka efterlikna formen. Det känns bara oärligt och dumt. Lögnerna är för små (i uppräkningen av låtar dyker Povel Ramel upp i den amerikanska dokusåpan som boken utspelar sig kring), de populärkulturella referenserna som utger sig för att vara djupa är istället ytligt fåniga. Jens har dessutom försökt hålla boken aktuell och därmed refererat ganska närliggande händelser i kändisvärlden, men det gör också att han tappar perspektivet vilket också tvingar mig ur diegesen.
Jag vet inte om jag vågar läsa Mess efter det här. Blod och död är en av de sämsta böckerna jag läst på väldigt länge.
Postat: 2005-10-13 kl. 20.48
Glömde posta förra veckans lista i oredan efter en hårddisk-krasch. Mjuk sådan, men ändå ett helvete. Två arbetsdagar och jag är fortfarande inte hemma. Damn.
-
Jamie Lidell A Little Bit More låt
Lite till, bara lite till. Bara en gång till på stereon. Högt som fan. A little bit more, a little bit more
.
-
Blood Music Wintercold låt
Karl-Jonas Winqvist från First Floor Power
-
Deerhoof The Runners Four låt
Lite mer avskalat än sist. The Shaggs!
-
DN på stan bilaga
Schyst redesign, men sen när började man ta halvdana webbidéer till print istället för tvärtom?
Postat: 2005-10-11 kl. 00.48
Web Essentials 05
Web Essentials är en australiensisk konferens om webbutveckling, by developers for developers
. Bland talarna märks Tantek Çelik, Molly Holzschlag, Eric Meyer och Douglas Bowman.
Det är andra året konferensen går av stapeln och i år kan vi ta del av (alla?/de flesta?) passen medelst podcastradio.
Hittills har jag lyssnat på Tantek Çelik, Molly Holzschlag och Russ Weakley. Russ pass handlade om css-design och kanske är kul för de som inte arbetat så mycket med det. Inte för mig. Molly var mest rörig. Hjälten Tantek slarvade bort halva sitt andra pass om microformat med att prata om, vad som i och för sig är viktigt, arkivering och framtidskompatibla format (How confident are you that you will be able to use it in 10 years?
). Men han säger själv att Microformats are NOT trying to solve all these
så jag förstår inte poängen. Visst är avslutningen, hur han ser på microformat, intressant. Men det borde bara handlat om det.
Men hans första pass, The Elements of Meaningful XHTML, är riktigt bra. Om du inte förstått konceptet semantisk kod förut är du in for a treat. Jag hoppades att dessutom få se en smart lösning av hur man bäst presenterar författare och boktitlar när han exemplifierar bibliografier. Men hans exempel går tyvärr inte att använda. cite
-taggen OK, men det löser inte allt för mig. Och ska jag verkligen använda cite
för såväl författare som titel? Han har ett schyst exempel på hur man märker upp tabeller för att nå dem via css också.
Webzine 2005
Webzine 2005 är Bloggforum för Amerikatt. Jag har bara lyssnat på podcast-seminariet ännu och det var inte särskilt bra, men jag är ändå nyfiken på resten.
AIGA Design Conference 2005
The biennial AIGA Design Conference is the largest design conference in the world, bringing together 2,500 designers from all disciplines of design. AIGA, as the oldest and largest design association in the United States, provides thought-provoking programming that stimulates thinking about new boundaries of design for professionals and the value of design to society and business.
AIGA är en sån där konferens som man tyvärr inte kan känna att det nästan är samma sak att endast höra podcasts från. Det verkar varit mycket inspirerande och härligt korsbefruktande.
Jag har inte hört så många av dem ännu, men Bill Stricklands pass är mycket inspirerande. Han säger bland annat: The arts is the portal through which you can walk to a new life.
, det är det som kommer göra oss fria, när han berättar om sin skola i den ruffigaste delen av Pittsburgh som fungerar för att de förväntar sig stordåd av sina elever, inte försöker förhindra brott. We discovered there's nothing wrong with poor people, except that they don't have money. Which happens to be a curable condition. It's all in the way that you think about people that determines their behaviour.
Postat: 2005-10-11 kl. 00.22
Den 1:a december blir jag tjänstledig i ett halvår för att pröva på att vara konsult i det lilla, men trivsamma Happy User. Alltså behöver Lantmäteriet ersätta mig:
Webbgruppen är specialiserat på användargränssnitt och människa- datorinteraktion i webbaserade affärslösningar där kartor ingår. Gruppen har en aktiv roll i utveckling och förvaltning av Lantmäteriets webbplats och bedriver även uppdragsverksamhet inom webbutveckling. Vi söker en självgående och initiativrik designer. Tjänsten är ett vikariat till 2006-06-02 med tillträde snarast möjligt. Placeringsort Örebro.
Arbetsuppgifter:
Du ska jobba i webbteknikens framkant, som projektdeltagare och designexpert producera visualiseringar av tänkta webblösningar och klickbara "dummys" för användartester. Du ska översätta användarsynpunkter/krav och producera fungerande användargränssnitt med professionell design och teknik. Du ska tillämpa Vägledningen för 24-timmarsmyndigheten och webbstandarder, där stylesheets och semantisk kod är viktiga beståndsdelar.
Önskvärda kvalifikationer:
Utbildning inom design, användbarhet och informationshantering med inriktning mot webb samt dokumenterad kompetens och erfarenhet från ämnesområdet. Behärska svenska och engelska i tal och skrift. Erfarenhet av projektarbete, informationsmodellering och kundkontakter. Behärska erforderliga verktyg i Windows/Mac och gärna vara insatt i användningsfall enligt RUP.
Jag har sagt det förut, att jag inte kan tänka mig mycket roligare saker att arbeta med just nu förutom 24-timmarsmyndigheten. Det är ett paradigmskifte för offentliga Sverige och ett nödvändigt sådant. Det finns massor av utmaningar att ta i och hur mycket arbete som helst att göra. För egen del behöver jag göra något annat en stund för att skaffa mig fokus.
Oroa dig inte för det där med kartorna förresten. Jag började inte bry mig om dem förrän jag fattade att det egentligen bara är metadata. Och metadata kicks ass.
Postat: 2005-10-06 kl. 22.31
Apropå de digitala nedladdningsbutikerna och skivbolagen:
The unwillingness of major labels to license content to iTMS Japan is more thorough than I had realized, according to this Macworld post. Sony made news when it petulantly refused to offer Sony Music and BMG content, and apparently Warner is a holdout, too. The situation has gotten so dire for artists who wish to be part of iTMS Japan’s huge success, that their handlers are encouraging them to strike independent deals, where possible, with iTMS.
Sony BMG är fortfarande två olika bolag i Japan, men både Sony Music Japan och BMG Japan har vägrat låta Apple sälja sin musik i affären sedan starten i början av augusti. Motoharu Sano, som har sin bakkatalog hos Sony har, i frustration över att inte finnas i iTMS, har istället skrivit ett distributionsavtal direkt med Apple för att få ut sin musik där och spelat en del gammalt material i nya version för att kunna släppa dem:
Singer-songwriter Motoharu Sano, frustrated by the fact that his back catalog is on Sony and thus not available to iTunes users, is one of several artists who've signed direct deals with iTunes Japan to boost their profile on the local version of Apple Computer's popular music-download service.
On Aug. 17 Sano released a mini-album titled The Sun Studio Edition, comprising four new versions of previously released tracks and two unreleased songs, exclusively on iTunes Japan. The album entered the iTunes Japan chart at No. 1.
Postat: 2005-10-06 kl. 21.15
Idag när jag lugnt vandrade över stan, på väg tillbaka från lunchen såg jag min första livs levande Segway.
Göran Eriksson som är säljare från HT Lyftsystem var ute på lunch med en Segway XT.
Vänligt nog fick jag och Björn Hagström testa underverket efter lite bedjande blickar och instruktioner från Göran. Fantastiskt. Galet coolt.
Jag har varit alldeles uppspelt över Segway sedan jag läste Time:s artikel Reinventing the Wheel 2001.
Det är ju så ärkeamerikanskt att man nästan blir skraj: Där du måste gå kan du nu åka. Men den är samtidigt så sjukt cool att jag varit alldeles uppspelt hela dagen.
Modell: Segway i180
Pris (exkl. moms): 40 534 kr
Pris (inkl. moms): 50 668 kr
Räntesats: 5,64 %
Amorteringstid: 60 månader
Betalning första månaden: 1 083 kr
Betalning sista månaden: 848 kr
Postat: 2005-10-06 kl. 08.53
Jag har läst om webbläsaren Flock ett par gånger nu och börjar bli riktigt nyfiken. Poängen, som ska få oss att flockas till den (förlåt, I just can't help myself), är integrationen med Web 2.0:
A “social” web browser has been created to meet the needs of a new generation of web users who want to edit, comment on and share web content, rather than just peruse it.
Det jag varit mest nyfiken på är hur det ska fungera och se ut. Efter en Slashdot-artikel om webbläsaren har utvecklarna lagt upp ett album på flickr med skärmdumpar från gränssnittet:
It’s still pretty early on in Flock’s history, so a Slashdotting now and then certainly isn’t a bad thing. Not to mention homepage coverage on BusinessWeek and a great write up by Stew Boyd, who I had the pleasure to meet today.
But the feeling that I’ve gotten from Slashdot and around the blogs surround two things:
- What the heck is it? ... and …
- Why do you have such an ugly website?
Well, the first answer would take forever to explain, so I’d rather just show you.
BusinessWeek-artikeln skriver om saker som får min mun att vattnas lätt. Varför använda statiska bokmärken alls när man kan använda del.icio.us?:
HANDY HISTORY. Moreover, Flock makes it easy to create online bookmarks for Web sites. Visit a Web site and click a "+" button on one of the browser's toolbars, and that site is saved to a personalized list on the social bookmarks Web site http://del.icio.us./.
Those bookmarks can be tagged with useful descriptions and shared with others. Flock also lets people create watchlists of people whose bookmarks they like and form groups with people who link to particular tags. Flock also keeps a history of every Web page a user visits, so they can be found easily later.
Och de statiska bokmärken som finns är flöden:
Treats 'favoriting' as the same as 'subscribing' to a feed.
Postat: 2005-10-05 kl. 22.08
Skivbolagen blåser upp sig till strid för att höja sina ersättningsnivåer i de digitala nedladdningsbutikerna.
Ryktena har gått länge och när iTunes Music Store lanserades i Japan var det den första med differentierad prissättning. Warners vd Edgar Bronfman vill att differentierad prissättning, där storsäljare har ett högre pris än annat material:
- Vi vill ha en varierad prissättning och inte en generell höjning. Konsumenterna är beredda att betala mer än 99 cent för vissa låtar och mindre för andra, sade Edgar Bronfman vid en konferens för investerare i New York förra veckan, enligt nyhetsbyrån Reuters.
- Det finns inget annat innehåll som jag känner till som inte har en varierad prissättning.
En annan del av skivbolagens kritik är att Apple är de enda som tjänar pengar på iPods. Jag funderar på om de sa samma sak om vinylspelarna på sin tid? Arstechnica har en ganska rolig spin på den frågan:
Actually, Bronfman's strategy sounds kind of cool. I'm thinking Comcast and Earthlink should raise the price of Internet access a few bucks a month and send the dough our way. After all, people wouldn't be going online if there wasn't interesting content to read. You guys wouldn't mind, would you?
Det var den här diskussionen som ledde fram till att Steve Jobs kallade skivbolagen giriga. Dessutom menar Jobs att skivbolagen redan tjänar mer pengar på nedladdad musik än på fysisk musik, per enhet:
If all the associated manufacturing and marketing costs are taken into consideration, record companies already make more profit selling a song via iTunes than on a CD, explained Jobs. "So if they want to raise the prices it just means they're getting a little greedy."
I England har dessutom en branschgrupp för managers klagat på ersättningsnivåerna för artisterna själva i iTMS:
According to a report in today's Times newspaper, the Music Managers Forum (MMF), a trade body of artists' representatives, are bemoaning the 4.5p performers make out of every 79p iTunes download. That figure, which translates into a rate of six per cent is half the rate they get from physical singles.
Men precis som The Register skriver är det här en fråga för skivbolagen som förhandlar alla såna ersättningsnivåer för sina artister. Vilket, för skivbolagen antagligen endast kan leda tillbaka till den första frågan, det vill säga höjda priser i butikerna.
Wall Street Journal rapporterar dessutom att Apple inte är de enda som är i skivbolagens skottlinje just nu. I förhandlingar inför en prenumerationstjänst från MSN Music har Microsoft avbrutit förhandlingarna med de fyra majorbolagen för att de kräver för höga avgifter:
Microsoft Corp. has broken off licensing negotiations with the four global music companies, raising questions about the Redmond, Wash., software maker's plans to start a subscription-based music service, according to people familiar with the talks.
The development highlights the continuing fragility of the nascent digital-music business. According to the people briefed on the discussions, the negotiations broke down Friday over what Microsoft considered unduly high royalty rates sought by the labels -- a group comprising EMI Group PLC, Warner Music Group Corp., Vivendi Universal's Universal Music Group and Sony BMG, a joint venture of Sony Corp. and Bertelsmann AG.
Vet ni vad jag tror? De biter sig i svansen.
Postat: 2005-10-05 kl. 21.23
Chris Anderson tycker sig hittat det första långsvansföretaget som börsnoterar sig. Det är Digital Music Group vars affärsmodell är att köpa på sig de digitala rättigheterna för musik, de fokuserar särskilt på otillgänglig bakkatalog, för att sedan distribuera musiken till de digitala butikerna:
Our strategy is to rapidly acquire by purchase or license the digital rights to as many music and other sound recordings as possible. Our focus is on acquiring rights to back catalogue, out-of-print recordings, past hits and independent label recordings, including those that are not currently available for sale in traditional music retailers. Other recordings we may acquire include music and audio from live performances not previously commercially available, radio and television productions, and other sources that we identify
Just nu kommer 80 % av deras omsättning från iTunes Music Store.
(En kommentar till Andersons inlägg säger att Google var den första svans-IPO:n, men det är ett tråkigt svar.)
Postat: 2005-10-04 kl. 23.39
I Heard It Through del.icio.us/tag/music
Mercury Prize also-rans the Kaiser Chiefs cover Marvin Gaye on KCRW.
Postat: 2005-10-04 kl. 17.51
Apropå schyst musik tänkte jag föra samman några nyheter från den senaste tiden. IFPI har gått ut med statistik om att den fysiska skivförsäljningen gått ner men att den lagliga nedladdningen ökar:
Enligt IFPI laddades det ner laglig musik till ett värde av drygt sex miljarder svenska kronor under första halvan av 2005. Det är en ökning på 350 procent i jämförelse med 2004. Å andra sidan sjönk försäljningen av cd-skivor med 3,4 procent till drygt 95 miljarder svenska kronor.
I augusti publicerade Pitchforkmedia en intervju med företrädare för BigChampagne som talar om The Chumbawamba Factor som jag tidigare citerat:
"Chumbawamba sold a lot of records, and every single one of them ended up in a milkcrate at a yard sale, six months after it was purchased. And what we told [the record labels] is, 'Look, you had a great long run of business essentially built on regrettable impulse buys,'" says Garland. "'That was a great business, make no mistake. You owed much of your success to that. But it engendered a lot of cumulative ill-will with the customer.'"
The internet changed that. All of a sudden, legally or not, consumers could test the product themselves.
För nästan en månad sedan hade Musikjournalen en nyhet om att majorskivbolagen tappar greppet till förmån för independentbolag:
Nästan vart tredje album som sålde silver, guld eller platinum i Storbritanien under 2004 låg på independentbolag. En av förra årets största försäljningsframgångar i Storbritanien, 20-åriga Katie Melou, som sålde 3 miljoner ex av debuten ”Call Off The Search” ligger på lilla engelska lablen Dramatico. Årets Mercury Music Prize gick ju som bekant till en riktig indepndentstjärna i form av Anthony and the Johnsons men ytterligare sju av de elva som nominerades till priset låg på små oberonde bolag.
Och om vi vill ta det till svenska förhållanden kan vi titta på framgången för Dotshop.se som ökat med fyra anställda på något års verksamhet eller skivbolaget/distributören Sound Pollution som nyss var med i en stor artikel i DN:
Det är som bekant kris i musikbranschen. Men hårdrocksbolaget Sound Pollution fortsätter bara att växa. DN pratar taktik med grundaren Johan Hargeby.
Poängerna är två.
Nisch-spelarnas framgång är bland annat ett resultat av den långa svansen. På internet handlar allt om innehåll. Bra innehåll når fram. Content is king. Vi är heller inte längre låsta till byhålans skivbutik där vi växer upp, vi kan handla allt vi vill ha. Till och med lättare än genom de mest välsorterade specialistbutikerna.
I de digitala butikerna är skillnaderna ännu mindre om väl independentbolagen fått ut sitt material. De har precis lika stort hyllutrymme som majorbolagen (inget eller oändligt, beroende på hur man vill se det), även om de med mindre resurser fortfarande har svårare att nå fram till butikernas skyltfönster. De har precis samma styrka i distributionsapparaten (när väl produkten är på plats kan den aldrig ta slut, kostnaden för att producera ett exemplar till finns inte).
Det möjliga problemet är filter för att nå fram, men där arbetar också svansen till det bra innehållets fördel genom till exempel bloggosfären.
Små bolag har inte råd att ge ut skit (Chumbawumba). Och nu när man både kan provlyssna i förväg genom illegal nedladdning (såväl som i nätbutiker som tillåter provlyssning) så vinner det bra innehållet.
Postat: 2005-10-04 kl. 17.36
Jag hade inte sett att IFPI löst debaclet med domännamnet för sin propagandasajt justemusik.com sjystmusik.com schystmusik.com schysstmusik.com genom att döpa om den till legalmusik.se. (De borde nog läst DN:s genomgång (eller SAOL) innan de registrerade domännamnet ...)
Jag tittar bland deras myter och hittar en lite intressant sak:
De finns två typer av gratis musik; laglig och illegal. Vi stödjer de artister som vill marknadsföra sig själva och sin musik genom gratis nedladdning men enbart om artisten och rättighetshavarna godkänt det. Det måste vara artisten och rättighetshavarnas val om de vill sprida sin musik gratis och inte något som de tvingas till.
Det måste väl betyda att de är emot att STIM samlar in pengar för den egna musik som deras medlemmar själva väljer att lägga ut på nätet?
Postat: 2005-10-04 kl. 12.18
Jag prenumererar på PC för allas nyhetsbrev på jobbet. I varje nyhetsbrev har de något de kallar Dagens dataord. (Jag gillar också data!)
Dagens Dataord
Tag
Märkord, en teckensträng som utgör beteckning för någon dataelementtyp och som skrivs mellan tecknen . Uttrycket används bl.a. vid SGML- och HTML-kodning av dokument.
Först läste jag tag, som i etikett och tänkte: Idiot. Det är det inte alls.
Först senare kom jag på att jag var en n3rd.
(En annan sak. Ordet borde vara tagg på svenska.)
Uppdatering (14.22)
Apropå språk. Dokument INFO [sic] bjuder in till en konferens för a new dawn, a new age:
Välkommen till 24-timmars DAGARNA 2005!
Äntligen! Dagar med 24 timmar! Can't wait!
Postat: 2005-10-03 kl. 10.51
- Murcof
- Stevie Wonder
- Mos Def
- Radiohead
- Pedestrian
- DJ Elephant Power
- Lil' Kim
- Aereogramme
- Jenny Willén
- John Legend
Källa: last.fm
(Sju medlemmar i k-märkt, 8 kvar tills det blir en veckolista.)
Om köksspelarspelningar skulle vara med vore Blood Music och Pixies vara med på listan.
Postat: 2005-10-03 kl. 10.38
Det var ett ganska tråkigt program, så jag vill inte ta med den bland veckans k-märkta podcastradioprogram. Men jag fastnade för det här stycket, som jag hade kunnat nöja mig med att läsa programanteckningar för att få:
The internet and personal computers revolutionized the world in the 1990s, and the mobile phone is the PC of today. Indeed, some are now suggesting that PC stands for personal communicator.
Postat: 2005-10-03 kl. 08.57
Lunarstorms musikbutik Gunvor har lanserats i helgen. Det är en Inprodicon-lösning. Precis som i de andra Inprodicon-butikerna säljs både mp3-filer och wma-filer, men övervikten ligger på Windows Media.
Hjälpguiden är ganska roligt motsägelsefull:
Viktiga saker att tänka på
- Du måste använda Internet Explorer 5.0 eller senare versioner för WMA-formatet. För MP3-formatet stöds även Mozilla Firefox och Safari på MacIntosh.
- Musiken (wma-format) spelas i Windows Media Player, version 9.0 eller senare eller WinAMP 5.05 eller senare. MP3-formatet kan spelas i de flesta spelare.
- Du måste ha något av de följande operativsystemen: Windows 2000 eller Windows XP
IE 5.0 eller senare versioner av Windows Media-formatet? Alltså, en gammal jävla webbläsare eller sena versioner av ett filformat? Kan jag surfa med filformatet? Fränt! MacIntosh stöds, men man måste ha W2K eller Windows XP. Jag förstår! Så dum jag är!
Äh, jag tramsar. Det där är ju bara slarvfel. Men ganska roliga sådana.
I övrigt tycker jag det är en ganska snygg implementation av Inprodicons lösning. Den ser ganska egen ut, för en gångs skull. Ska bli intressant att se hur de kommer jobba med skyltningen i butiken, då de rimligtvis borde veta mer om sina kunder än Aftonbladet.
Postat: 2005-10-02 kl. 23.18
QritiQ
Richard Gatarski har lanserat ett nytt svensk podcastprogram tillsammans med Ola Feurst, Anders Lundkvist och Stig G. Johansson. Jag har bara lyssnat på det första programmet ännu, det vill säga program #0 där Richard mest introducerar programmet i ett samtal med Ladislaus Horatius (hade inte han tagit bort sitt artistnamn?).
De talar om kritik, för att definiera vad QritiQ ska handla om. På sajten skriver de om vad QritiQ är och lutar sig på NE:s definition:
Definitioner
QritiQ. (av sv. kritik), en i podosfären utvecklad konversation om den sköna konsten marknadsföring. Samtalen leds av akademikerna Richard Gatarski, Ola Feurst, Anders Lundkvist, Stig G. Johansson, deras gäster och övriga besökare.
jmfr. NE: kritik (fr. critique, av grek. kritikē' (te'chnē) 'bedömandets konst', av kritiko's 'kritisk', 'avgörande', av kri'nō 'avgöra', 'bedöma'), ett i massmedier utvecklat sätt att beskriva, tolka och värdera konstverk.
Att kritisera är i vardagliga sammanhang att påtala fel och brister hos något. Att uppträda som kritiker av t.ex. litteratur, teater, film, konst eller musik är däremot en speciell verksamhet med bestämda institutionella former som i grunden inte har med felsökande att göra. Kritiken är en del av det nya livsmönster som fick sina nuvarande former under 1700- och 1800-talen och som har den estetiska upplevelsen som centrum. Att gå på teater, att lyssna till musik, att gå på konstutställning, att läsa dikt osv. fick ett stort egenvärde med eget innehåll och egna former.
Men jag tycker de fokuserar fel i NE:s artikel. Kritik är mer intressant när den tar formen av analys, inte när den tar värderande ställning.
NE-artikeln fortsätter:
I den engelskspråkiga världen betecknar ordet kritik, criticism, också den förklarande och tolkande verkamheten som inte är bunden till aktuella konsthändelser utan till redan publicerade verk. Företrädesvis resulterar denna verksamhet i tidskriftsartiklar, essäer, monografier och vetenskapliga publikationer. Denna form av kritik syftar till bättre och djupare förståelse av litteratur, bildkonst, musik etc. i en historisk tradition.
Där borde fokus för den destillerade definitionen av QritiQ ligga, inte på den värderande delen. Annars kommer QritiQ bli ett ganska tråkigt program.
Dessutom diskuterar de tu Andrew Lloyd Webber i programmet för att exemplifiera kritik. Ladislaus menar att Webber inte alls är kung av musikalen eftersom det finns andra som är bättre än honom på att göra musikaler. Men eftersom benämningen är en popularisering av ordet finns det rimligen ingen annan som kan vara just kung över musikalen. Att sedan Ladislaus dessutom har fel om vilken av Webbers musikaler är bäst i genomgången. Det är ju självklart Jesus Christ Superstar som är hans bästa.
Uppdatering (23.56)
Ska man kritisera Webber för bara en sak borde det ju vara att han är så tråkigt upprepande. En del av sångerna i hans mest storsäljande musikaler som Cats, Fantomen på Operan och Evita är så lika varandra att jag inte skulle kunna placera dem rätt om jag fick göra ett hit test på dem. Han är oftast en trist konformist.
Men jag prenumererar naturligtvis ändå. Jag hoppas på stordåd i fortsättningen.
IT Conversations
Jason Fried: Basecamp
Det jag försöker ta med mig från det här programmet är hans slagord om att release early, release often:
Jason explains how he learned that less is more when it comes to features and emphasizes the importance of building "half a product, not a half assed product".
Postat: 2005-10-02 kl. 14.03
Mattias Karlsson på Moderskeppet reflekterar över internet och skriver om den långa svansen. Han egosöker på sitt gamla band Satcom101 och tycker sig se den långa svansen:
Vi verkar ha hamnat mitt i vad som är ett spännande koncept på webben: The Long Tail. Svansentanken handlar om att den samlade efterfrågan på produkter som endast säljer några få exemplar är lika stort som efterfrågan på “hitsen". En tanke Amazon lever på och fildelningsnätverken flödar över av. På 100 nerladdade Britney laddas det ner 100 låtar av, för de flesta, helt okända artister. När Amazon säljer 100 Harry Potter säljer de oxå 100 helt okända böcker.
Tanken med svansen är alltså att i en “vanlig” affär hade dessa 100 okända aldrig sålts. De hade aldrig funnits på lager. Vårt band hade aldrig en efterfrågan som sålde massvis med skivor. Men en efterfrågan fanns bevisligen. Internet ger möjligheten att möta efterfrågan med en tillgång. Internet som distributionsmedium ger på detta sätt en bredd som är enorm.
Visst finns det mycket skit men det är upp till användaren och hans/hennes verktyg att välja ut det, inte jättebolag och deras grossister.
Det har väl sagts förut, men det var en ganska bra sammanfattning tycker jag.
Postat: 2005-10-02 kl. 13.36
The Pixies Caribou
Sällan eller aldrig har någon, i ett enda ord, illustrerat hur ett nytt odjur (som är en nordamerikansk underart till renen) känner sig på de öppna vidderna.