k-märkt

juli 2005

2620: Bodil Jönsson "I tid & otid – hemma och på jobbet"

Postat: 2005-07-28 kl. 02.44

Titel: I tid & otid – hemma och på jobbet
Författare: Bodil Jönsson
ISBN: 9176089029
Förlag: Brombergs
Format: Pocket
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-07-15
BKTJD: 2620
Köpt: Fått
Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK

Sällan har jag fått så dåligt samvete för att jag jobbar för mycket som när JNjr sa att jag inte ens hade haft tid att läsa den där boken de gav mig. Den där boken var den här, I tid & otid av Bodil Jönsson.

Jag har lite svårt för såna här hjälp till självhjälpsböcker. De har alltid en ton av förnumstighet och alldeles för mässande. Och jag blir alltid misstänksam när någon tas emot med så vidsträckt öppna armar som Bodil Jönsson gjort i morgonsoffor och i paneler.

Jag måste kämpa emot min personlighet för att ta till mig det hon skriver. För det ... behöver jag. Ibland i alla fall. Jag har börjat om i boken flera gånger för att jag lagt ifrån mig den för länge. Sista gången kom jag igenom den 140 sidor korta och lättlästa boken. Mest för att jag ville döva samvetet tror jag.

Någon av de första gångerna jag försökte fick jag mig en tankeställare och det är när Bodil skriver om ställtid. Tiden det tar att ställa om sig från en sak till en annan. Känslan av splittrad tid tror jag många (de flesta?) med mig bär med sig i dagens arbetsliv. Det är kommunikationskanaler, spretande arbetsuppgifter, möten, deadlines, brödjobb och i bästa fall när jag och min arbetsgivare tillåter mig lite lyx: tid att tänka. Jag har aldrig varit med om och kommer antagligen aldrig heller få vara med om (jag vet inte ens om jag vill) en tid när jag bara arbetar med en sak. Och tiden det tar att ställa om sig från en arbetsuppgift till en annan räknar jag aldrig i kalendern. Eller jag gjorde i alla fall inte det innan det här. Det är fortfarande svårt. Det är inte få dagar där möten och produktleveranser sitter rygg mot rygg i kalendern. Känslan av att inte riktigt hinna med är allestädes närvarande. Numera försöker jag planera in ställtid.

Men så finns det såna här passager också:

Än en gång: det finns en koncentration i vår kultur på det målinriktade, på rörelsen, medan intresset för den nödvändiga vilan och tillväxten och läkningen under vilan är så mycket mindre. Några exempel:

Det finns så många dataspel som stimulerar adrenalinproduktion via rädsla och tävlingsinstinkt. Men var är alla datorspel som låter oss vinna genom att vara goda, vara hjältar, hjälpas åt, vara nära, beröra och beröras? Oxytocinstimulatorer, alltså?

Det finns varje dag en aldrig sinande ström av nyheter om våld och övergrepp, krig och fasor. Men när 27 000 (!) scouter samlades i Skåne sommaren år 2001, var massmedierapporteringen marginell. Tänk vad alla dessa människor gjorde tillsammans. Deras improviserade samhälle klarade på många sätt sina problem bättre än vad vårt permanenta gör: transporter, mat, ickevåld, ickestöld, ickeknark och ickesprit, ickenedskräpning och mastodontnöjesaktiviteter, bland annat jättekonserter, utan ett enda olyckstillbud. Vilken nyhet detta skulle ha kunnat vara och vilken nyfikenhet som skulle kunnat uppammas om vi stimulerats till frågan: Hur gjorde de för att klara allt detta? Media är inte bara olycks- och eländesfixerade. De är också individfixerade. Vinnaren, individen, kan man skriva spaltkilometer om, men vad gör man med dem som var mästare i samarbete?

I tid & otid, s 112-113

För det första vill jag att Bodil läser Everything Bad Is Good for You, sen vill jag att hon spelar The Sims 2 och några MMORPG-spel. Sist men inte minst vill jag veta vilka nyheter jag skulle vilja läsa om från scoutlägret? Jag ser artiklarna ibland. Typ vid varje sånt där stort scoutläger. (Tror jag. Ofta i alla fall.) Men vad är nyheten? Pelle gjorde upp en eld. Stina knöt en knop. Visst går det att göra en artikel om de vänskaper som skapas under dylika förhållanden och det görs också. Men hur ska man kunna täcka dem som nyheter?

Och sen har jag inte ens börjat att smått irriterat skriva om alla självklarheter och plattityder hon slänger omkring sig. Fast, som jag brukar säga när folk frågar vad jag får ut av böcker: Får jag bara en ny tanke så är jag nöjd. Så jag är väl det då.

Technoratietiketter: , , , ,

Aningslös artikel om ny bloggportal

Postat: 2005-07-28 kl. 02.23

Är det här ett skämt?, frågade Jörgen Lund mig när han tipsade om en artikel om Sigge Eklunds nya bloggportal som ska lanseras i augusti:

Eklund, aktuell med romanen "Det är 1988 och har precis börjat snöa", säger att han gör den hemsida han själv hade velat se när han började blogga.

- Det är så självklart att det ska göras. Det är bara det att ingen har tagit sig samman och gjort det. Jag har ju alla verktygen, som webdesigner och skribent, säger han.

Ähum. Om vi bara ska ta den svenska marknaden så har weblogs.se och Erik Stattins Svenskt Webbloggindex kommit och dött (länkar till Internet Wayback Machine). Henrik Torstenssons Sweblogs.com lever och frodas, Var är du? (med frän geografisk koppling) likaså och störst just nu är väl nyligen.se/intressant.se. Dabloid från Rickard Eriksson lanserades i förra veckan. Det alla har gemensamt är att de utgår från innehållet, inte vad bloggarna vill vara. (Inte nyligen.se då, men så använder jag den knappt heller. Där har man ändå en del av det bloggportalen.se ska göra, det vill säga listor i bokstavsordning.)

Hemsidan kommer dock inte bara att bli en presentation av bloggar, utan det kommer också att finnas intervjuer med och artiklar av bloggare.

- Till exempel Linda Skugge, Johan Hilton och Björn af Kleen kommer redan i premiärversionen att skriva artiklar om sitt bloggande. Man kan kalla det en nättidning, säger Sigge Eklund.

Ibid

Vi pratar om en katalog alltså? I anmälningsformuläret finns inte ens möjlighet att fylla i en adress till ett rss-flöde, så jag antar att det ska bli en ganska statisk katalog. Och jag frågar mig: Varför då?

Alltså, jag har ingenting emot en statisk katalog, det är väl fint och bra och fint att Sigge skapar en sån om han vill ha en sån. Men det går lite emot hur jag vill hitta till bloggar. En katalog där jag ska läsa om dem, inte dem själva. Jag vill hitta till bloggar via deras innehåll, inte vad de beskriver sig som. Jag hittar oftast nya bloggar genom länkar, bloggosfärens helix. De andra hittar jag genom att läsa korta referat av deras innehåll via rss-tjänster som Sweblogs eller ping-tjänster som Var är du? eller Intressant.

Det som kan bli intressant är feature-materialet. Jag gillar Aftonbladets Sommarblogg för att de tar upp människor och varför de bloggar. Men varför bara välja bloggare som redan har en arena? Kanske nämnde han bara dem i artikeln för att deras namn syns, men come on. Det som är intressant med Aftonbladets grej är att de just ger utrymme till de röster han själv vill åt:

Äntligen kommer man att kunna bläddra igenom kortfattade och överskådliga presentationer av en massa nya och spännande bloggar, som man inte visste fanns.

Sigges blogg Äntligen 2 (2005-07-27)

Han låter mer sympatisk när han skriver om det själv eftersom han gör det med lust. Det är alltid bra. Men det hjälper fortfarande inte mot det statiska innehållet.

Och visst, jag ska inte döma sajten innan den ens lanserats. Men jag önskar att han tänker om. Eller åtminstone gör både och och tar med summeringar från de bloggar som har rss-flöden.

Det jag stör mig mest på är den aningslösa TT-Spectra-artikeln. Research? Bah!

Den tjänst jag skulle vilja se är en svensk tjänst som tar hand om taggar/etiketter. intressant.se försöker väl, men det känns som ett osmidigt sätt. (Måste jag verkligen kolla upp vilka teman som används innan jag kan pinga dit? Då måste ju Johan förstå alla användares möjliga användningsområden i förväg. Och det är inte möjligt.) Jag skulle vilja se en tjänst som tar hand om de taggar som redan används. Och gärna från både flickr och del.icio.us. Jag tycker heller inte det är så bra som en ersättning för kategorierna, som var enklare att följa. Nu behöver jag många flöden för att följa de ämnen som intresserar mig.

(Var att skriva det här inlägget verkligen vad jag skulle göra just nu?)

Uppdatering

Dessutom misslyckades jag ju med att få in att jag vill att David Hall ska göra etikettjänsten. Han fattar.

Technoratietiketter: , , , ,

P2P-användare köper mer musik

Postat: 2005-07-27 kl. 23.29

Nog för att det går att hitta undersökningar som visar på motsatsen är det här ändå åtminstone ett bevis för det jag alltid brukar säga: De som får smak för musik behöver det sedan:

Computer-literate music fans who illegally share tracks over the internet also spend four and a half times as much on digital music as those who do not, according to research published today.

Studenter som laddar ner kommer inte alltid ha tid att göra det. Att då istället byta pengar mot tid kommer vara värt det. Men man måste ha musikintresset först.

Technoratietiketter: , ,

2621: Khaled Hosseini "Flyga drake"

Postat: 2005-07-27 kl. 16.56

Titel: Flyga drake
Originaltitel: The Kite Runner
Författare: Khaled Hosseini
Översättare: Johan Nilsson
ISBN: 9146211837
Förlag: Wahlström & Widstrand
Format: Pocket
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-07-11
BKTJD: 2621
Köpt: Pocketklubben
Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK

Det är för såna här böcker jag vill vara med i en bokklubb. För Flyga drake är verkligen en sån bok som jag aldrig skulle plockat upp i en affär, om jag inte fått tips om den från någon. En pojke med en drake i handen, tagline i omslagets nederkant som lyder En skakande berättelse om en pojke från Afghanistan. Jag fick den av misstag. För att jag glömde ändra månadsbok i Pocketklubben. Skakande berättelser får mig alltid att rygga. Det brukar alltför ofta vara smetigt och trist. Men ...

Flyga drake är berättelsen om Amir som växer upp i ett Afghanistan i tiden innan Sovjetunionen invaderar Afghanistan. Slående är hur Khaled lyckas sätta mig som läsare in i platser och händelser med en närvaro få förunnat, mycket tack vare hans inblandning av persiska i språket. Många gånger blir ett annat språk i flödande text nästan ett avbrott i diegesen, men här görs översättningarna snabbt den första gången ett uttryck används för att sedan endast kvarstå som persiska begrepp i resten av historien.

Men en afghansk flicka – åtminstone om hon var anständig och mohtaram – skulle aldrig fråga sin far om en ung man, såvida inte mannen i frågar var en khastegar, en friare, som hade gått anständigt till väga och skickat sin far att anhålla om flickans hand.

Flyga drake, s 147

(Ett ganska trist exempel, men det var det första jag hittade.)

Vilket också är det andra som sätter mig in i och gör berättelsen trovärdig. Nog för att jag aldrig skulle kunna få se alla märkliga seder och traditioner i ett normalt afghanskt liv på något annat sätt och därför får lita på Khaled Hosseini.

Technoratietiketter: , , ,

k-märkt podcastradio v30b

Postat: 2005-07-26 kl. 14.47

Utbyggarna

Med namnet taget från Henrik Torstenssons tagline Bubblan och kraschen är historia, nu är vi i utbyggnadsfasen har jag, Erik Stattin och nämnde Henrik startat ett nytt podcastprogram om det som är viktigt på internet.

Programmet är inspirerat av Gillmor Gang där Mike Vizard, Jon Udell, Steve Gillmor, Dana Gardner och Doc Searls pratar om aktuella händelser i internetvärlden. Inte för att försöka sätta oss i deras liga, men där fick Henrik idén från. Tanken är att vi ska ta upp det vi tyckt varit viktigt under veckan som gått på Internet.

I det senaste programmet tar vi upp kommentarer kring det första programmet, Chris Andersons långa svans samt informationsflöde under sommaren.

Gillmor Gang

Och när jag ändå är på ämnet kan jag ju skriva om Gillmor Gang också. De fem ständiga medlemmarna i programmet har ett konferenssamtal ungefär en gång i veckan om utvecklingen av internetrelaterade saker. Skillnaden mellan dem och oss är att de ofta faktiskt är en del av händelserna de pratar om.

Programmet är naturligtvis pratigt med snabba analyser. Men det funkar för mig.

Gillmor Daily

Steve Gillmor har dessutom en egen podcast där han vanligtvis spelar in från saker han bevistar. Daily är dock något av en överdrift, det senaste programmet är från 18/7 och programmet innan från 21/6.

Senaste programmet handlar om Sun och Microsofts nya avtal. Det har varit intressantare program än så.

IT Conversations

Peter Norvig - Web Search as a Force for Good

Jag glömde länka till ett program som jag gillade från IT Conversations i första summeringen och det var Peter Norvig från Googles tal på Accelerating Change i november förra året. Kanske inte så fantastiskt mycket nyheter, men en bra snabb översikt över Googles utveckling förra året.

Where's Google going next? Is it remaining just a search engine for text on the web? Why is it venturing into the banner ad space, where there are plenty of well entrenched companies? After information and product searches, what next? Searching for people?

IT Conversations Web Search as a Force for Good (2005-06-09)

Just var de är på väg kanske är det han talar om minst, mer var de varit.

Förresten känns iTunes uppdelning av IT Conversations kategoriflöden ganska förvirrande. Som om konferenserna i sig är det viktiga, inte innehållet. I det här fallet, precis som för andra stora konferenser, finns det ett flöde för varje. Det gör det även på IT Conversations sajt. Men om man söker efter IT Conversations får man massor av träffar och har svårare att hitta rätt på grund av det. Dåligt.

Rob Curley

Rob Curley arbetar på en lokaltidning i Kansas som heter Lawrence Journal-World Online. Till skillnad från så många andra har tidningen valt bort allt annat än lokala nyheter på nätet, en hyperlokaltidning om du så vill. Programmet är intressant att lyssna på för alla som är någorlunda mediaintresserade och alla i tidningsbranschen i synnerhet.

Han förklarar både vad de gör och varför. Till exempel använder de GIS-system för att visa upp innehåll på sajten.

k-märkt podcastradio v30

Postat: 2005-07-25 kl. 23.59

(Värt att notera: Flödeslänkarna är det bara att dra och släppa på iTunes för att en prenumeration ska påbörjas.)

Brainwashed

We're excited to partake in the brand new musical revolution of Podcasting! The Brainwashed Podcast exists as a supplement to Brainwashed Radio for those who can't listen all day long! Approximately once per week, a 60-minute Podcast will be created featuring a whole assortment of Brainwashed music from artists and companies hosted at Brainwashed.

Brainwashed är en sajt om musik som Brainwashed gillar och stödjer. Programmet innehåller musik som Brainwashed gillar och stödjer. Programmen brukar vara ungefär en timme långa. Mest fokuserat på elektronika. Precis som brainwashed dårå.

dagensskiva.com

dagensskiva.com är vår musiksajt där vi publicerar skivrecensioner året runt. En skiva utses till dagens skiva, varje dag och de skivor som blir dagens får också en låt med i podcastprogrammet. Nu har jag inte hunnit med på ett tag. Ska försöka spela in innan jag åker bort från uppkopplingen igen.

Adam Curry

Det är svårt att skriva om podcastprenumerationer utan att komma till Adam Curry. För mig är det en given prenumeration och jag har alltid lite svårt att förklara varför. Programmet är i mångt och mycket likt traditionell radio och det har inte ett innehåll som är särskilt specifikt för mig. Så vad är det jag bryr mig om då? Sure mash-ups är kul, men inte så kul. Särskilt som Adam har lite halvtaskig smak. Jan Polettes är mindre roliga nu än första gången (det 49:onde var sist). Men va fan. Sammantaget är det bra radio. Punkt. Dessutom är det mesta av innehållet centrerat kring podcasting. Och det är jag alltid intresserad av att höra om. Till exempel lanserade han Podsafe Music Network i program #209.

PodSafe Music Network launches
Interview with CC Chapman of Accident Hash

Podsafe Music Network är meningen att det ska vara en samlingsplats för musik som är fri att använda i podcastradiosändningar, från musikerna själva, helt utan insamlingsorganisationernas inblandning. Vilket naturligtvis inte är möjligt för svenska artister som redan är med i STIM, de kan inte ändra sina rättigheter för särskilda låtar eller skivor när de väl gått med i STIM. Men anmäl för all del er musik dit ändå. De kan ju bara bli sura och som PMN är upplagt verkar det bli ganska bra som marknadsföringskanal för såväl etablerade som oetablerade artister.


Technoratietiketter:

Telefonen som iPod-killer

Postat: 2005-07-25 kl. 23.55

At a panel discussion in London on Tuesday called "I Came, I Saw, IPod -- What's Next?," several digital-music experts were asked to identify a likely successor to Apple Computer's market-leading device.

Wired Gadgets Gun for IPod's Glory (2005-07-21)

As part of the journey that has taken us from wax cylinder, to vinyl, cassette, CD and most recently MP3, this session will consider likely format successors to current portable music devices - the most successful being the iPod.

Whilst undoubtedly a technical revolution in distribution, current limitations of the medium and its devices are such that market penetration on a scale which ousts the CD from its position as format of choice is unlikely in the immediate future.

3G-enabled mobile phones are hailed by some to be the likely contender to rival the uptake in portable music devices. Aside from many concerns as to their viability - limited memory and battery life, lack of interoperability, network-restricting DRM, and functionality (not to mention cost) - a recent Forrester Research survey found that with satisfaction ratings amongst users of various aspects of mobiles reaching just 55%, manufacturers clearly still have some way to go.

MusicTank I Came, I Saw, iPod - What's Next? (2005-07-19)

So why don't I think music on phones is quite ready to displace MP3 players like the iPod?

/.../

Howcome? you ask. After all, most MP3 players have exactly the same number of principal controls as the K700i: four navigation buttons on the side, a joystick (or similar) in the centre.

That's true - but the difference is that the MP3 players don't have to be phones as well.

k-märkt v29

Postat: 2005-07-25 kl. 23.03

  1. Semester sysselsättning

    En vecka in på semestern och jag är ... trivsam. Semester rules slött, OK?

  2. Sthlm Jazz festival

    Sthlm Jazz är en så jävla schysst festival. Vackert, lugnt, bra. Att sitta där vid bord och äta mat och dricka vin och öl samtidigt som det är asbra konserter är en av de bästa festivalupplevelserna man kan ha.

  3. Timbuktu & Damn! konsert

    Det är roligt att se FN så begeistrad. Och Damn! är fördjävla bra. Play that funky music white boys.

  4. Sonic Breakatronic Mechatronic Arkestra konsert

    Mattis Cederberg, Jonas Kullhammar, Per "Ruskträsk" Johansson, Mathias Landæus, Tobbe Zetterberg, Anders Hedlund & Ola Bothzé.

  5. Onsdag dag

    Skön dag i Stockholm. Jag och FN shoppade hela dagen för att hinna med Lee Ritenour och dessutom några cocktails med Henrik Torstensson och DJStorstad.

  6. Torsdag festivalkväll

    Torsdagen var bästa dagen på Sthlm Jazz. Trots att Beadie Bell var en stor besvikelse. Hon kunde inte ta scenen och de enda gångerna det var bra var när Beate S. Lech höll tyst. Himlen öppnade sig lagom till Angelique Kidjo men det gjorde faktiskt ingenting, särskilt inte som hon klev ut i publiken när det regnade som värst. Jag letade efter henne på scenen och precis då gick hon förbi skyddad av två scenvakter. Utan att missa en ton. Beautiful.

  7. Grand Theft Auto: San Andreas spel

    Jag hade en moment idag när Danzig började spela Mother på bilstereon. Fan vad fint. Jag drog upp ljudet medan jag sladdade genom skogen. Tyvärr blev jag avbruten av något simpelt uppdrag. Bittert. Och det är nästan så jag plockar upp en gammal Stone Temple Pilots-skiva från gömmorna när jag hör Plush. Och då har jag inte ens nämnt funk-kanalen eller hiphop-kanalen.


Technoratietiketter: , , ,

k-märkt podcastradio v27-29

Postat: 2005-07-25 kl. 16.20

IT Conversations

Tech Nation

IT Conversations är en suverän prenumeration, men de publicerar väldigt mycket material som kan vara svårt att hinna med att lyssna på allt. Ämnena kan variera mellan media, internet, hårdvarutråk och bioteknik. De flesta programmen är inspelningar från presentationer från olika konferenser men en återkommande del i serien är program från Tech Nation med Dr. Moira Gunn som intervjuar en person som fångat hennes intresse.

Dr. Moira Gunn speaks with William Vollmann, philosopher and author of no less than seven works, all on the subject of violence. They'll discuss his moral calculus and his latest book, "Rising Up and Rising Down -- Some Thoughts on Violence, Freedom and Urgent Means."

IT Conversations William Vollmann: Tech Nation (2005-07-07)

William Vollmans bok innehåller bland annat a moral calculus som försöker definiera när det är tillåtet att ta till våld och vad man skulle kunna mena med appropiate response. Han förklarar varför kontexten är viktig och varför stora delar av Afghanistans befolkning tyckte att talibanerna, trots att de var förtryckande och våldsamma, ändå var bättre än laglösheten efter kriget mot Sovjetunitionen.

(En not om aac-prenumerationen: aac-filerna kan bokmärkas i iTunes och iPod för att återvända till samma ställe nästa gång man lyssnar, även om du lyssnar på något annat emellan. Detta kan också göras med vanliga mp3-filer som prenumereras på genom iTunes Music Store.)

Web Talk

En mer irriterande sändning från IT Conversations är den i serien Web Talk med David Coursey:

David Coursey is a technology journalist, author and contributing editor at Ziff-Davis's Publish.com. He is president of David Coursey Consulting, Inc. David is also the former executive editor of ZDNet AnchorDesk. Mr. Coursey talks about his extensive background in journalism and radio broadcasting as well as some of his recent columns expressing skepticism about journalistic weblogs and the long-term growth and economic viability of grassroots podcasting.

IT Conversations David Coursey: WebTalk

Han dissar i tur och ordning: bloggar, podcasting, iPods (och mp3-spelare i allmänhet) och rss. Om du letar efter dåliga argument för att dissa det som den största rörelsen på nätet just nu: Look no further.

Det hans kritik i stort sett går ut på att ingenting kan vara bra som man inte får betalt för, därför är (nästan) alla bloggar och (nästan) alla podcastsändningar automatiskt usla. Han menar att ingen kan göra något vettigt på fritiden i längden. Han har nog inte pratat med Jonathan Schwartz eller Buzz Bruggeman (se nedan).

Jonathan Schwarz

Jonathan Schwarz är president på Sun Microsystems. Vid öppningssessionen vid Supernova 2005 om bland annat om bloggande chefer:

It wouldn't be an interview with Jonathan if the subject of blogging by executives of public companies didn't come up. He describes what he's learned about public and internal blogging -- Are they really separate? -- and the importance of openness and transparency, even in public, or perhaps particulary in public.

IT Conversations Jonathan Schwartz - Supernova 2005 (2005-07-15)

Jonathan menar, tvärtemot David Coursey som uttryckte att inga höga chefer har tid att blogga för de måste leda istället, att eftersom alla chefer måste vara kommunikatörer så är bloggen en utmärkt kommunikationsform. Från början hade han både en intern och en extern blogg, men eftersom han inte använde den interna har den lagts ned. Han menar till och med att det är positivt att konkurrenterna får veta vad Sun gör eftersom deras arbetare då förstår var de egentligen borde arbeta.

Buzz Brugeman

Buzz Bruggeman är EVP för ActiveWords Inc. ActiveWords är ett program som marknadsförs som auto-complete on stereoids. Det är en combo av typ LaunchBar till Mac OS X och en mer avancerad automatisk komplettering. I ett tal på Meshforum 2005 pratar han om hur bloggosfären använts till marknadsföring av ActiveWords:

A four star review in USA Today read by more than 2.3 million people got ActiveWords all of 32 downloads. But a blog post by popular blogger Robert Scoble resulted in more than ten times that number. Buzz Bruggeman, the founder and EVP of ActiveWords Inc., speaks about his experiences in marketing and selling his company's software, and the networking tools he uses. He discusses how a huge advertising budget may no longer be the only way to reach people.

IT Conversations Buzz Bruggeman - Networks and Sales (2005-07-08)

Vinyl Podcast

Cody Hansons Vinyl Podcast är ett program om bortglömd musik, eller som han själv uttrycker det: Fair use of forgotten music. Cody spelar upp en låt i varje program från hans vinylsamling och berättar lite om artisten i fråga. Uppdateringarna är lite sporadiska, men hey det är ju vad som gör rss-tekniken fantastisk. Det spelar ingen roll. Programmet från söndagen 10/7 beskriver han så här:

I picked this album up on a whim the other day for 99 cents, because, well, when you like the kind of music I like, you’ll spend 99 cents on just about anything with a song containing either the word “Pork” or “Butt,” so when I saw “Pork Butts” in the tracklisting, I had to have it.

Och om någon förklarar ett köp av en skiva på det sättet vet du att det är bra.

Jag skulle kunna fortsätta länge till, men då får jag aldrig iväg det här. Återkommer istället.

k-märkt v28

Postat: 2005-07-17 kl. 21.21

  1. Kelis Spoil'd Rotten Wait (The Whisper Song Girl Version) Wait 'til You Taste My ... låt

    Viskcrunk. Där Ying Yang Twins version låter lite serietidningsaktigt låter Kelis Spoil'd Rotten bara ärliga och jävligt snuskiga. Bra skit. Mindre bra att ha på hjärnan dock. Wait til you taste my clit är inte bara avspänt att gå och sjunga på.

  2. Ying Yang Twins Wait (The Whisper Song) låt

    Viskcrunk i originalversion. Det är over the top, men jag gillar det.

  3. CK konsert

    Det oväntade är det bästa på festivaler. Fånlycklig hiphop om rosa moln. Att han sen lyckas få en kör på Elfel efter ett tio minuter långt strömavbrott mitt i konserten.

  4. Ying Yang Twins (med Busta Rhymes, Missy Elliott, Lil Scrappy & Free) Wait (The Whisper Song) låt

    Busta, Missy, Scrappy och Frees version är mycket mindre explicit, men också riktigt bra.

  5. Robyn konsert

    Första halvan var riktigt bra. Tyvärr lyckades jag missa extranumret sen. Be Mine med bara Robyn och ett piano på scen. Hade nog varit bra.

  6. Mugison I Want You låt

    Mugison är en korsning av JSBX, Beck.

  7. Path of No Return konsert

    Hardcore med growlsång. Bra grejer. En rätt trist mosh-pit där unga män stod och vevade, New York stylee som Mikael uttryckte det.

Technoratietiketter: , , ,

Vodafone blockerar Skype

Postat: 2005-07-16 kl. 10.15

Poster Voker Weber on Wowe dot net confirms that post: "Vodafone is also starting to block VoIP traffic," says Weber. "That shows that the mobile providers are in serious trouble defending their imbalanced pricing structure."

VoIP Weekly Vodafone Blocks VoIP (2005-07-16)

När jag byter abonnemang nästa gång blir det minst lika viktigt att kolla upp vad man inte får göra som vad man kan göra. Tydligen blockerar de dessutom skype.com som inappropriate content. Skygglappar.

Man kan inte heller lägga in egna mp3-filer i telefonerna som saknar Vodafones särskilda DRM, allt för att låsa in kunderna. Med den attityden är det inte så konstigt att ryktena går om att Apple funderar på att bli MVNO, apropå Motorolas iTunes-telefon som väntas dyka upp i augusti.

Det är bara att hoppas på att någon av konkurrenterna ser affärsmöjligheten i att öppna alla möjligheter istället. Någon som mer ser sig som en ISP än telebolag.

Technoratietiketter: ,

k-märkt podcastradio

Postat: 2005-07-15 kl. 14.33

Jag fick en kommentar från Pelle Sten i tisdags där han efterlyste tips på podcastradiosändningar:

Podradio är det nya svarta, och den senaste Itunesuppdateringen lär innebära att revolutionen når ut till de många. Men vad ska man lyssna på? Vad tror du om en k-märkt-special med tips om intressanta podradiosändningar i Itunes Music Store?

k-märkt k-märkt v27 - Kommentar (2005-07-12 kl. 17.47)

Jag gillar tanken och ska försöka göra det, men jag funderar över formen. Det jag tänker på är program vs prenumerationer. Vissa sändare har väldigt olika innehåll i sina sändningar. Ta till exempel IT Conversations. Den här veckan publicerade IT Conversations 11 podcastradiosändningar som är mellan 15 minuter upp till runt en timme långa i ganska skilda ämnen. Dawn and Drew är ett exempel på motsatsen. De pratar i och för sig om olika saker, men ett program är det andra ganska likt.

Alltså tror jag att jag bestämmer mig för en mix av dessa två. OK Pelle?

Technoratietiketter: , ,

Jihad: DN reder ut begreppen

Postat: 2005-07-15 kl. 09.32

DN är lite motsägelsefull idag. Först i nyhetsdelen skriver Erik Gustafsson om bombdåden i London:

En tidigare elev i en av dessa skolor säger till tidningen The Times att lärarna uppmanade honom att ge sitt liv för det heliga kriget, yihad [sic].

DN Polisen jagar fler inblandade [och sida 10] (2005-07-15)

I Kultur-delen skriver Carl Rudbeck om David Cooks bok Understanding Jihad:

Ta till exempel det arabiska ordet "jihad" som fram till för bara några år sedan översattes med "heligt krig". Det syftade på de väpnade aktioner som de muslimska arméerna utförde för att erövra nya områden eller återerövra platser man hade förlorat. Kriget skedde i Guds namn, antingen för att försvara islams landvinningar eller för att sprida islam till ännu ogudaktiga människor.

Denna syn på jihad, det heliga kriget, har på sistone ifrågasatts. Man har menat att denna översättning var ett led i orientalismens försök att demonisera islam och muslimer, ett sätt att utmåla dem som krigiska och intoleranta. I själva verket syftade jihad på ett inre krig, varje muslims plikt att kämpa mot yttre frestelser och inre ondska; jihad var den kamp som människan måste föra med sig själv för att bli en bättre individ.

DN Jihad - kriget till Guds ära, Kultur s 4 (2005-07-15)

För att vara rättvis fortsätter faktiskt anmälningen med ett referat av boken som bitskt i tonen /.../ hudflänger västerländska experter som vill framställa jihad som ett slags hjälpsterapi där fromma muslimer försöker förbättra sig själva:

Det är en form av bedrägeri, menar Cook, och riktar speciell kritik mot den ansedda islamologen Joh L Esposito som har en "extrem motvilja mot att syssla med islams historia som den verkligen var". Denna terapeutiska syn på islam är framför allt ett västerländskt påfund. De som läser och skriver på arabiska vet att "det är lönlöst att framställa jihad som något annat än militant krigsföring".

Ibid

API:er

Postat: 2005-07-14 kl. 22.29

Jag försöker argumentera för att vi ska utveckla API:er för vår Nya fräna funktion™. Jag letar efter enkla definitioner och tittar till min darling Wikipedia som naturligtvis har artiklar i ämnet. Svenska artikeln är lite kort, där står bara:

API eller Application Programming Interface är definitioner av sätt som programvara kan kommunicera med. Ofta används API:er som ett lager eller gränssnitt mellan högnivå och lågnivå inom programmering. Själva API:et är abstrakt och fungerar som en regelbok. Kod som utför det API:et är tänkt för kallas en implementation. Exempelvis är Wine en implementation av Win32.

sv.Wikipedia API (2005-06-03)

Där hittar jag definitionen jag är ute efter:

One of the primary purposes of an API is to provide a set of commonly-used functions—for example, to draw windows or icons on the screen. Programmers can then take advantage of the API by making use of its functionality, saving them the task of programming everything from scratch.

Jag översätter för mina kollegor, för att bespara dem ett informationshinder och sparar allt här så jag kommer ihåg det till nästa gång: En av de viktigaste funktionerna för ett API är att erbjuda en uppsättning ofta använda funktioner - till exempel att rita fönster eller ikoner på en skärm. Programmerare kan sen använda API:erna för den funktionaliteten för att spara dem tid för att behöva utveckla allting från scratch.

Technoratietiketter:

Den som behandlas som terrorist blir det

Postat: 2005-07-14 kl. 20.23

Vi vet faktiskt en hel del om den världsbilden. Dess mest typiska drag är dualismen. Världen indelas i två delar. För eller emot. Det finns bara vänner och fiender.

Det var lite det här jag var ute efter med min Coetzee-text häromdagen. Bra artikel.

2622: J.M. Coetzee "I väntan på barbarerna"

Postat: 2005-07-13 kl. 23.11

Titel: I väntan på barbarerna
Originaltitel: Waiting for the Barbarians
Författare: J.M. Coetzee
Översättare: Thomas Preis
ISBN: 917608891X
Förlag: Brombergs
Format: Pocket
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-06-30
BKTJD: 2622
Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK

Jag var inte lika begeistrad den här gången och jag roas över att han tycks ha en fäbless för att skriva om äldre män i maktposition som använder sig av unga kvinnor för att ... hela sig själva. Ungdomens källa? Det är som om protagonisten behöver rena sig för att kunna bli sann. För att tänka klart. Den unga kvinnan har ungefär samma roll i Onåd. För att kunna resa sig behöver syndafallet komma. (Det gör mig i och för sig mest nyfiken på vilka skandaler han själv har i garderoben.)

För mig är det centrala i berättelsen, som kan appliceras på många skeenden i historien, de funktioner som flockbeteende får för hur man ser på de andra. När (den påstådda) felkällan hittas kan alla problem finna sin förklaring där. Det är de som är problemet. Utan dem skulle det bli bättre, trots att de (flesta av de) andra levde likadant och påverkade lika mycket innan man hittade någon att peka fingret mot.

Muslimerna är de senaste barbarerna.

Technoratietiketter: , ,

Skärmläsare struntar i css-positionering

Postat: 2005-07-13 kl. 16.19

Executive summary: Current versions of the three leading screen readers speak page contents in the exact order the content is coded in the HTML source. CSS positioning is irrelevant.

Access Matters Screen Readers and CSS Layout (2005-07-04)

Jag har bett Funka blogga om det här på 24timmarsbloggen. Men tills dess är det här den bästa artikeln jag sett i ämnet. Verkar vara ett genomarbetat test. Och ett bra resultat.

ALL SÅNG!!!

Postat: 2005-07-13 kl. 11.20

Jag tror att de kristna har inspirerats av THIS IS FUN TO MAKE A BLOG ON THE COMPUTER WEBSITE (SOM ÄR DEN ROLIGASTE WEBBPLATSEN PÅ 100 ÅR!!!).

HUNDEN ROPAR PÅ FÅGLARNA!! HAN HAR PÅ SIG SIN NÄSDUKSHALSDUK!! DOM SKRIKER OM BÖNORNA!!!! OCH DE HAR ALL SÅNG I HELA VÄRLDEN!!!

ALL SÅNG!!

Utbyggare + 2005-2010 = Where

Postat: 2005-07-12 kl. 15.29

We spent 1995-2000 trying to figure out the What of the net. What are we building and how do we make the mooh-la.

We spent 2000-2005 figuring out the Who. The Who really tripped us out -- all that data, about me, connected to others, privacy invasions and a lot of yadda yadda.

From 2005 to 2010 we will be trying to comprehend the Where. Every new mobile device will transmit coordinates, every location device will be sensor aware.

Ross Mayfield's Weblog Where the Wild Things Are (2005-06-30)

Vilket återigen påminner mig Jason Kottkes inlägg om framtiden för Mac OS X:s Spotlight, där han refererade en Slashdot-kommentator:

What's next? We're going to find new ways of attaching automatic metadata. Here's one we've been talking about a lot: Your laptop has a GPS receiver in it. Tiny thing, about the size of a pencil eraser. At all times, your laptop knows where it is on the face of the Earth, accurate to about thirty feet.

Every file you create is tagged with three new, additional pieces of metadata: latitude, longitude and altitude. That's on top of the date and time data we already attach to every file.

Say you go on a business trip to Seattle. A year later, you can search your laptop for that e-mail you sent to your coworker Tom while you were in Seattle.

Slashdot Re: Spotlight (2005-04-17)

Fuck kartor. Geografi är bara metadata.

Technoratietiketter: , ,

Etiketter + GeoProjectUSA = GeoProjectEarth

Postat: 2005-07-12 kl. 15.20

The official word of this ambitious project has been released today at Where 2/0 taking place in San Fran.
Participants will visit and photograph “minute confluence points,” then post their pictures and notes on a dedicated section of the Zoto website, at www.GeoProjectUSA.com. Once posted, photos will be plotted on a display map, allowing visitors to zoom in on any state, region, city or neighborhood. “This project will create a view of America unlike anything before it,” said Kord Campbell, Zoto’s founder and CEO. “There’s satellite mapping technology today that lets you zoom in and see your house from space. However, Geo Project USA will give us ground level photos from millions of locations just one mile apart. For the first time, you’ll be able to see literally every square mile of America.”

Tänk när vi geotaggar foton från flickr och kan automatisera såna här tjänster. Då behöver vi inte ett geoprojekt för att skapa det här, då händer det ändå.

Technoratietiketter: , ,

Punkt + Zoomnivå = Plats

Postat: 2005-07-12 kl. 14.34

map pins = point + zoom levelmap pins = point + zoom level

Microformats geo-bof-2005-06-30 (2005-07-06)

Ryan King, Tantek Çelik och Kevin Marks presenterade geografiska microformat på Where 2.0:

From GeoURL to vCard, people are publishing geo and location information on blogs and the web in many different ways. What are the advantages and disadvantages of all these various current practices? Is there a possibility of proposing a simple microformat that addresses today's practical needs while allowing for more precision and flexibility in the near future?

/.../

See microformats for some background.

Where 2.0 BOF - geo microformat (2005-06-30)

Jag hoppas att de här kommer dyka upp på IT Conversations, liksom Web 2.0-presentationerna brukar göra.

Jag lyssnade även på Chris Pirillos intervju/samtal (podcast) med Kevin Marks under Where 2.0 där Kevin definierar varför det minsta som behövs för att beskriva en plats är inte bara latitud och longitud, utan även zoom-nivå.

Technoratietiketter: ,

2623: Jean Sasson "Mayada - dotter av Irak"

Postat: 2005-07-11 kl. 21.54

Titel: Mayada - dotter av Irak
Originaltitel: Mayada – Daughter of Iraq
Författare: Jean Sasson
Översättare: Joakim Sundström
ISBN: 9146211934
Förlag: Wahlström & Widstrand
Format: Pocket
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-06-21
BKTJD:
Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK9146211934

Abu Ghraib är det enda jag egentligen tänker på när jag läser Mayada - dotter av Irak. USA använde Iraks frihet som främsta skäl, framför allt i efterhand, som det som skulle legitimera invasionen av Irak. Man skulle lära Irak frihet och demokrati.

Om man ska sätta sig på en hög häst måste man kräva ännu högre standarder för sig själv. Man var tvungen att vara en motsats till Saddam Husseins Abu Ghraib och andra fängelser som Baladiyat där Mayada satt för att visa sig som ett alternativ och inte bara en i raden av förtryckare som förstört Irak.

Boken är en sörja av antingen usel översättning, men antagligen av den tråk som Jean Sasson i vanliga fall skriver. Hon har valt att dramatisera den på ett ganska meningslöst sätt vilket gör att den känns så fånigt långt ifrån sanningen, trots att den antagligen bygger mycket på åtminstone en version av sanningen.

Alltför mycket stinker av tillrättalagda åsikter och pådyvlande åsikter. Men det är ändå en skildring av den ondska som skapas i diktaturer. Om man tillåter sig att sila lite.

Svenska Dagbladets recension säger ganska mycket om varför jag aldrig kommer prenumerera på den tidningen förresten.

Technoratietiketter:

k-märkt v27

Postat: 2005-07-11 kl. 21.30

  1. Wikipedia uppslagsverk

    På grund av ännu en diskussion om Tom Cruise och Katie Holmes, samt Eriks länk till en artikel om att scientologerna dragit sig ur rättegången mot Karin Spaink satte jag mig för att läsa på lite om scientologi. Och var gör man det bäst om inte genom Wikipedia? (Det skönaste med det är att det redan uppdaterat med ett tillägg om att de, precis som vid 9/11, fanns på plats vid sjukhusen för att offren inte skulle prata med psykologer istället.)

  2. Solen stjärna

    Jag ♥ dig.

  3. Grand Theft Auto: San Andreas spel

    Det tog ett tag innan jag köpte det, men det är verkligen roligt. Dessutom är det coolt med George Clinton på bilstereon. BMX:en är kung bland fordonen. (Apropå scientologin så finns det tydligen med en skön kult som parodierar just dem i spelet.)

  4. Flyga drake #2621

    Kanske tröttnade lite på slutet, men inblandningen av persiskan i språket är så utsökt.

  5. MT-Blacklist plug-in

    I veckan gick MT-Blacklist över 20 000 stoppade kommentar- och trackbackspam (sedan uppgraderingen till MT-Blacklist 2.0. Fint av det. Antagligen blir det väl aldrig 30 000 eftersom Movable Type 3.2 ska ha eget stöd för att hantera spam när det väl släpps.

2624: Charles Barkley och Roy S. Johnson "Outrageous!"

Postat: 2005-07-08 kl. 00.50

Titel: Outrageous!
Författare: Charles Barkley och Roy S. Johnson
ISBN: 0380721015
Förlag: Simon & Schuster
Format: Inbunden
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-06-12
BKTJD: 2624
Köp: Slut på förlaget

As far as I'm concerned, fans have the right to come to the games and express themselves any way they choose. They can say almost anything. Almost. I even think booing is a sign of respect, especially at home, because it shows me that the fans know we're capable of performing at a higher level, that some of us aren't giving our best effort. In those instances, we deserve to get booed.

Outrageous, s 45

Jag läste mesta delen av Charles Barkleys första självbiografi under maj när Örebro SK gick sin kräftgång i Superettan. Då och efter det uttalade sig spelare och tränare i ÖSK sitt missnöje med att publiken buade åt dem. De kände sig påhoppade. Patrik Anttonen kommenterade att publiken till och med buade när det stod 3-0 i inledningsmatchen mot Boden. Buhu.

Jag läser citatet från Charles Barkley en gång till och tänker: Så kan man också ta kritik. Vid ställningen 3-0 mot Boden släppte ÖSK allt spel. Istället för att köra över motståndarna och sätta sig i respekt inför nästa match gick man och lallade på planen. Passningskvalitén var undermålig och inställningen hos spelarna direkt pinsam.

Den inställningen fortsatte i elva matcher. Elva matcher utan vinst. För första gången sedan 1987 när ÖSK låg i Division 1 förra gången slutade jag gå på matcherna. Jag hade knappt missat en hemmamatch på 17 säsonger, förutom när jag varit på semester utomstads. Det har gått dåligt många gånger. Att vara ÖSK-supporter är många gånger att lida. Men det har varit OK, för de har åtminstone visat lite hjärta. Efter 0-5-förlusten mot AIK klarade jag inte av att se det längre. Om inte de satsar tänker inte jag göra det.

Fredrik Samuelsson uttalade sig om publikens burop och pep ynkligt om att det inte direkt hjälpte laget. Nej, visst. Men se då för i helvete till att åtminstone försöka så jag slipper bua.

Jag kommer gå igen snart. Jag vill se den nya bulgaren Georgi Kyosev, kanadensaren Paul Munster och underbara Jon Lundblad som gjort en makalös comeback efter sin långa frånvaro för sina skadade knän.

Outrageous då? Det är en ganska kass bok. Alldeles för mycket jidder om statistik, byten och upprepningar. Vad gjorde Roy S. Johnson som skuggförfattare egentligen? Kunde han inte ha hjälpt till med att rensa bort det värsta åtminstone? Och diskussionen om Philadelphia 76ers känns så förlegad. Han gjorde sin bästa säsong efter han lämnat Sixers och gått till Phoenix Suns, då han nådde ända till finalen mot Chicago Bulls 1993.

Och sen innehåller den dessutom så mycket skitsnack. Antagligen för att klara sig undan böter från ligan. Både om vad han tog emot innan han blev proffs (Jag betalade tillbaka allt. Sure you did.), kvinnorna som alla andra spelarna hade on road games (oskyldig som ett litet lamm), betting med mera.

Antagligen är väl I May Be Wrong but I Doubt It en bättre bok, eftersom den gavs ut efter hans karriär. Outrageous finns hur som helst inte längre att köpa från förlaget.

Technoratitaggar: , ,

Bloggarna som nyhetsrapportörer: Londonbomberna

Postat: 2005-07-07 kl. 13.50

Explosioner i en ring runt London i en till synes välplanerad attack. Bomberna är antagligen konventionella vapen. Inga tecken på kemiska eller andra typer av vapen säger terroristexpert i Sky News.

Månhus Beta Trafikkaos (2005-07-07)

När man tycker de traditionella nyhetsmedierna inte riktigt räcker till är det alltid ett test av hur väl bloggarna fungerar som alternativ nyhetsförmedlare.

Månhus Beta har uppdaterat sedan 10.39 med den äran. Innan Rapports lunchsändning hittade jag fortfarande ingenting på SVT:s webbplats, trots att det small redan 10.10 på morgonen (svensk tid, 09.10 GMT).

Der Spiegel säger att al-Qaida har tagit på sig attentatet.

Jag tänker på etikettering i samband med det här. Jag kände direkt att jag ville ha en etikett att sätta på det så jag kan leta vidare. Problemet är att välja vilken etikett? Styrkan med etiketter är att det blir som det blir, men när man behöver samordning så är inte som det blir helt optimalt. Dessutom är det här mer ett uttryck än det kan destilleras till ett enda ord. Svenskan är bättre än engelskan i det här fallet när vi kan sätta ihop ord till ett ord. Londonbomb istället för London bomb, där det senare exemplet skulle bli två etiketter om man inte använder ett hårt mellanslag.

Technoratitaggar: , , , , , , ,

Hittills 2005

Postat: 2005-07-07 kl. 12.16

One Louder has been keeping tabs on the "Best of 2005" lists that are starting to pop up now that the year is half done.

The consensus? Spoon's Gimme Fiction and The Decemberists' Picaresque are making frequent appearances, as is Bloc Party's Silent Alarm. I'm surprised that one of my favorites of the year so far, Art Brut's Bang Bang Rock and Roll, doesn't make any of these lists, but it hasn't been officially released in the U.S. yet.

Min lista:

  1. Shining In the Kingdom of Kitsch You Will Be a Monster
  2. Daft Punk Human After All
  3. The Tough Alliance The New School
  4. The Books Lost and Safe
  5. Jaga What We Must
  6. A Taste of Rah A Taste of Rah
  7. System of a Down Mesmerize
  8. Sanso Xtro Sentimentalist
  9. Robyn Robyn

Andra listor:

Mer Bittorrent vs Grokster

Postat: 2005-07-06 kl. 17.34

The litmus test is BitTorrent. Here is a technology that is widely used for both infringing and non-infringing purposes, with infringement probably predominating today. And yet: It was originally created to support noninfringing sharing (of concert recordings, with permission). Its creator, Bram Cohen, seems interested only in noninfringing uses, and has said all the right things about infringement -- so consistently that one can only conclude he is sincere. BitTorrent is nicely engineered, offering novel benefits to infringing and noninfringing users alike. It is available for free, so there is no infringement-based business model. In short, BitTorrent looks like a clear example of the kind of dual-use technology that ought to pass the Court's active inducement test.

A court that followed the Grokster analysis closely would have to let BitTorrent off the hook. To do otherwise, I think, would be to institute a de facto predominant-use test, finding BitTorrent liable because too many of its users infringed.

SCOTUSblog BitTorrent: The Next Main Event (2005-06-28)

Cachelogic, a network monitoring firm that conducted a worldwide survey of network activity during June 2004, found that BitTorrent accounted for 53 percent of P2P traffic and 35 percent of overall Internet traffic.

Newsweek Hidden Treasure (2005-06)

Here's my question: what would it even matter if courts put Bram Cohen in prison for creating BitTorrent? How much would it affect the technology itself if its creator had a heart attack and died tomorrow? (I hope he doesn't. Forgive my morbidity.)

Greyhame What If Bram Died? (2005-06-29)

Uppdatering (18.05)

First, in purposefully touting itself as a replacement for, and seeking to lure the former users of, Napster, a notorious facility for the swapping of copyrighted materials. Second, in failing to take any steps to filter or otherwise impede the mass-scale infringement known to occur with the use of their file-sharing systems. And third, in adopting an advertising-based business model built on high-volume levels of usage that could only be sustained by the exchange of commercially valuable, copyrighted materials.

  1. Bram Cohen har, trots manifestet, inte uppmuntrat till upphovsrättsbrott med hjälp av BitTorrent på samma sätt som Streamcast och Grokster.
  2. Eftersom BitTorrent är en öppen teknik skulle det knappast vara möjligt att filtrera bort upphovsrättsligt material – för själva tekniken. BitTorrent-trackers däremot har den möjligheten. Detta har blivit särskilt aktuellt sedan Bram själv satt upp en sökmotor för torrents på BitTorrents sajt.
  3. Bram Cohen tar emot donationer på sin webbplats, vilket skulle kunna ses som ett argument för att han tjänar pengar på upphovsrättsbrott genom tekniken.

Exempel på fair use av tekniken är till exempel Blizzard Downloader, Valve och Brams arbete Steam, samt PSP Video 9.

Farmen tillbaka

Postat: 2005-07-05 kl. 17.31

5 dagar senare kommer min plätt tillbaka från de döda. Jag trodde aldrig solen skulle gå upp igen. Men nu är bevattningskanalen åter öppen och jorden är redo för att återigen brukas.

Tack till alla inblandade. Det har varit ett lidande.

k-märkt v26

Postat: 2005-07-05 kl. 15.03

  1. 21 Hertz Waves of Time låt

    Triphop? Kollar datumet igen. Triphop? Bra.

  2. Marv karaktär

    Bästa killen.

  3. Susanna and the Magical Orchestra Friend låt

    Jag börjar upptäcka den här skivan så smått nu. Först var jag bara irriterad på Jolene-covern. Nu börjar jag hitta resten istället. Men klockren är den inte.

  4. Robbie Williams Elvis

    Alltså. Vår tids Elvis. Vem annars? Publikknarkare.

Bram Cohen uppmuntrar också

Postat: 2005-07-03 kl. 13.25

I efterdyningarna av Grokster-domen har syftet med skapandet av fildelningsnätverk blivit viktigt. Och framför allt hur man talar om det.

BitTorrent programmer Bram Cohen may be in legal jeopardy after the discovery on Wednesday of an old agenda buried on his website saying he creates programs to "commit digital piracy."

The polemic would have been of little interest a week ago. But on Monday, the Supreme Court ruled that the intent behind a file-sharing program can be a decisive factor in determining whether the creator can be sued for its users' copyright infringement.

Manifestet publicerades på Bram Cohens webbplats och säger bland annat:

I am a technological activist. I have a political agenda. I am in favor of basic human rights: to free speech, to use any information and technology, to purchase and use recreational drugs, to enjoy and purchase so-called 'vices', to be free of intruders, and to privacy.

I further my goals with technology. I build systems to disseminate information, commit digital piracy, synthesize drugs, maintain untrusted contacts, purchase anonymously, and secure machines and homes. I release my code and writings freely, and publish all of my ideas early to make them unpatentable.

archive.org A technological activist's agenda (2001-07)

Cohen själv säger att manifestet är parodierande av andra liknande manifest och inte på allvar:

Cohen said the agenda was written years before he started work on BitTorrent, and that it was written as a parody of other manifestos.

"I wrote that in 1999, and I didn't even start working on BitTorrent until 2001," Cohen said. "I find it really unpleasant that I even have to worry about it."

Undrar vad domare Souter tycker om det.

Hör en låt på radio, köp den direkt

Postat: 2005-07-01 kl. 12.00

GCap Media has signed a deal with Microsoft to enable online listeners across its portfolio of local radio stations and Classic FM to download music as it being broadcast.

The 12-month deal, valued at around £750,000, will give listeners of any of the 34 stations included in the Musicradio.com suite or ClassicFM.com the option to download a song or piece of music, alongside a database of an additional 500,000 tracks.

/.../

“Hear It, Buy It, Burn It is based on Microsoft technology and is a truly innovative product which makes it a perfect association for Microsoft.”

MediaWeek GCap to offer instant downloads (2005-06-28)

Poängen är alltså att man hör en låt spelas på radion, går in på hearitbuyitburnit.com och får upp låten som spelas och får valet att strömma den eller köpa den. Fränt.

Technoratitaggar:

TUT-RÄVEN om nya kassettavgiften

Postat: 2005-07-01 kl. 11.22

Du borde betala en del i kasettavgift för ditt hotmailutrymme.

dagensskiva.com Hotmail (2005-06-30 kl. 19.17)

Damn right. Varför ska man betala kassettavgift på de medium som man minst använder för att lagra media på nu för tiden? De lagstiftare som tittar in i framtiden och ser en cd-skiva kollar på fel nätverksdisk.

Technoratitaggar: